Manşetler

James Webb Uzay Teleskobu uzaya çıktı, ancak esas iş yeni başladı

james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu, uzayın derinliklerini keşfetme görevi sırasında harika şeyler vadeden güçlü teknolojik özellikleriyle 25 Aralık Cumartesi günü yolculuğuna başladı. Cumartesi günkü fırlatmanın canlı yayınını izleyen birçok kişi, endişelenmeye gerek olmamasına rağmen geri sayım sırasında nefeslerini tutmuştur. Arianespace’in güvenilir Ariane 5 roketi işini yaptı ve James Webb Uzay Teleskobu’nu uzaya çıkararak yıllarca sürecek görev için mükemmel bir başlangıç yaptı.

Ancak NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı personelinden oluşan Webb ekibi için, teleskop çalışmaya başlamadan önce tamamen konuşlandırılana dek gerginlik dinmeyecek gibi görünüyor. Uydu o kadar büyük ki, fırlatma için roketin gövdesinin içine sığabilmesi için sayısız bileşeninin kompakt bir şekilde katlanması gerekiyordu.

Önümüzdeki haftalarda, adım adım bu bileşenlerin her biri, daha önce bir uzay görevinde denenmemiş olan karmaşık bir süreçte otomatik olarak ortaya çıkacak. Ve bu yerleşimlerden herhangi biri yanlış giderse bu, 10 milyar dolarlık projenin sonu olabilir.

İyi haber şu ki, ilk yerleşimler plana göre ilerliyor. Fırlatmadan yaklaşık 30 dakika sonra serbest bırakılan ve konuşlandırılan Güneş dizisini ve 26 Aralık’ta başarıyla yerleştirilen yalpalı anten düzeneği takip etti.

NASA bir tweet’te, “Ekibimiz, Webb’in yüksek veri hızlı çanak antenini içeren yalpalama anten tertibatını az önce yerleştirdi.” dedi. “Bu anten, gözlemevinden günde iki kez en az 28.6 GB veri göndermek için kullanılacak.”

28 Aralık Salı günü, en zorlu yerleşim aşamalarından biri başlayacak. Bir tenis kortunun boyutlarında olduğu belirtilen ve onu yerine oturtmak için bir dizi motor gerektiren devasa güneşliğin yerleşimi yapılacak. Güneşliğin tamamen açılması beş gün sürecek ve bu kritik süreçte Webb ekibinin fazla uyumayacaktır.

Güneşliğin başarılı bir şekilde açıldığını varsayarsak, Webb daha sonra ocak ayı başlarında ikincil aynayı ve gösterge radyatörünü yerleştirebilecek bir konumda olacak.

Fırlatmadan on üç gün sonra, ekip üyelerinin ve Webb tutkunlarının için birkaç uykusuz gece daha geçirmeleri muhtemel başka bir adım geliyor. Misyonunun merkezinde yer alan 6,4 metre genişliğindeki altın aynanın yerleştirilmesi yapılacak.

İşlem, her biri tüm aynanın 18 segmentinden üçünü tutan iki ayna kanadının yerine kilitlenmesini içeriyor. Bu aşamanın başarıyla tamamlanması, teleskopun tam olarak konuşlandırılması anlamına gelecektir.

Webb daha sonra, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık dört katı olan ve L2 olarak bilinen bir noktadaki hedef yörüngesine seyahat etmek için birkaç hafta daha harcayacak. Takip eden beş ay boyunca aynanın hizalaması için ince ayarlama yapılacak ve teleskopun aletleri kalibre edilecek.

Daha sonra da James Webb Uzay Teleskobu işlerini yapmaya başlayacak. Çeşitli konuşlandırma ve yerleştirme işlemlerinin detayları için NASA’nın özel web sitesine göz atabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER