Teknoloji

Avrupa’daki Instagram ve Facebook kullanıcılarına Meta’nın tavsiye algoritmasından kaçış imkanı

meta instagram facebook

Meta, salı günü yayınladığı blog yazısında belirttiği gibi, Avrupa’daki Instagram ve Facebook kullanıcılarına öneri algoritmalarından kaçınma seçeneği sunuyor. Meta’nın global işlerden sorumlu başkanı Nick Clegg’e göre, Avrupalı kullanıcılar, Meta’nın öneri algoritmaları tarafından sıralanmış içerik olmadan Reels, Hikayeler ve Arama gibi özelliklere erişebilecekler.

Clegg, “Örneğin, Facebook ve Instagram’da, kullanıcılar Hikayeleri ve Reels’ları sadece takip ettikleri kişilerden, en yeniden en eskiye kronolojik sıralama ile görüntüleyebilecekler,” diye yazıyor. “Ayrıca, Arama sonuçlarını, önceki etkinliklerine ve kişisel ilgi alanlarına dayalı olarak kişiselleştirilmiş olmaktan ziyade, sadece girdikleri kelimelere dayalı olarak görüntüleyebilecekler.”

Meta, bu değişiklikleri, teknoloji şirketlerinin platformlarında içerikleri nasıl düzenlediğini etkileyecek yeni bir düzenleme olan Avrupa Birliği’nin Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile uyumlu olmak üzere yapıyor. TikTok, bu ayın başlarında Avrupa’da servisine benzer bir değişiklik yapmıştı. Meta’nın bu ay sonuna kadar DSA’ya uyması gerekiyor.

Instagram ve Facebook kullanıcıları, algoritma önerilen içerik olmadan kronolojik beslemeler kullanarak servislerin belirli bölümlerini zaten görüntüleyebiliyorlar. Instagram, Mart 2022’de tamamen kronolojik bir besleme sunarken, Facebook birkaç ay sonra Temmuz’da “Beslemeler” sekmesini duyurdu.

Clegg, bu değişikliklerin, Meta’nın bu ay DSA ile uyum sağlamak amacıyla yaptığı bir dizi çalışmanın sadece bir parçası olduğunu belirtiyor. Şirket, 1.000’den fazla çalışanın yeni kurallara uyum sağlama üzerinde çalıştığını söylüyor. Şirket, platformlarında çalışan reklamlar hakkında daha fazla şeffaflık sunmak için genişletilmiş bir Reklam Kütüphanesi yayınladı, öneri algoritmaları üzerine daha fazla detay verdi ve reklamcıların gençlere nasıl hedefleme yapabileceğine dair yeni sınırlamalar getirdi. Ayrıca, platformlarında yasadışı içeriğin bildirilmesini kolaylaştırmaya çalışıyor ve AB’deki kullanıcılara düzenleme kararları hakkında daha fazla bilgi verecek.

İLGİLİ HABERLER