Teknoloji

iPhone 15’le birlikte Touch ID geri dönecek mi?

iphone se 2022 inceleme apple touch id

Apple’ın sonbaharda beklenen iPhone 15 serisi ile birlikte birçok yenilik ve değişiklik gelecek gibi görünüyor. şüphesiz. Lightning portu yerine USB-C portu ve Dynamic Island’ın artık tüm modellerde yer alacak olması gibi dikkat çekici değişikliklerin yanı sıra, belki de en çok merak edilen konu Touch ID’nin geri dönüp dönmeyeceği oluyor.

Touch ID, Apple’ın özellikle iPhone SE (2022) gibi birçok cihazında halen kullanmakta olduğu bir özellik. Ancak ana modellerden bir süreliğine çıkarılmıştı. Yıllar boyunca, bu kimlik doğrulama biriminij geri dönmesi için pek çok talep geldi ve hatta bazıları Apple’ın bunu düşünüyor olabileceğini öne sürdü.

Peki ya iPhone 15 ve serinin diğer modelleri, yani iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max modellerinde Touch ID olacak mı? Bu konuda aklımızdaki sorulara yanıt arayalım.

Touch ID nedir?

touch id

Touch ID, Apple ürünlerinde bulunan parmak izi sensör teknolojisine verilen isimdir ve bu teknoloji, parmak izinizi kullanarak telefonunuzu güvence altına almanızı sağlar. Face ID özelliğinden önce ortaya çıkan ve ilk olarak 2014 yılında çıkan iPhone 6 serisinde gördüğümüz Touch ID, parmak izi taraması yoluyla cihazınızın kilidini açmanızı sağlar.

Son yıllarda satışa çıkan iPhone modellerini kullanan birçok müşteri Face ID ile oldukça memnun da, Apple’ın hâlâ parmak izi sensörlerini içeren birçok cihazı bulunuyor. En dikkat çeken örneklerden biri iPhone SE (2022). Ancak, Touch ID’nin iPhone 15’te geri dönüş yapacağına dair belirgin bir kanıt yok.

Touch ID ekran altı parmak izi sensör teknolojisiyle geri gelebilir mi?

Apple’ın bu yıl her modelde Dynamic Island özelliğini sunacağı düşünüldüğünde, şirketin Face ID üzerinde durduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak tamamen imkansız da değil. Ekran altı parmak izi sensör teknolojisi için Apple patentleri olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra analist Ming-Chi Kuo, bundan bir yılı aşkın zaman önce, 2023’ün ikinci yarısında çıkarılacak bir veya daha fazla iPhone modeline ekran altı Touch ID’nin dahil edileceğini iddia etti.

Ancak diğer güvenilir kaynaklar, iPhone 15’te Touch ID’nin olmayacağını belirtti. Örneğin, Mark Gurman, Ekim 2022’deki Power On bülteninde bu aracın ön görülebilir gelecekte üst seviye iPhone’lara geri dönmeyeceğini belirtti.

Peki, üst sınıf bir iPhone modelinde yeniden Touch ID görebilecek miyiz? Bu konuda söylenenler, onun tamamen geçmişte kaldığını düşündürebilir, ancak bir gün geri döneceğine dair bazı ipuçları var.

Örneğin, Mart 2023’te bir sızıntı kaynağı, ekran altı parmak izi okuyucusunun üzerinde çalışıldığını, ne var ki bunun ekran altı Face ID’nin kullanılmaya başlandıktan 2-3 yıl sonrasına kadar bir iPhone modeline dahil edilmeyeceğini öne sürdü. Bununla birlikte, bu iddiaya şüpheyle yaklaşmakta fayda var, çünkü bu, çok erken aşamada bir sızıntı ve sadece bir kaynak tarafından öne sürülüyor.

Touch ID ve Face ID’nin avantajları, dezavantajları neler?

Touch ID ve Face ID’nin yararları ve dezavantajları nelerdir diye merak ediyor olabilirsiniz. Face ID genellikle daha hızlı ve akıcıdır, çünkü telefonunuza dokunmanıza bile gerek yoktur. Bu nedenle, Apple’ın Face ID’yi Touch ID ile tamamen değiştirmesi olası görünmüyor.

Daha olası olan senaryo, Touch ID’nin Face ID ile birlikte sunulmasıdır. Bu, Face ID başarısız olduğunda, yedek olarak parmak izi sensörünüzün olabileceği anlamına geliyor. Ancak, bu durumlar nadir olduğu için her ikisinin de bulunması, diğer bileşenler için kullanılabilecek değerli iç alanı tüketebilir ve potansiyel olarak telefonun fiyatını artırabilir.

Eğer Apple, Face ID’yi Touch ID ile değiştirirse, o zaman gerçek bir tam ekran tasarımı elde edebiliriz. Ancak umut ediyoruz ki, Face ID ve ön taraftaki kamera çok fazla zaman geçmeden ekranın altına alınır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER