Teknoloji

iPhone 8 ile Retina ekran yeni bir standarda kavuşabilir

HomePod’un kaynak kodları sayesinde çerçevesiz ekran tasarımına sahip olacağını öğrendiğimiz gelecek nesil iPhone’lardan bir tanesi, ayn zamanda yenilenmiş tasarıma ek olarak ekran çözünürlüğü artışı da görebilir.

Steve Troughton-Smith adlı geliştirici, incelediği kodlarda yakında çıkması beklenen yeni iPhone ile ilgili referansların olduğuna dikkat çekiyor. 1125 x 2436 piksellik bir fonksiyonel çözünürlükten bahseden geliştiricinin verdiği değer, geçtiğimiz şubat ayında KGI analisti Ming-Chi Kuo’nun sözünü ettiği ekran çözünürlük değeriyle örtüşüyor.

https://twitter.com/stroughtonsmith/status/892042013297790977

9to5Mac’in hazırladığı taslak görsele bakıp, Kuo’nun sözünü ettiği çözünürlük değerine göre konuşursak, dedikodusu yapılan 5.8 inçlik ekranın bir bölümü sanal ana ekran tuşu ve fonksiyon alanı olarak ayrılacak. Bu da geride kalan 5.15 inçlik alanı işlevsel ekran alanı olarak bırakacak.

Görsel: 9to5Mac

Tüm bunların doğru olduğunu varsayarsak, o hâlde iPhone 8’in mevcut iOS cihazlarından daha yüksek bir piksel yoğunluğu sunmasını bekleyebiliriz. 4.7 inç ekranlı iPhone 7, 1334 x 750 piksellik çözünürlüğüyle 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Apple bu ekranı “Retina ekran” olarak nitelendiriyor. 5.15 inçlik efektif ekran alanı, sözü edilen 2436 x 1125 piksellik çözünürlükle kabaca 521 ppi değerinde bir piksel yoğunluğu sunuyor.

Karşılaştıracak olursak, birinci nesil iPhone 480 x 320’lik bir ekrana sahipti. iPhone 4 ile birlikte çözünürlük 960 x 640 ile dört katına çıkmıştı. Apple, o zamandan bu yana çıkardığı daha büyük boyutlu ekranlarda da iki kat ölçekleme yaklaşımını korumuştu. Söylentisi yapılan çözünürlüğün uygulanması hâlinde üç kat ölçeklenmiş Retina ekranlarla tanışmamız muhtemel görünüyor.

Diğer bir deyişle, iPhone 8 ile birlikte tıpkı orijinal iPhone modelinin ekranından iPhone 4’ün Retina ekranına geçişte olduğu gibi, görsel açıdan önemli bir sıçrama gerçekleştirilecek. Ayrıca bu değişiklikle birlikte Apple, Galaxy S8 (2960 x 1440) ve bunun gibi üst sınıf Android telefonlarını da ekran çözünürlüğü bakımından yakalamış olacak. Daha yoğun pikselli ekranlar sanal gerçeklik gibi işlevlerin daha verimli ve net şekilde kullanılmasını da sağlayacaktır.

Şu an için iPhone 8’in ekran çözünürlüğüyle ilgili söylenenler dedikodu düzeyinde kalıyor. Bu nedenle şüpheyle yaklaşmakta fayda var. iPhone 8’in ekran büyüklüğü, çözünürlüğü ve bunun gibi diğer detaylar bilinmiyor. Ayrıca ekranın efektif alan veya işlev alanı gibi bölümlere ayrılıp ayrılmayacağını da şu an için net şekilde bilmiyoruz. Yine de, eylül ayı yaklaştıkça bu konuyla ilgili daha çok şey okuyup yazacağız gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER