Teknoloji

Apple’ın iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max telefonları için ilk incelemeler çıktı

iphone 15 pro max

Apple’ın iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max için ilk incelemeler geldi. Yorumların büyük bir kısmı Pro Max’ın yeni tetraprism kamerası ve USB-C bağlantısı üzerine yoğunlaşıyor. iPhone 15 Pro serisi, Apple’ın en önemli ürün serisinin yıllık yenilemesinin bir parçası olarak 12 Eylül’de düzenlenen “Wonderlust” etkinliğinde tanıtılmıştı. Ön siparişler hızla başladı ve yurt dışında ilk teslimatlar 22 Eylül’den itibaren başlıyor. Aynı tarihte Türkiye’de de ön satışlar başlayacak.

Yeni modeller, 48 megapiksel arka kameralara sahipken iPhone 15 Pro Max, 3x optik zoomdan 5x zooma uzanan özel bir tetraprism kamera lensinden faydalanıyor.

Tüm bunlar, yeni A17 Pro çipi tarafından destekleniyor. Bu yeni yonga set, donanım hızlandırmalı ışın izleme gibi yenilikler içeriyor. Profesyonel seviyedeki işler ve oyun deneyimine elverişli olduğu için Apple, “Pro” takısını kullanmayı tercih etmiş olmalı. için uygun olan isimlendirme konusunda yapılan bir değişikliktir.

Yeniliklerin en önemlisi, Lightning yerine USB-C portuna yer verilmesi. Bu sayede iPhone 15 Pro modelleriyle aradaki dosya transfer hızı artarken, bu telefonlar Apple Watch, AirPods veya diğer aksesuarları şarj etmek için de kullanılabilir. Ayrıca iPhone’ları da… Video desteği tarafındaki değişikliklerin, özellikle ProRes videoyu harici bir depolama cihazına kaydetme yeteneğine ihtiyaç duyan yaratıcı profesyonellere yarayacağı öngörülüyor.

Geçen cumadan itibaren yurt dışında erken sipariş veren müşteriler cihazlarını beklerken, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max için ilk incelemeler de ortaya çıkmaya başladı.

iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max inceleme makaleleri ve videoları neler söylüyor?

CNBC‘nin iPhone 15 Pro modelleri için yaptığı inceleme, telefonun dış çerçevesi için paslanmaz çelik yerine titanyumun kullanılmasını övüyor. Bu, telefonun daha hafif olmasına katkıda bulunduğu için kısmen övgü alıyor. İnceleme, “Apple’ın Pro telefonları 2019’dan bu yana ağırlaşıyor, ancak bu telefon bu trendi tersine çeviriyor.” yorumunu içeriyor.

“Ağırlık farkı az olsa da birçok insan için anlamlı olacak, günlük kullanımı daha keyifli hale getirecek ve uzun süreli TikTok ve YouTube oturumlarını daha az yorucu hale getirecek.”

Pro Max’taki kamera, ek olarak artan zum ile birlikte, “zum çekimlerinin bulanık olmasını engelleyen şık ve yeni bir üç boyutlu görüntü sabitleme türü kullandığı için” övgü aldı. Bu, “daha ucuz ama daha hafif ve küçük iPhone 15 Pro yerine daha büyük iPhone 15 Pro Max’e yönelik bir neden” olarak kabul ediliyor.

Gizmodo‘nun değerlendirmesi başlangıçta Apple’ın parlaklık ve performans tarafında “Google’ın Pixel 7 Pro’sunun yapmadığını” yaptığını belirtiyor. Diğer Android cihazları da ışın izleme yeteneğine sahipken, Apple’ın oyun yapımcılarıyla olan iş birliği övgü alıyor. Performans açısından A17 Pro’nun, “Galaxy S23 Ultra ve Pixel 7 Pro gibi en iyi Android amiral gemilerini geride bıraktığını” da dile getiriyor.

Kameranın yedi odak uzunluğu ve Pro Max’taki yeni 5x optik zum da ele alındı. İkincisinin, Samsung Galaxy S23 Ultra’nın zumuyla “aynı seviyede” performans gösterdiği vurgulanıyor.

İncelemeye göre yeni modeller, mevcut iPhone kullanıcıları için “zorunlu bir yükseltme” değil. Ancak muhtemelen Android’den geçiş yapacaklar göz önünde bulundurularak, “Google’ın kullanıcılarını iPhone’dan uzak tutmak istiyorsa Pixel 8 Pro ile olağanüstü bir şey yapması gerekecek.” yorumuna yer veriliyor.

Engadget, iPhone 15 Pro Max’ın kilo kaybını dile getiriyor, çünkü bu seviyedeki modelin “her zaman çok ağır hissettirdiğine” vurgu yapıyor. Bu, titanyumun kullanımı ve marjinal boyut değişiklikleri ile düzeltilen bir şeydir. “İnce çerçevelerle birlikte, iPhone 15 Pro Max’i tek el ile kullanmayı biraz daha kolay hale getiriyor.” diye devam ediyor inceleme ve fırçalanmış metal kaplamayı da takdir ediyor.

Yeni Eylem düğmesi “bir nimet ve bir lanet” olarak nitelendirilmiş. Çok işlevli düğmenin kamerayı normal yoldan açmaktan daha hızlı olduğu vurgulanıyor. “Diğer yandan, Eylem düğmesine ulaşmak her zaman daha kolay olmamıştır ve genellikle boyutuyla tanımlamak kolay olsa da, bazen ses tuşlarına yanlışlıkla basıyorum.” yorumuna yer veriliyor.

Kamera için 15 Pro Max, “gündüz manzaralarını ve portreleri net bir şekilde sunuyor ve gece daha iyi bir sonuç veriyor” şeklinde övgü alıyor. Video kalitesi, “endüstrideki muhtemelen en iyisi” olarak kabul ediliyor, sinematik mod videolarının hala estetik açıdan tatmin edici olduğu vurgulanıyor.

The Verge için USB-C öne çıkıyor ve telefonların “bazı çok takdir edilen modern kolaylıklar kazandığı” ifade ediliyor. USB-C’nin kullanımı övgü alırken, kutuda bulunan kablo kullanılarak yalnızca USB 2 transfer hızlarına erişilebileceğine dikkat çekiliyor.

İnceleme de ilgi çekici bir noktaya değiniliyor; “15 Pro Max’ın bataryası düşüktü, bu yüzden USB-C şarj kablosunu MacBook Air’imden çıkarıp doğrudan telefona takabildim.” diyor editör. Bir hafta boyunca USB-C iPhone ile vakit geçirdekten sonra bunun “harika olduğu” sonucuna varmış.

“Pro Max için 5x zum mantıklı,” ancak 2x kırpmalı yakınlaştırma geri döndü, bu da “3x lensin biraz gereksiz hissettirdiği anlamına geliyor.” yorumu da kamera sistemi için söylenenler arasında bulunuyor. “5x lens, uzak nesnelere anlamlı bir şekilde yaklaşmanıza izin verir” ifadesine yer veriliyor.

Sonuç olarak The Verge, “Cupertino dışındaki birçok farklı gücün iPhone 15 Pro’yu şekillendirmesine yardımcı olduğuna” dikkat çekiyor. Buna rekabeti ve düzenleyici kuruluşları dahil ediyor. Sonuç olarak, “kesinlikle bir iPhone olan ancak baskı tarafından daha iyi bir şeye doğru şekillendirilmiş bir cihaz” olarak nitelendiriliyor.

CNET‘in incelemesinde editör, “iPhone 15 Pro Max’in ilk kez bu kadar etkilendiği bir cihaz” olduğunu iddia ediyor ve iPhone 12 mini’nin bunun arkasından “ikinci” geldiğini söylüyor. “Bu telefonlar çifti, kamera, görüntü işleme ve denendiği iPhone estetiğini ön planda tutarak yeniliklerin çok olduğu Apple’ın yıllardır sunduğu en çekici sürümlerden biri.” diye övgüde bulunuyor.

“Eninde sonunda, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max’tan etkilendim.” diye sonuçlanıyor inceleme. “12 Pro, 12 Pro Max veya daha eski bir cihazdan geliyorsanız, her ikisini de öneririm.”

iPhone 15 Pro ve Pro Max cuma gününden itibaren Türkiye’de de ön satışa sunuluyor. Telefonlar 29 Eylül itibarıyla mağazalarda bulunabilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER