Manşetler

Jack Dorsey Twitter CEO’luğunu bıraktı, yerine şirketin CTO’su geldi

jack dorsey twitter

Jack Dorsey’nin yakın zamanda Twitter’ın CEO’luğunu bırakacağına dair haberlerin CNBC muhabiri David Faber tarafından iddia edilmesinden kısa bir süre sonra Dorsey’nin istifa duyurusu geldi.

Faber, konuyla yakından ilgili birtakım farklı kaynakların demeçlerine dayanarak söz konusu iddiayı dile getirmişti. Ancak bunun ötesinde bir şey bilmediğini ve yerine kimin geleceğini bilmediğini söylemişti. Twitter, Dorsey’nin yerine şirketin CTO’luk görevini, yani teknolojiden sorumlu başkan yardımcılığı görevini üstlenen Parag Agrawal’ı atadı.

Dorsey, 2015’ten bu yana Twitter’ın CEO’su olarak görevini yürütüyordu. Üstelik şirket için zorlu, ancak nispeten başarılı bir döneme başkanlık ediyordu. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde Twitter, yeni ürünleri ve özellikleri hızla kullanıma sunmaya başladı. Hepsi başarılı olmasa da, kullanıcılarının çıkarlarına uyum sağlamaya hazır çok daha çevik bir şirkete dönüşmesine yardımcı oldu.

Aslında Twitter’ın yönetim kurulu, 2015 yılında, başlangıçta Dorsey’in şirketi yönetmesini istemedi. Dorsey, Square’in CEO’suydu ve olmaya da devam ediyor. Yönetim kurulu üyeleri Twitter’ı yönetmenin tam zamanlı bir iş olması gerektiğini düşünüyorlardı. Ancak Dorsey, birkaç ay geçici CEO olarak görev yaptıktan sonra sonunda onların da güvenini kazandı. Bu, Dorsey’in 2007’de, şirketi kurduktan kısa bir süre sonra atandığı ve 2008’de alındığı CEO’luk konumuna ikinci gelişi olmuştu

Daha yakın zamanlarda, önemli bir aktivist yatırımcı olan Elliott Management, performansı ve Twitter’ın büyümesiyle ilgili endişeleriyle Dorsey’i 2020’de işten çıkarmaya çalıştı. Dorsey, firmayla bir anlaşmaya vardıktan sonra görevinde tutunmayı başardı, ancak şirket tarafından sonraki CEO planını değerlendirmek için bir yönetim kurulu komitesi oluşturulacağı açıklandı.

Bu arada Dorsey, son zamanlarda dikkatini Twitter’ın dışındaki teknolojilere çevirmeye başladığını belli etmişti. Bitcoin, Web3 ve diğer merkezi olmayan teknolojiler hakkında çok fazla tweet atar hâle gelmişti. Üstelik Square’ın CEO’luk görevini de sürdürüyor. Bu arada Dorsey, görevinden ayrılmadan önceki gün Twitter’ı sevdiğine dair bir tweet de paylaşmıştı.

Twitter’ın yeni CEO’su Parag Agrawal

Twitter, CTO Parag Agrawal’ın Dorsey’nin yerini alacağını ve hemen geçerli olmak üzere yönetim kurulunda yer alacağını, Bret Taylor’ın ise yönetim kurulunun yeni başkanı olarak görevi devralacağını duyurdu.

Şirketin resmi açıklamasında Dorsey, “Şirketin kurucularından ayrılmaya hazır olduğuna inandığım için Twitter’dan ayrılmaya karar verdim. Twitter’ın CEO’su olarak Parag’a olan güvenim derindir. Son 10 yıldaki çalışmaları dönüşümsel olmuştur. Onun yeteneği, kalbi ve ruhu için derinden minnettarım. Şimdi onun liderlik etme zamanı.” dedi.

Yeni CEO Parag Agrawal, 2011 yılında şirkete reklam mühendisi olarak katıldı ve sonunda 2018’de CTO unvanını aldı. Şirketin belirttiğine göre, CTO olarak yönetiminde, tüketici ve gelir ürün ve altyapı ekipleri, uyumlu bir makine öğrenimi ve yapay zeka yaklaşımını ölçeklendirmeye odaklandı. Dorsey blok zinciri teknolojisi, kripto para birimi ve ademi merkeziyetçiliğe olan ilgileriyle tanınırken, Agrawal ayrıca “web3” ile de ilgileniyor ve Twitter tarafından finanse edilen Bluesky’ın sosyal medya için açık ve merkezi olmayan bir standart yaratma çabasında önde gelen bir isim oldu.

Agrawal, salı günü tüm çalışanlara hitaben yapılacak bir toplantı öncesinde çalışanlara yazdığı notunda, “Bu şirkete 10 yıl önce 1000’den az çalışan varken katıldım. Aradan on yıl geçmiş olsa da o günler bana dün gibi geliyor. Senin yerinde yürüdüm, inişleri ve çıkışları, zorlukları ve engelleri, kazanımları ve hataları gördüm. Ama o zaman ve şimdi, her şeyden önce, Twitter’ın inanılmaz etkisini, devam eden ilerlememizi ve önümüzde heyecan verici fırsatları görüyorum.” ifadelerini kullandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER