Manşetler

iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max duyuruldu: Çentiğe veda, daha gelişmiş kamera

apple iphone 14 pro

Apple’ın 7 Eylül akşamı internet üzerinden yayınlanan “Gelecek Zaman” etkinliğinde tanıtılan yeni ürünler arasında, beklendiği gibi iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max de bulunuyor. iPhone 14 Pro serisi, temel iPhone 14 modellerine göre birtakım farklılıklar ve gelişmiş özellikler barındırıyor.

Her iki telefonun ekranının üst kısmında hap biçiminde bir delik var ve bu, Apple’ın ilk kez 2017’de iPhone X ile birlikte getirdiği yeni tasarımın sonucunda gördüğümüz çentiğin yerini alıyor. Daha hızlı çalışan A16 Bionic çip ve hep açık ekran da Pro modellerine has özellikler arasında bulunuyor.

Apple CEO’su Tim Cook, iPhone 14 Pro ve Pro Max için “şimdiye kadarki en yenilikçi Pro serimiz” tanımlamasını yaptı.

iPhone 14 Pro modellerinde dikkat çeken ilk tasarım değişikliği ise ekran oluyor. Apple, daha önceki Pro modellerinde olduğu gibi 6.1 ve 6.7 inç seçenekleri sunacak olsa da çentik, Face ID bileşenlerini barındıracak hap şeklindeki bir delik ve ön kamera için ikinci bir dairesel delik ile değiştiriliyor.

Apple, yakınlık sensörünü ekranın arkasına taşıdı ve bildirimler artık bir animasyonla birlikte delikten dışarı çıkıyor. Apple bu sisteme Dynamic Island, yani Dinamik Ada diyor. Bildirimler ve uyarılar, hap şeklindeki çentik etrafında hareket edecek ve buna göre uyarlanacak. Apple, yeni bildirimler için sistemi nasıl canlandırdığına ve kullandığına yayında dikkat çekti.

iphone 14 pro

Hem iPhone 14 Pro hem de 14 Pro Max, iOS 16’daki yeni kilit ekranı araç takımları özelliğiyle çalışan hep açık bir ekrana sahip olacak. Görüntülemek iPhone’un ekranının uyanması gerekmeden anımsatıcılar, takvim etkinlikleri ve hava durumu gibi bilgileri gösterilecek. Daha az pil gücü kullanmak için, iOS 16 duvar kağıtlarını karartacak bir uyku durumu bile var.

iPhone 14 Pro, 120 Hz yüksek yenileme hızlı ProMotion ekran ve tamamen yenilenmiş üç kamera gibi yeniliklere sahip olan iPhone 13 Pro’nun üzerine gelmiş mütevazı güncellemelerle birlikte sunuluyor.

iPhone 14 Pro modellerinde Apple’ın A16 Bionic çipi bulunur. Apple, yeni çipiyle birlikte güç verimliliğine, ekrana ve kameraya odaklanıyor. Altı çekirdekli CPU, yüzde 20 daha düşük güç kullanan iki yüksek performanslı çekirdek ve rakiplerin üçte biri oranında güç kullanan dört verimlilik çekirdeği içeriyor.

Bu yeni A16 çipi, Dynamic Island özelliğinde bulunan akıcı animasyonları güçlendirmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda Apple’ın yeni kamera sistemine de güç sağlıyor. iPhone’da ilk kez 12 megapiksel sensörden 48 megapiksel sensöre geçişi görüyoruz. Yeni ana kamera, tümü f/1,78 diyafram açıklığına ve 24 mm odak uzaklığına sahip dörtlü piksellik bir sensör kullanarak düşük ışıkta fotoğraf çekimlerinde iyileştirmeler sunuyor.

iPhone 14 Pro kamera özellikleri

Çoğu fotoğraf çekiminde sensör, ışık yakalamayı en üst düzeye çıkarmak için 12 megapiksellik ikili fotoğraflar çekecektir. Bu, aynı zamanda Apple’ın sensörü farklı şekillerde kırparak 48 mm odak uzaklığında gerçek 2x yakınlaştırma sağlamasına da olanak tanır. Bu, bazı etkileyici fotoğraflarla sonuçlanacaktır. Üstelik Apple, yeni sensörün ProRAW formatında ayrıntıları bile optimize ettiğini söylüyor.

Öte yandan yeni ultra geniş kamera makro fotoğrafçılıkta iyileştirmeler ve düşük ışıkta 3 kat iyileştirme sunuyor. Bunların yanı sıra Apple, iPhone 14 kamera sistemindeki flaşı geliştirdi, böylece iki kat daha parlak ve fotoğrafların odak uzaklığına tepki veriyor.

Video çekmekle ilgilenenler için iPhone 14 Pro birçok ihtiyacı karşılayacak nitelikler sunuyor.. Sinematik mod artık 30 fps’de 4K ve 24 fps’de 4K formatlarında çekim yapmaya izin veriyor.

iphone 14 pro

iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max Türkiye fiyatları belli oldu. iPhone 14 Pro 39.999 TL’den başlayan fiyatlarla sunulurken 14 Pro Max ise 43.999 TL’lik başlangıç fiyatıyla sunuluyor. Her iki modelin de 128 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB’lık depolama alanı seçenekleri bulunuyor. Ön satışlar 16 Eylül’de başlayacak ve yeni telefonlar 23 Eylül’de mağazalarda ve Apple’ın online mağazasında satışta olacak.

 

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER