ManşetlerTeknoloji

Jack Dorsey: Bluesky, Twitter’da yaptığım tüm hataları tekrarlıyor

jack dorsey blusky

Eski Twitter CEO’su Jack Dorsey, kısa bir süre önce kurucuları arasında yer aldığı “merkezsiz” sosyal medya platformu Bluesky’ın yönetiminden ayrılmış ve platformdaki hesabını da silmişti. Founders Fund’dan Mike Solana’ya konuşan Dorsey ayrılık kararına ışık tutarken, Bluesky’a pek çok eleştiri yöneltti.

Dorsey röportajında Bluesky’ın kendisinin Twitter’ı yönetirken yaptığı tüm hataları kelimenin tam anlamıyla tekrarladığını öne sürdü. Röportajın geneli biraz uzun ve dağınık olsa da, Dorsey’in şikayetleri temel itibarıyla iki konuya odaklanıyor.

Dorsey’in Bluesky’ın hiçbir zaman kendi yönetim kuruluna, hisselerine ve kurumsal bir varlığın diğer kalıntılarına sahip bağımsız bir şirket olmasını amaçlamadığı anlaşılıyor. Bluesky 2022’de Twitter bünyesinden ayrılmıştı. Ancak Dorsey, Twitter’ın Bluesky’ın açık kaynak protokolünün avantajlarından yararlanan ilk müşterisi olmasını istemiş.

Dorsey’in şikayet ettiği bir diğer konu ise Blueksy’ın bir çeşit içerik denetleme özelliği olması ve kullanıcı adlarında ırkçı hakaretler kullanmak gibi nedenlerle kullanıcıları ara sıra yasaklaması.

Dorsey şu ifadeleri kullandı: “İnsanlar Bluesky’yi Twitter’dan uzakta kaçılacak bir yer olarak görmeye başladı. Bu Twitter olmayan bir şey ve bu nedenle harika. Ve Bluesky, Twitter’dan bu göçün ortaya çıktığını gördü ve bu çok çok yaygın bir kalabalıktı. Ancak yavaş yavaş Jay ve ekipten denetleme araçları ve insanları uzaklaştırmalarını istemeye başladılar. Ve ne yazık ki bunu da sürdürdüler. Bu, hayır diye düşündüğüm ikinci an oldu. Bu, şirket olarak yaptığımız tüm hataların tam anlamıyla tekrarlanmasıdır.”

Dorsey ayrıca, bazı kripto meraklıları arasında popüler olan ve anonim bir kurucu tarafından yönetilen Twitter benzeri bir başka merkezsiz hizmet olan Nostr’ı finansal olarak desteklediğini doğruladı ve şunları söyledi: “Henüz erken olduğunu ve Nostr’un tuhaf ve kullanımının zor olduğunu biliyorum, ancak sansüre karşı direnişe ve ifade özgürlüğüne gerçekten inanıyorsanız, bunu gerçekten mümkün kılan teknolojileri kullanmalı ve haklarınızı savunmalısınız.”

Bu açıklamaların çoğu şaşırtıcı değil. Dorsey’in son birkaç yıldır kamuoyuna yaptığı açıklamaları takip edenler, kendisinin defalarca Twitter’ın “ilk günahının” reklamverenlere ve diğer kurumsal çıkarlara bağlı bir şirket olmak olduğunu söylediğini görmüştür. Bu yüzden Elon Musk’un şirketi devralmasını destekledi. Dorsey’in hâlâ kişisel servetinin yaklaşık 1 milyar dolarını şu anda X olarak bilinen şirkete yatırmış olması tesadüf değil. Ayrıca Twitter’ın en önemli denetleme kararlarının çoğunu gönülsüzce aldığı da çok açık.

Dorsey’in yorumlarının Bluesky’de pek hoş karşılanmaması şaşırtıcı değil. Bluesky’nin protokol mühendisi Paul Frazee, Twitter’ın AT Protokolünün “ilk müşterisi” olması gerektiğini ancak şirketi devraldıktan sonra “Elon’un bunu doğrudan öldürdüğünü” söyledi. Frazee, “Uzayan satın alma nedeniyle tüm şirket donduruldu ve Elon devraldığında anlaşma hızla sona erdi” dedi ve şöyle devam etti: “Bu asla olmayacaktı. Ayrıca: denetlenmeyen alanlar saçma bir fikirdir. Yönetilen alanların var olabilmesi için ortak bir ağ oluşturduk. Birisi denetlenmeyen bir ATProto uygulaması yapmak istese bile sanırım yapabilir mi? Uygulama mağazalarına, düzenleyicilere ve kullanıcılara iyi şanslar sanırım.”

Jack Dorsey, Elon Musk’ı doğrudan eleştirmemeye dikkat etti

Jack Dorsey, Musk’ı doğrudan eleştirmemeye dikkat etse de, Twitter’ı devralarak “bilincin ışığını genişletecek” kişinin Musk olacağını söylediğinde biraz daha az hevesliydi. Dorsey, hükümetin hesapları kaldırma yönündeki talepleriyle mücadele ederken Musk’un “diğer yolu” seçtiğini ve genel olarak buna uyduğunu belirtti. Dorsey, “Elon nasıl savaşıyorsa öyle savaşacak ve bunu takdir ediyorum, ancak kesinlikle taviz verebilecek biri” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER