Manşetler

James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk detaylı uzay fotoğrafı yayınlandı

james webb uzay teleskobu ilk görüntüler
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yıllarca süren planlamanın ve uzayda geçen ayların ardından, James Webb Uzay Teleskobu astronomide yeni bir çağın açılışını yaptı. Beklendiği gibi, NASA pazartesiyi salıya bağlayan gece, kızılötesi evreni daha önce hiç görülmemiş bir derinlikte gösteren, dünyanın en güçlü uzay teleskopundan ilk bilim görüntüsünü yayınladı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris konuyla ilgili bir brifingde, “Tarihin başlangıcından beri insanlar gece gökyüzüne merakla baktılar.” dedi. “Şimdi, yeni bir bilimsel keşif aşamasına giriyoruz. Hubble’ın mirası üzerine inşa edilen James Webb Uzay Teleskobu, uzayı her zamankinden daha derin ve çarpıcı bir netlikle görmemizi sağlıyor.”

Ayrıca Harris; NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı’nı içeren Webb’in inşasındaki uluslararası ortakların katkılarını da hatırlattı: “Bu teleskop, insanlığın en büyük mühendislik başarılarından biridir.” dedi.

james webb uzay teleskobu
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bu ilk görüntü, bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsüdür. Webb’in İlk Derin Alanı olarak bilinen SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsü ayrıntılarla dolup taşıyor. Kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en soluk nesneler de dahil olmak üzere binlerce galaksi, Webb’in görüşünde ilk kez ortaya çıktı. Uçsuz bucaksız evrenin bu dilimi, yerdeki biri tarafından kol mesafesinde tutulan yaklaşık bir kum tanesi büyüklüğünde bir gökyüzü parçasını kaplar.

Paylaşılan James Webb Uzay Teleskobu görüntüsü, galaksi kümesi SMACS 0723’ü gösteriyor ve bugüne kadar uzak evrenin en derin kızılötesi görüntüsü olma özelliğini taşıyor. Kümeyi 4,6 milyar yıl önce olduğu gibi gösteriyor. Kümenin kütlesi çok büyük olduğu için uzay-zamanı büküyor ve arkasındaki daha uzak galaksileri görmemizi sağlıyor. Çok uzakta oldukları için ışık çok zayıf ve bu binlerce galaksi, kızılötesinde şimdiye kadar gözlemlenen en sönük nesneler arasında bulunuyor. Bu ayrıntı düzeyi Webb’in NIRCam cihazı sayesinde yakalandı ve bunun için 12,5 saatten fazla süren bir gözlem bileşimi gerçekleştirildi.

Hubble gibi, insan gözünün görebileceğine eşdeğer olan görünür ışık aralığında görünen teleskopların aksine, Webb’in ekipmanları kızılötesinde çalışıyor. Bu, teleskopun arkasında neler olduğunu görmek için toz bulutları gibi opak hedeflere bakmasını mümkün kılıyor. Bulutsuları, yıldızları, kara delikleri ve daha fazlasını incelemek için kullanılacaktır.

Webb’in ekipmanları o kadar hassastır ki, ışığın bu büyük mesafelerden Dünya’ya seyahat etmesi için gereken süre nedeniyle, zamanda geriye bakmak gibi olan son derece uzak hedefleri gözlemleyebilirler. Webb, evrendeki en eski gökadalardan bazılarını araştıracak ve en erken yıldızların evrende ilk kez ışık yaydığı Yeniden İyonlaşma Çağı adı verilen kozmik şafak dönemini aydınlatmaya yardımcı olacak.

Yukarıda gösterilene benzer derin alan görüntüleri, gökyüzünün loş bölümlerinde aşırı uzak gökadaları tanımlayarak en eski gökadaları bulma arayışına yardımcı olacaktır. Benzer görüntüler, yakında çıkacak olan COSMOS-Webb programı gibi, Webb kullanılarak yapılan kapsamlı ve kapsamlı anketlerle oluşturulacaktır.

NASA’nın yayınladığı ilk görüntü, gelecek olanların bir ön gösterimi niteliğini taşıyor. yayın görüntüsü, gelecek olan onun kısaca bir teaser’ı. Bulutsu ve bir galaksi gruplarının görüntülerinin yanı sıra bir ötegezegenin merkezindeki gösteren bir spektrum da dahil olmak üzere daha fazla kapsamlı görüntü gelecek. Üstelik Webb’in ilk yılında da üzerinde çalışacağı pek çok konu olacak ve astronomlara yıldızların nasıl oluştuğu, Güneş Sistemi içindeki kuyruklu yıldızların birleşimi ve ilk kara deliklerin nasıl meydana geldiği konular hakkında kapsamlı bakış açısı sunacak.

İLGİLİ HABERLER