Teknoloji

TikTok Google’ı geçti ve dünyanın en popüler web sitesi oldu

tiktok universal
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ı bile geride bırakan TikTok, dünyanın yeni en popüler çevrimiçi destinasyonu hâline geldi. BBC‘nin haberine göre, bir BT güvenlik şirketi olan Cloudflare’a göre, viral video uygulaması popüler arama motorundan daha fazla trafik alıyor. Cloudfare, web trafiğini izleyen Cloudflare Radar aracını kullanarak verileri izlediğini söyledi.

Sıralamalar, TikTok’un bu yılın şubat, mart ve haziran aylarında Google’ı en üst sıralardan düşürdüğünü ve ağustos ayından bu yana bir numaralı sırayı elinde tuttuğunu gösteriyor. Geçen yıl Google birinciydi ve TikTok, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft ve Netflix gibi birçok site ilk 10’daydı.

Tiktok’un popülaritesindeki artışın nedenlerinden birinin Covid pandemisi olduğuna inanılıyor. Çünkü karantinalar nedeniyle insanların evde mahsur kalması onların eğlence için yeni araçlar aramasına sebep oldu. Veri şirketi Sensor Tower’a göre, bu yılın temmuz ayına kadar TikTok üç milyardan fazla indirildi.

Bytedance adlı Çinli bir şirkete ait olan sosyal ağ, şu anda dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip ve bu sayı artmaya devam ediyor. Çin’de bu uygulama, ülkenin sansür kurallarına uymak amacıyla Douyin adıyla çalışıyor ve farklı bir ağda işliyor.

Douyin ilk olarak Eylül 2016’da kullanıma sunuldu. Bu yıl Çin, 14 yaşın altındaki kullanıcıların platformu kullanımının günde 40 dakika ile sınırlı olmasına karar verdi.

TikTok, 2018’de, kullanıcıların şarkılara dudak senkronizasyonu yaparak kendi videolarını paylaşmalarına izin veren bir başka Çin sosyal medya hizmeti olan Musical.ly ile birleştikten sonra uluslararası bir uygulama olarak piyasaya sürüldü.

Sosyal medya platformu tartışmalara yabancı değil. 2019’da Musical.ly’nin reşit olmayan kullanıcılar tarafından yayınlanan içeriği bilerek barındırdığı tespit edildikten sonra Hindistan’da geçici bir yasak geldi. Ayrıca ABD’de karşı istihbarat soruşturması yapıldı ve Birleşik Krallık’ta 4,3 milyon sterlin gibi rekor düzeyde para cezası aldı.

Çin’in uluslararası düzeyde başarılı tek uygulamalarından biri olarak, Çin dışındaki politikacılar ve düzenleyiciler güvenlik ve mahremiyetle ilgili endişelerini dile getirdiler. Geçen yıl TikTok, Çin hükümeti tarafından kontrol edildiğini reddetmek zorunda kaldı. TikTok’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika için kamu politikası başkanı Theo Bertram, Çin’den herhangi bir veri teslimi talebini reddedeceğini söyledi.

Uygulama, komedi, dans ve siyaset gibi türleri kapsayan çeşitli kısa videolara ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de de giderek daha popüler bir uygulama hâline geliyor.

TikTok Kitchen geliyor

Yemek ve tarif videoları, milyonlarca görüntüleme alan viral kliplerle TikTok’un başarısının önemli bir parçası haline geldi. Sonuç olarak, ABD’de TikTok Kitchen adlı yeni bir yemek dağıtım hizmeti önümüzdeki mart ayında faaliyete geçecek ve insanların orijinal olarak viral videolarda oluşturulan yemekleri sipariş etmelerine olanak tanıyacak.

Menü, uygulamanın en viral gıda trendlerini temel alacak ve Google tarafından 2021’in en çok aranan yemeği seçilen pişmiş beyaz makarna gibi kurslar içerecek. TikTok Kitchen, ABD’deki Planet Hollywood, Buca di Beppo ve Bertucci’s’in sahibi Robert Earl tarafından ortaklaşa kuruluyor.

Başlangıç için için ülke genelinde yaklaşık 300 TikTok restoranının planlandığı ve 2022’nin sonuna kadar 1000’den fazla restoranın beklendiği söyleniyor. TikTok Kitchen, Earl’ün sahip olduğu zincirlere ait birçok restorandan faaliyet gösterecek.

İLGİLİ HABERLER