Teknoloji

NASA James Webb Uzay Teleskobu’ndan beklenen ilk renkli görüntüler hakkında bilgi verdi

james webb uzay teleskobu

NASA’nın ve James Webb Uzay Teleskobu projesindeki iş ortaklarının, gözlem aracı tarafından yakalanan ilk tam renkli görüntüleri ve spektroskopik verileri ortaya çıkarmasına yalnızca birkaç gün kaldı. Uzay ajansı, JWST’nin ilk kozmik hedef listesini yayınlayarak neler beklediğine dair daha fazla bilgi verdi.

Bunlardan biri, yaklaşık 7.600 ışık yılı uzaklıkta bulunan Karina Bulutsusu’dur. NASA, bunun gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri olduğunu ve Güneş’ten birkaç kat daha büyük yıldızları içerdiğini söylüyor. Teleskopun görüntüler yakaladığı bir diğer bulutsu ise Güney Halkası. Bu, Dünya’dan kabaca 2.000 ışık yılı uzaklıkta ve gezegenimsi bir bulutsu, ölmekte olan bir yıldızı çevreleyen genişleyen bir gaz bulutu.

Evimize daha yakın olan ve neredeyse 1150 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve Jüpiter’in kütlesinin yaklaşık yarısına sahip olan gaz gezegeni WASP-96 b de hedefler arasında bulunuyor. NASA, gezegenin ışık spektrumu verilerine bir bakış sağlayacak. Buradan çok daha uzakta, Pegasus takımyıldızında yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Stephan Beşlisi var. Bu, 1877’de keşfedilen ilk kompakt gökada grubudur. NASA, bunun dördü tekrarlanan yakın karşılaşmaların kozmik bir dansında kilitli olan beş gökadadan oluştuğunu söylüyor.

Yine önümüzdeki salı günü; NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve  Kanada Uzay Ajansı SMACS 0723 için görüntüleri ortaya çıkaracak. NASA, “Ön plandaki devasa gökada kümeleri, arkalarındaki nesnelerin ışığını büyütür ve bozar. Bu, hem son derece uzak hem de özünde soluk olan galaksi popülasyonunun derin bir alan görüntüsüne izin verir.” diyor.

NASA, ESA, CSA ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden bir uzmanlar komitesi, Webb’in ekipmanları için ilk hedefleri belirlemek amacıyla beş yıl harcadı. JSWT’nin yakaladığı tam renkli görüntüler ve spektroskopik veriler 12 Temmuz’da Türkiye saatiyle 17.30’da açıklanacak. Bunları NASA’nın web sitesinde görebileceksiniz.

Bu, gözlem aracının genel bilim operasyonlarının resmi başlangıcı niteliğini taşıdığından JWST için önemli bir adımı işaret ediyor. Amaç, bize en eski yıldızlar ve galaksiler ile potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegenler hakkında daha ayrıntılı görüntüler ve bilgiler sağlamaktır. Geçtiğimiz aralık ayında fırlatıldıktan sonra, JWST’nin hedefine ulaşması ve tam çalışmaya hazırlanması birkaç ay sürdü. Gözlem aracının neler yapabileceğini bulmaya çok yakınız.

İLGİLİ HABERLER