Teknoloji

İşte karşınızda Gmail web arayüzünün yeni tasarımı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
gmail yeni tasarım
Görsel: The Verge

Google’ın önümüzdeki haftalarda yeni Gmail tasarımını çıkarmayı planladığı ortaya çıkmıştı. Yenilenmiş tasarım Gmail’ı web üzerinden kullananların karşısına çıkacak. Böylelikle Gmail’ın mobil cihazlarına yakın bir kullanıcı deneyimi sunulacak. The Verge sitesi yeni Gmail tasarımının bazı ekran görüntülerine ulaştı. Söz konusu arayüz şu anda Google ve bazı güvenilir iş ortakları tarafından test ediliyor.

Yeni tasarım Google’ın Material Design tasarım dilinin bazı unsurlarını içeriyor. Aynı zamanda Google’ın daha önce Gmail’ın üstüne getirdiği Inbox tasarımında görülmüş bazı özellikler de yenilik olarak geliyor.

Google, Gmail’ın web sürümünde akıllı yanıtlar özelliğini test ediyor. Benzer özellik daha önce Gmail’ın mobil versiyonunda sunulmuştu, e-posta iletilerine hızlı cevap vermenizi sağlayacak çeşitli tavsiyeler sağlıyor. Ertele özelliğiyse e-posta iletilerini belirli bir tarihe kadar e-posta kutusundan geçici olarak silmeye izin veriyor. Bazı e-posta iletilerinin, cevap vermeye hazır hâle gelinceye kadar görüntülenmesini bu sayede engelleyebilirsiniz. Ertele ve Akıllı Yanıt özellikleri daha önce Google’ın Gmail için çıkardığı Inbox uygulamasında sunulmuştu. Şimdi her ikisi de Gmail’ın web sürümüne geliyor.

Görsel: The Verge

Yenilenen Gmail tasarımında yeni bir kenar çubuğu da dikkat çekiyor. Burada Google’ın Takvim, Keep not tutma uygulaması veya görevleri e-posta iletileriyle yan yana görüntülemek mümkün oluyor. Bu, belki de yeni tasarımın en kullanışlı yanı olabilir. Böylelikle bir buluşma veya toplantı ayarlarken bir yandan da e-posta iletisine cevap vermek kolaylaşacaktır.

Google, üç farklı görsel şablon arasından seçim yapmayı sağlıyor. Varsayılan görünümde dokümanlar ve fotoğraflar gibi ekler öne çıkarılıyor. Rahat görünüm ise ekleri öne çıkarmıyor. Kompakt görünüm ise tek bir sayfada görülebilecek mesaj sayısını artırıyor. Kompakt görünüm mevcut Gmail tasarımına çok benziyor. Böylelikle mevcut kullanıcılar tasarım değişikliklerinden fazla etkilenmeden, alıştıkları Gmail deneyimini yaşamaya devam edebilir.

Bu üç yeni görünümün ve kullanıcı arayüzü değişikliklerinin hiçbirisi Google’ın 2014’te çıkardığı Inbox tasarımı kadar radikal görünmüyor. Gmail’ın yeniden tasarımıyla Google’ın Inbox projesinin ne olacağı bilinmiyor. Gmail da Akıllı Yanıt ve Ertele gibi özelliklere sahip olduktan sonra Inbox’ın çok da gereği kalmayacaktır. Google henüz Gmail’ı Inbox seviyelerine çıkaracak kadar büyük değişiklikler yapmaya hazır değil gibi görünüyor. Inbox da muhtemelen yeni e-posta işlevlerinin test edildiği bir alan olarak kalmayı sürdürecektir.

Google yeni tasarımı ilerleyen haftalarda G Suite ve Gmail kullanıcıları için sunmayı planlıyor. Google’ın I/O geliştirici konferansı 8 Mayıs’ta başlayacak. Gmail’ın yeni web tasarımının o etkinlikte duyurusu yapılacak yeniliklerden biri olduğunu görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER