Teknoloji

Japonya Huawei ve ZTE’nin ürünlerini kamu kurumlarında kullanmayacak

huawei 5g abd japonya hongmeng os

Japonya Huawei ve ZTE gibi Çinli markaların ürünlerini ve teknolojilerini altyapılarında kullanmama kararı alan en son ülke oldu. Reuters‘in haberine göre, Japon hükümeti ulusal siber güvenliği artırmak adına kamusal tedarik süreçlerinde değişikliğe gitti.

Yeni kurallarda doğrudan bir şirket ismi verilmiyor. Ancak kararın alındığı dönem nedeniyle akıllara gelen ilk markalar Huawei ve ZTE oluyor. Söz konusu iki şirket, bir süredir başka ülkeler tarafından da siber güvenlik açısından riskli olarak değerlendiriliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Japonya’nın hükümet sözcüsü Yoshihide Suga, siber güvenliğin ülke açısından önemli bir konu hâline geldiğine dikkat çekti. Suga, bu konuda olaya farklı perspektiflerden yaklaşan önlemler almayı sürdüreceklerini belirtti.

Japonya Huawei ve ZTE karşısında temkinli bir tavır içine giren tek ülke değil. Kısa süre önce Birleşik Krallık’ta da kurumlar özellikle Huawei’ye karşı uyarılarda bulunmaya başlamıştı. Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), Huawei’nin altyapı teknolojisinde üçüncü taraflara arka kapılar açabileceğini belirtmiş, BT ise ana 4G altyapısında Huawei’nin ürünlerini kullanmayacağını açıklamıştı. Huawei CFO’sunun Kanada’da tutuklanmış olduğunu da göz önüne alınınca Çinli şirketin küresel siyasetin göbeğinde kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER