Manşetler

iPhone 13 Pro Ön İnceleme – Video

iphone 13 pro ön inceleme

iPhone 13 serisi bugün itibarıyla Türkiye’de satışa sunuldu. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl ülkemizde yeni iPhone’ların piyasaya girişi daha hızlı oldu. Geçen cuma günü ABD başta olmak üzere, yurt dışında çeşitli ülkelerde iPhone’lar satışa sunulmuş, Türkiye’de ise ön satışlar başlamıştı. Bugün itibarıyla da iPhone 13 serisi modeller piyasaya sunulmuş oldu.

iPhone 13 serisinin satışa sunulmasıyla birlikte elimize de iPhone 13 Pro’nun altın renkli versiyonu ulaştı. Çok yakında detaylı incelemesi Teknoblog’da olacak, ancak bunun öncesinde yeni Apple akıllı telefonuyla ilgili ilk izlenimlerimi ve yorumlarımı bu ön inceleme yazısında aktarmak istiyorum.

Öncelikle kutu açılışı… Apple’ın çevre dostu yaklaşımı bu yıl biraz daha ilerliyor. Geçen yıllardaki ürünlerden farklı olarak kutunun etrafını saran bir plastik ambalaj kılıfı yok. Kutunun arkasında, alt ve üst kenara doğru iki şerit var. Bunları çekip yırtarak kapağı açabilirsiniz. Kapağı kaldırdığınızda sizi, arka yüzünü göreceğiniz iPhone 13 Pro karşılıyor. Kağıttan yapılmış ekran koruyucu kılıfı büyük bir zevkle kaldırdıktan sonra yeni iPhone 13 Pro açılışa hazır hâle geliyor. Kutuda telefonun dışında USB-C – Lightning kablosu, SIM kart tepsisini açmak için iğne, hızlı başlangıç kılavuzu ve küçük bir Apple çıkartması çıkıyor. Bildiğiniz gibi Apple, geçen yıl iPhone’ların kutularından güç adaptörünü çıkarmıştı. Tabii ki, kulaklık da yok.

Kurulum için çeşitli seçenekler var. Elle kurulum yapabileceğiniz gibi, daha önce de bir iPhone kullanıyorsanız, onu yeni iPhone’un yakınına getirerek Wi-Fi şifresi, Apple kimliği gibi bilgilerin otomatik olarak aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Android telefon sahipleri de yeni iPhone’larına geçiş için iOS’e Taşı uygulamasını kullanabilirler. İki iPhone arasında veri aktarımı için cihazdan cihaza transfer yöntemini kullanabileceğiniz gibi, iCloud’da tutulan yakın zamanlı bir cihaz yedeğini de tercih edebilirsiniz. İkinci yöntemde cihazı daha kısa sürede kullanmaya başlayabilirsiniz. Bir yandan kullanırken diğer yandan uygulamalar ve diğer veriler arka planda aktarılmaya devam edecektir. Bu işlem sırasında telefonunuzu Wi-Fi ağına bağlı tutmanızı tavsiye ederim.

iPhone 13 Pro’da denediğim ilk yenilikler kamera tarafındaki yenilikler oldu. Videoda da görebileceğiniz gibi, kamera modülü geçen yılın iPhone 12 Pro modellerine göre epey büyük. Büyük ve dışarı doğru daha fazla çıkıntı yapan 12 megapiksel kameralar var. Bu durumda daha fazla fotoğraf ve video özelliği sunuluyor. Tabii ki, A15 Bionic’in sunduğu işlemci gücünün de katkısını unutmamak gerek. Bunlara iPhone 13 Pro inceleme yazısı ve videosunda değineceğim, bu nedenle lâfı fazla uzatmıyorum.

Sadece Sinematik modun eğlenceli bir özellik olduğunu söyleyeyim. Ancak tahmin ediyorum ki, profesyonel düzeydeki kullanıcılar bununla iyi işler çıkaracaktır. Makro mod da oldukça iyi çalışıyor. Bunların yanı sıra Fotoğrafik Stiller de yeni bir özellik. Apple’ın renk tonları konusunda diğer telefonlara göre daha tutucu davrandığı, gözün gördüğünü yansıttığı söylenir. Fotoğraf Stiller ile Zengin, Sıcak, Soğuk gibi farklı ayarları tercih ederek bunlarla fotoğraf çekebileceksiniz.

iphone 13 pro ön inceleme

iPhone 13 Pro ile iPhone 13 Pro Max’in kamera özellikleri aynı, geçen yıl odak uzaklığı vb. lens farklılıkları var. Bu yıl onlar yok. Benim gibi fotoğraf veya video çekimiyle uğraşanlar için bu farklılıklar önemli. Arada fark olmaması, daha küçük boyutun çekim sırasında sunduğu ergonomik avantajlardan, kamera özelliklerinden ödün vermeden yararlanabileceğiniz anlamına geliyor.

Ekran tarafında ise 120 Hz’e kadar değişen yenileme hızı var. Kullanıcı arayüzü geçişlerinde, kaydırmalarda, uygulamalardan ana ekrana dönüşlerde bu akıcılığın izleri görülüyor. Parlaklık konusunda iPhone 13 Pro, iPhone 12 Pro’nun biraz daha önünde. Yüzeysel biçimde bunu algılamak zor, ancak detaylıca baktığınızda fark ediyorsunuz. Bir ekran farklılığı da çentik alanının yüzde 20 oranında küçülmesi. Apple büyüyen alanı daha fazla simgeyi çentiğin etrafına sığdırmak yerine saat ve bunun gibi simgelerin boyutunu büyütmeyi tercih etmiş. Ancak uygulama geliştiricileri bu alanı farklı biçimde değerlendirebilirler.

Çok yakında detaylı bir iPhone 13 Pro incelemesi Teknoblog’da olacak. Eğer sorularınız varsa, bunları sosyal medya üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER