Teknoloji

Nükleer anlaşma Amerikan şirketlerine İran pazarının kapılarını açıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iran-bayrak

Geçtiğimiz hafta varılan ve İran’ın nükleer kapasitesinden taviz vermesi karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşma, dünya ticaretinin yapısını da değiştirecek. Anlaşmayla birlikte Amerikan şirketlerine İran pazarının kapıları açılırken, The Wall Street Journal’ın haberi, bu yöndeki temasların başladığını gösteriyor. Apple ve General Electric’in şimdiden İranlı bazı distribütörlerle görüştüğü söyleniyor.

Nükleer anlaşma, şirketlerin İran pazarında hemen ürün satmaya başlayabileceği anlamına gelmiyor. Yaptırımların kaldırılması ve ticari faaliyetlerin başlaması için öncelikli olarak İran’ın bazı koşulları yerine getirmesi gerekiyor ve bütün bunların ne zaman gerçekleşeceği bilinmiyor.

Ancak değişim ufukta gözüktüğü için şirketlerin şimiden çalışmalarını başlatması doğal karşılanıyor. Apple ve GE’nin yanı sıra, Boeing’in de İran’a uçakların kullanım kılavuzlarını ve şemalarını satmaya başladığı belirtiliyor.

İran nüfusunun 77 milyonu aştığını belirten The Wall Street Journal, anlaşmayla birlikte yabancı bankalarda rehin tutulan 100 milyar dolardan fazla İran parasının serbest kalacağına dikkat çekti. Kapıların açılması ve alım gücünün artması, İran’ı pek çok şirket için bir cazibe merkezine dönüştürüyor.

İLGİLİ HABERLER