BilimTeknoloji

James Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusu’nu olağanüstü detaylarla görüntülüyor

james webb uzay teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), bilinen diğer adlarıyla M57 ve NGC 6720 olan Halka Bulutsusu’ndan dün yayımlanan olağanüstü ayrıntılı görüntülerle şaşırttı. Bu gaz bulutu, moleküler hidrojen bakımından zengin 20.000 yoğun küreyi içeriyor ve Dünya’dan yaklaşık 2.500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Yukarıda görünen, bulutsunun ilk görüntüsü, Webb Uzay Teleskopu’nun ana sensörlerinden biri olan NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) ile alındı. Yakın kızılötesi spektrumda ışığı algılayabilen bu kamera, dikkate değer derecede detaylı görüntüler yakalayabiliyor. NIRCam, Yaratılış’ın Sütunları’nın da eşit derecede büyüleyici güncellenmiş görüntüsünü çekti.

Öte yandan, aşağıdaki ikinci görüntü, JWST’nin MIRI (Orta Kızılötesi Alet) adlı cihazı kullanılarak yakalandı. Bu görüntü, bulutsunun dış kenarının ötesinde yaklaşık on eş merkezli yayı daha iyi vurguluyor, büyük olasılıkla merkezi yıldızının daha düşük kütleli bir yoldaşıyla etkileşiminden oluşuyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) basın açıklamasında, “Bu şekilde, Halka Bulutsusu gibi bulutsular, onu yaratan yıldız hakkında bilgi edinmek isteyen astronomlara gözlemevi arkeolojisi sunuyor.” ifadeleri kullanıldı.

james webb uzay teleskobu

Halka Bulutsusu, 1779 yılında Fransız astronomlar Charles Messier ve Antoine Darquier de Pellepoix tarafından, kuyruklu yıldız ararken şans eseri keşfedildi. Bir gezegen bulutsusu olan Halka Bulutsusu, yakıtını tüketip ölümüne yaklaştıkça dış katmanlarını dökerek oluştu.

ESA’nın yazdığı gibi, “Renkli ana halka, bulutsunun merkezindeki ölmekte olan bir yıldız tarafından atılan gazdan oluşuyor. Bu yıldız, beyaz cüce haline gelmeye – Güneş gibi bir yıldız için son evrimsel aşama olan çok küçük, yoğun ve sıcak bir cisim – yolunda.”

İLGİLİ HABERLER