Ulaşım

İtalya elektrikli otomobillerin bataryasını dolduracak yol teknolojisini test ediyor

italya elektrikli otomobil
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaştırmak adına küresel ölçekte pek çok zorluğun üstesinden gelmek gerekiyor. Bu zorlukların en önemlisi olarak ise şarj altyapısını oluşturmak ön plana çıkıyor. Daha fazla araca yetecek bir şarj istasyonu ağı oluşturmak ve hızı artırmak öncelikli noktalar arasında yer alıyor. Mevcut durumda bir elektrikli otomobili tamamen şarj etmek saatler sürebiliyor. İtalya elektrikli otomobil şarjı konusunda en yenilikçi yaklaşımlardan birini uygulamaya hazırlanıyor.

Elektrikli otomobillerin bataryalarının hareket hâlindeyken doldurulması, pek çok üretici tarafından ideal yöntem olarak değerlendiriliyor. Bunun için şarj özellikli otoyolların kullanılması planlanıyor. Söz konusu yöntem kulağa bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi gelse de, İtalya bu konuda ilk adımı atmaya hazır gibi görünüyor. Ülkede İsrail merkezli ElectReon Wireless isimli şirket tarafından geliştirilen şarj teknolojisinin yerleştirildiği otoyollar inşa edilecek.

ElectReon Wireless’in teknolojisi, özel ekipmanların yerleştirildiği yolda giden otomobillerin bataryalarının hareket hâlindeyken doldurulmasını mümkün kılıyor. İtalya bu sistemi ilk olarak Milano-Brescia otoyolunun 1 kilometrelik bölümünde test ediyor. ElectReon teknolojinin uygulama alanını uzatmak için asfaltın altına bakır bobinler yerleştirecek.

Bu bobinlerden alınan enerji kablosuz şekilde otomobilin bataryasına transfer edilecek. Bunun için manyetik endüksiyondan yararlanılacak. Şarj sisteminde yolun kenarında bir kontrol biriminin olması ve teste katılan her aracın şasisine bir alıcı yerleştirilmesi gerekiyor.

İtalya tarafından test edilen bu teknoloji başarılı olduğu takdirde dünya genelinde elektrikli otomobil kullanımının yaygınlaşacağını söylemek çok yanlış olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER