İncelemelerManşetler

iPhone 11 Pro Max İncelemesi

apple iphone 11 pro max inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone 11 Pro Max
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

iPhone 11 Pro Max, Apple’ın 2019 model iPhone’ları içinde en büyük ekranlı ve güçlü iPhone seçeneği olarak karşımıza çıktı. Ekim ayının ikinci yarısında Türkiye’de satışa sunulan iPhone 11 Pro Max, tasarım olarak geçen yılın iPhone XS Max modelinin çizgisini sürdürüyor gibi görünse de, özellikle kamera, ekran, pil ve performans gibi önemli alanlarda önemli yeniliklerle geliyor. iPhone 11 Pro Max’in uzay grisi renginde ve 512 GB kapasiteli versiyonunu 10 gündür deneyimliyoruz. iPhone 11 Pro Max inceleme yazısında Apple’ın en üst seviyede ve en yüksek fiyatlı akıllı telefonu ile ilgili izlenimlerimizi ve deneyimlerimizi detaylandırıyoruz.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Tasarım

Önden bakarsanız, iPhone 11 Pro Max’i geçen yılın modeli iPhone XS Max’ten ilk etapta ayırmanız zor olacaktır. İlk kez iPhone X ile tanıştığımız çentikli ekran ve ona göre oluşturulan tasarım iPhone 11 Pro Max’te de korunuyor. Ekranla uyumlu şekilde tasarlanmış yuvarlatılmış köşeler, ön ve arka yüzü tamamen kaplayan cam tabakalar ve kenarları çevreleyen paslanmaz çelik çerçeve iPhone 11 Pro Max’in başlıca tasarım unsurları arasında yer alıyor.

iphone 11 pro max inceleme

Apple, iPhone 11 Pro Max’in hem önünde hem de arkasında kullandığı camın Corning tarafından özel olarak geliştirdiğini ve daha sağlam olduğunun altını çiziyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca ön camda herhangi bir dikkate değer çizik görmediğimizi belirtelim. Ancak arka yüzle ilgili bir yorum yapmak için elimizde yeterli veri yok, çünkü daha kutusundan çıkarır çıkarmaz, iPhone 11 Pro Max’i bu telefon için Apple tarafından özel olarak çıkarılmış şeffaf kılıf ile birlikte kullandık. Bu nedenle arka cam yüzey kullandığımız süre boyunca dış ortamla pek etkileşime geçmedi.

Yine de, bu noktada şeffaf kılıfla ilgili birkaç söz edebiliriz. Geçen yıl ilk kez iPhone XR için çıkarılan şeffaf kılıfla aynı malzemenin kullanıldığı şeffaf kılıf, sert plastikten yapılmış. Telefona tam oturuyor, ancak ara sıra hafif de olsa oynamalar hissediyoruz. iPhone 11 Pro Max’i biraz daha kalınlaştırıp ağırlaştırsa da, daha iyi tutuş sağlıyor ve telefonun tek elle kullanımda elden kayıp gitmesini önlemede biraz daha yardımcı oluyor. Aynı zamanda arkadaki kamera modülünün dışa çıkıntı yapmasını önlüyor, o bölgenin de telefon bir masaya veya benzeri yere konulduğunda yüzeye temas etmesine engel oluyor.

iphone 11 pro max şeffaf kılıf

Tekrar akıllı telefona geri dönecek olursak, bir iPhone 11 Pro Max’i selefinden ayırt edecek en önemli detaylar arkada gizli. Apple’ın arkada hem farklı bir kamera dizilimini, hem de farklı bir tür malzemeyi kullandığını görüyoruz. Arka tarafta üç adet kamera var ve bunlar sol üst köşeye, kare şekilli bir modül içine yerleştirilmiş. Kameraların yanında flaş ve mikrofon da var. Bu bölüm parlak camdan tasarlanmış. Geri kalan cam yüzey ise mat dokuya sahip. Buzlanmış cam görünümlü bu cam yüzey, Apple tarafından özel bir teknikle oluşturulmuş. Parlak cam yüzeye daha fazla sürtünmeye sahip, bu da kılıfsız kullanımda telefonu rahatlıkla kontrol etmenize katkıda bulunacaktır.

Apple, iPhone 11 Pro gibi 11 Pro Max’i de dört farklı renkle sunuyor. Uzay grisi, altın ve gümüş renkleri gelen yıllardan biliyoruz. Yeni olan renk ise gece yeşili. Bu renk siyaha yakın gibi görünse de, ışık altında yeşilin tonları anlaşılıyor. 2019 model iPhone kullandığınızı açıkça belirtmenin yollarından biri de bu renk seçeneği oluyor. Bizim elimizde bulunan uzay grisinin de oldukça şık olduğunu ve siyahın ağırlığını, karizmasını yansıttığını söylememiz gerekiyor. Bu arada arka yüzdeki bir değişiklik de Apple logosunu ortaya alınması ve iPhone yazısının kaldırılması oluyor.

iphone 11 pro max inceleme

iPhone 11 Pro Max, geçen yılın XS Max modeline göre biraz daha büyük yüzey alanına ve kalınlığa sahip. Aynı zamanda 226 gr. ile selefinden biraz daha ağır. Her bir telefonu iki elimize aldığımızda aradaki ağırlık farkını hissedebiliyoruz. Ancak telefonu uzun süre boyunca elde tuttuğumuzda çok fazla bir yorgunluk hissi yaratmadığını söylememiz gerekiyor. Şık görünümüne rağmen oldukça sağlam bir telefon olan iPhone 11 Pro Max, suya ve toza dayanıklılık konusunda da ilerleme gösteriyor. Bu yılın telefonu da IP68 sertifikasına sahip, ancak XS Max’ten farklı olarak 4 metre derinlikteki suda yarım saat boyunca kalabiliyor.

Kenarlara baktığımızda geçen yılın modellerine göre bir farklılık görmüyoruz. Alt kenarda Lightning portu, hoparlör, mikrofon mevcut. Sol kenarda ses kapatma düğmesi, ses tuşları var. Sağ kenarda yan tuş ve nanoSIM kart tepsisi bulunuyor. Kenarların çeşitli noktalarda anten çizgileriyle kesildiğini de görüyoruz.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Ekran ve Ses

iPhone 11 Pro Max’te ekran büyüklüğü 6.5 inç ile korunuyor. Apple’ın Super Retina XDR olarak adlandırdığı OLED ekran, Apple’ın optimizasyonları sayesinde etkileyici bir görsel deneyim sunuyor. 1242 x 2688 piksel çözünürlüklü ve buna bağlı olarak 458 ppi piksel yoğunluğu ile karşımızda oldukça net ve keskin görüntüler, yazılar sunan bir ekran bulunuyor. Ekrana baktığınızda pürüzsüz görüntüler sunuluyor, çıplak gözle pikselleri fark etmeniz mümkün değil.

iphone 11 pro max inceleme

Ekranın sunduğu yüksek deneyimin unsurları sadece çözünürlük ile sınırlı değil. Apple’ın kullandığı OLED ekran yüksek siyah derinliği ve kontrastı sayesinde gerçekçi ve canlı renkler sunuyor. Bu durumda çektiğiniz fotoğrafları daha gerçekçi biçimde görüyor, düzenlemelerinizi akıllı telefon üzerinde rahat şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Öte yandan ekranın 800 nit seviyesine varan parlaklığı mevcut. Bu, her koşulda iPhone 11 Pro Max’i daha rahat biçimde kullanmayı sağlıyor.

Apple, iPhone 11 Pro Max’in ekran parlaklığının izlediğiniz içeriğe göre otomatik olarak ayarlandığını söylüyor. Örneğin bir film izlerken, sahneye göre ekran parlaklığı 1200 nit seviyesine çıkabiliyor. Pratikte de yüksek ekran parlaklığının farkı görünüyor. Çok aydınlık bir ortamda, parlak ışığın doğrultulduğu iPhone 11 Pro Max’in ekran parlaklığının nasıl otomatik olarak yüksek seviyelere çıktığını görmek mümkün oluyor. Bu arada Apple’ın True Tone teknolojisi de mevcut. Bu sayede ekranın renk sıcaklığı ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlanıyor. Biz, iPhone 11 Pro Max’i çoğunlukla bu ayarda kullandık, özellikle web sitelerinde gezinirken, beyaz renkli arka planlarda bunun farkı görünüyor, göz rahatlığı artırılıyor.

iphone 11 pro max incelemeEkranın yüksek parlaklığı HDR desteği tarafında da avantaj sunuyor. iPhone 11 Pro Max’in Super Retina XDR OLED ekranı HDR10’un yanı sıra Dolby Vision desteğini de sunuyor. Özellikle iTunes’dan indirdiğiniz filmlerde ya da Netflix’te izlediğiniz orijinal yapımların bazılarında bu desteğin farkını görebilirsiniz. Renkler daha canlı, bulut ve duman gibi görsel unsurlar biraz daha belirgin hâle geliyor. Ekranın görüntü oranı 19.5:9. Netflix’in çoğu dizisinde tam ekrana almak altta ve üstte kırpılmalara neden olduğu için tam ekranda oynatımı tercih etmedik. Benzer durum YouTube videoları için de geçerli. Ancak iTunes’dan indirdiğimiz veya Netflix’ten izlediğimiz 21:9 görüntü oranlı filmler için durum biraz daha iyi. O formattaki filmleri tam ekranda izlemek keyifli oluyor.

Geçen yıl iPhone XS ve XR modellerinin ekranlarını ayıran unsurlardan bir tanesi de 3D Touch teknolojisiydi. Farklı basınç seviyelerini algılayan ekran bu sayede farklı işlevleri yerine getirebiliyordu. iOS 13 ile birlikte Apple, bu işlevleri yazılıma bağlı hâle getirdi. Bu nedenle 3D Touch teknolojisine gerek kalmadı. 3D Touch barındıran ekranlarda sunulan deneyim yine sunuluyor. Yeni titreşim motoru sayesinde ekrana bastırdığınızda tetiklenen hareketlere eskisini hatırlatan bir titreşim eşlik ediyor.

Ekranın bu yüksek performansına ve görsel zenginliğine ses tarafı da eşlik ediyor. iPhone 11 Pro Max’in de biri alt kenara, diğeri ahize hoparlörüne yerleştirilmiş iki hoparlörü bulunuyor. Apple, geçen yıl iPhone XS Max ile birlikte stereo hoparlörlerin sunduğu ses çıkışında önemli iyileştirmeler yapmış, bunların sunduğu stereo ses etkisini daha belirgin hâle getirmişti. Bu yıl o iyileştirmeler korunurken, Dolby Atmos gibi giderek daha fazla duyduğumuz bir ses teknolojisi destekleniyor.

Dolby Atmos, özellikle desteklenen sinema filmlerinde çevresel ses etkisini daha da iyi şekilde hissetmeyi sağlıyor. En güzeli, bu desteğin farkını anlamak için ek bir aksesuara ihtiyaç duymamak. iPhone 11 Pro Max’in hoparlörleri bu desteğe sahip. Bir akıllı telefona göre çok yüksek ses çıkış şiddetine sahip olan bu hoparlör sistemi, filmlerde sesin geldiği yönü bile rahatlıkla hissetmenizi sağlıyor. Üstelik telefonun arka tarafında bulunsanız bile sesi rahatlıkla duyuyorsunuz. Bu durum özellikle arkadaşlarınızla iPhone üzerinden müzik dinlerken çok işinize yarayacaktır. Hoparlörden çıkan sesin bas ve tizleri dengeli ve doyurucu. En üst seviye seste de patlama yapmadığını belirtelim.

iphone 11 pro max inceleme

Artık bir Apple klasiği, iPhone 11 Pro Max’te de 3.5mm kulaklık jakı yok. Kutudan Lightning uçlu EarPods çıkıyor. En ideali ise iPhone 11 Pro Max ile AirPods veya yeni AirPods Pro gibi, bu telefonla kolay şekilde eşleştirilecek ve pratik biçimde çalışacak bir kulaklık satın almak olacaktır. Bununla birlikte diğer kablosuz kulaklıklarınızı da rahatlıkla kullanabileceğinizi belirtelim.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Performans ve Pil

Her yeni iPhone modeliyle Apple performans tarafında çıtayı biraz daha yukarı taşıyor. iPhone 11 Pro Max ile de bu durum geçerli. 2019 model iPhone’ların her birinde Apple A13 Bionic yonga set yer alıyor. Apple tasarımı bu işlemci altı çekirdek barındırıyor. Bunlardan 2 tanesi yüksek frekanslı ve yoğun güç gerektiren işler için tasarlanmışken, geri kalan dört çekirdek ise verimlilik odaklı işlere öncelik veriyor. Aynı zamanda dört çekirdekli grafik işlemci birimi de Apple A13 bünyesinde bulunuyor.

Apple, RAM konusunda ketum davranıyor, ancak iPhone 11 Pro Max’in satışa çıkmasından sonra yapılan incelemeler bu telefonun 4 GB RAM barındırdığını gösteriyor. Android telefonlardan RAM miktarının çok daha yüksek seviyelere çıktığını görüyoruz. Ancak Apple, yazılımla donanımın optimizasyonunu o kadar iyi şekilde yapıyor ki, bu RAM miktarı iPhone 11 Pro’nun güçlü bir çoklu görev performansı sunması için fazlasıyla yeterli oluyor.

Depolama alanı tarafında da 64 GB, 256 GB ve 512 GB seçenekleri bulunuyor. 64 GB, daha çok fotoğraf ve video çektiğimiz bir ortamda yeterli gelmeyebilir, ancak en uygun şartlarda bir 11 Pro Max sahibi olmak için en makul seçim gibi görünüyor. Bununla birlikte bulut tabanlı servisleri kullanarak 64 GB ile de idare edebilirsiniz. Ancak en güzeli, biraz daha para verip 256 GB kapasiteli iPhone 11 Pro Max’i tercih etmek olurdu. Bütçesi yeterli olanlar ve en fazlasını isteyenler için 512 GB daha bir seçenek olarak duruyor.

iPhone incelemelerinde başvurduğumuz birinci araç olan GeekBench testini bu iPhone ile de kullandık. En son GeekBench 5 uygulamasıyla yaptığımız testlerde iPhone 11 Pro Max’in iPhone’lar içinde en yüksek sonuçları verdiğini görüyoruz.

Pratikte de iPhone 11 Pro Max, bir amiral gemisi telefondan beklediğimiz yüksek performansı ve akıcılığı sunmayı başarıyor. iOS 13 içinde gezinti hızlı şekilde yapılıyor, uygulamalar ve oyunlar hızlı şekilde yükleniyor. Web sayfalarının açılma hızı ve sayfalarda gezinme konusunda da herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Videoları ve fotoğrafları düzenleme, Adobe Rush gibi uygulamalarla video oluşturma gibi konularda da iPhone 11 Pro Max gayet iyi sonuçlar veriyor ve memnun ediyor.

Pil tarafına geldiğimizde, iPhone 11 Pro Max’te 3969 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Apple, yeni iPhone’ları tanıtırken pil ömrü konusunda önemli aşamalar kaydettiğini söylemişti. iPhone 11 Pro Max’in iPhone XS Max’e göre 5 saat daha fazla pil ömrü sunduğunu da özellikle söylemişti. Geçen yılın XS Max modelinin 3174 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu dikkate alırsak, fiziksel kapasite artışının etkisinin olacağını görüyoruz. Bir de buna Apple’ın A13 Bionic ile getirdiği verimlilik konusundaki ilerlemeleri ekleyin. Sonuç olarak pratikte, iPhone 11 Pro Max’in artan pil ömrünün etkilerini görmek mümkün oluyor.

Bir örnek verelim, iPhone 11 Pro Max’i yüzde 90’lık seviyede pil doluluğuyla kullanmaya başlayıp; fotoğraf çekimi, Instagram’da video hikâye paylaşımı, sosyal medyada gezinti, yaklaşık üç saat boyunca Kişisel Erişim Noktası kullanımı, 3 saati aşkın zaman 4.5G üzerinden radyo dinleme, internette gezinme ve sosyal ağlarda güncellemeleri okuma gibi yoğun işlerin yer aldığı bir kullanımın neticesinde, tam 24 saat sonra geriye yüzde 75’lik bir doluluğun kaldığını gördük.

iPhone 11 Pro Max, telefonunu yoğun biçimde kullananlar için bile bir iş gününü rahatlıkla çıkaracaktır. Sabah telefonu şarjdan alıp akşama kadar pili bitmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çoğu normal kullanıcının 1.5 gün aralıklarla telefonlarını yeniden şarj etme ihtiyacı hissedeceğini tahmin ediyoruz. Sonuç olarak iPhone 11 Pro Max’in pil performansı çoğu kullanıcıyı fazlasıyla memnun edecektir.

Şarj konusunda da ilerleme var. Apple en sonunda, en azından iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max için 5W şarj adaptörü ısrarından vazgeçti. Kutudan ilk kez iPad Pro’larda gördüğümüz 18W şarj adaptörü çıkıyor. Bunun yanında USB-C – Lightning kablosu da bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz şarj testinde, yarım saatte yüzde 0’dan yüzde 50’ye yakın doluluğa erişildiğini gördük. Tam doluluğa erişmesi ise iki saatlik bir zaman aldı. Bu zaman zarfında telefonun açık olduğunu da belirtelim. Sonuç olarak, Apple’ın ayrı olarak sattığı 30W şarj adaptörüne göre daha yavaş bir şarj performansı sunulsa da, kutudan çıkan şarj adaptörüyle eskisine göre daha hızlı şarj imkanı sunuluyor.

iPhone 11 Pro Max de hızlı şarj desteğine sahip. Qi kablosuz şarj destekli aksesuarlarla bu iPhone’u pratik biçimde şarj edebilirsiniz. Geçen yıllardaki iPhone’larda olduğu gibi, bu yılın iPhone’unda da kablosuz şarj işlemi yavaş. Ancak pratik bir çözüm ve yeteri kadar zamanınız varsa, akıllı telefonunuzu bu şekilde şarj edebilirsiniz.

iPhone 11 Pro Max’te biyometrik kimlik doğrulama sistemi olarak sadece Face ID bulunuyor. Apple, Face ID’yi 2019 model iPhone’larla birlikte geliştirmeyi sürdürüyor. Yüzle ekran kilidi açma eskisine göre biraz daha hızlı. Artık telefonun ekranını açar açmaz kilit ekranının üst kısmındaki kilit simgesinin açıldığını göreceksiniz.

iphone 11 pro max inceleme

2019 model iPhone’larının en büyük yeniliklerinden bir tanesi de U1 ultra geniş bant yongası. Uzamsal farkındalık sağlayan teknolojiye temel oluşturan bu donanım bileşeni özellikle AirDrop ile dosya paylaşımlarında farkını gösteriyor. Eğer arkadaşınızda da bir 2019 model iPhone varsa, ona dosya göndermek için telefonunuzu onun telefonuna doğru döndürmeniz yeterli oluyor. AirDrop paylaşım ekranında onun telefonu en başta görünüyor ve iletim hızlı şekilde başlıyor. U1 yongasının gelecekte farklı işlevlere ve imkanlara kapı açmasını bekliyoruz. Bunların arasında Apple’ın çıkarmayı planladığı, evdeki eşyaların yerini bulmayı sağlayacak konum etiketleri de bulunuyor.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Yazılım

iPhone 11 Pro Max’te iOS 13 yüklü olarak geliyor. Telefonu kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra iOS 13.2 güncellemesi geldi. Güncelleme ile birlikte telefon tanıtıldığı zaman gelmemiş olan Deep Fusion özelliği de kullanıma sunulmuş oldu. Aynı zamanda Apple’ın yeni duyurduğu AirPods Pro kulaklıklar için de iPhone 11 Pro Max’e destek geldi.

iphone 11 pro max inceleme

iOS 13 ile birlikte gerek performans tarafında gerek işlevsellik tarafında önemli ilerlemeler kaydediliyor. Başlangıçta çeşitli hatalar görülse de, Apple bunları kapatma konusunda epey hızlı davranıyor. iPhone 11 Pro Max’te yazılım tarafında herhangi bir sıkıntı görmedik. Daha önce iOS 13 yüklü cihazlarda alıştığımız deneyim aynı şekilde devam ediyor. Özellikle cihazın kurulumu esnasında eski iPhone’dan dosya transferi ya da iCloud üzerinden aktarım oldukça pratik ve büyük rahatlık sağlıyor.

iOS 13 ile gelen ve yeni iPhone’da büyük rahatlık sağlayan özelliklerden bir tanesi Koyu Mod oluyor. İster elle, ister gün batımından gün doğumuna kadar otomatik olarak etkinleştirebileceğiniz Koyu Mod sayesinde hem gözleriniz daha rahat edecek hem de pilden tasarruf edeceksiniz. iPhone 11 Pro Max’in OLED ekranı da dikkate alındığında, iPhone 11 Pro Max’te koyu görünümün büyük katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.

Daha önce yayımladığımız iOS 13 incelemesinde yeni mobil işletim sistemi sürümüyle ilgili yararlı bilgiler verdik, yenilikleri detaylandırdık. iOS 13’ü daha da yakından tanımak için o incelememize göz atmanızı tavsiye ederiz.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Kamera

Apple’ın bu yılın iPhone modelleriyle en büyük gelişim gösterdiği alan kameralar oluyor. Video kayıt tarafında iPhone’lar zaten en iyisi olmayı sürdürüyordu, ancak son yıllarda Android telefonların fotoğraf çekiminde çıtayı epey yükseğe taşıdığını görmüştük. iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max, bu üç telefon da hem fotoğraf hem de video çekimi alanında dikkate değer gelişimler gösteriyor.

iPhone 11 Pro Max, küçük ekranlı kardeşi iPhone 11 Pro ile aynı kamera sistemini paylaşıyor. Apple, daha yüksek fiyatlı iPhone’larında yer verdiği geniş açılı ve telefoto lenslerin yanına bu yıl bir de ultra geniş açılı lens ekledi. Her üç kamera da 12 megapiksel çözünürlüğe sahip. Ana kamera yine geçen yılın iPhone XS Max modelindeki ana kameranın özelliklerine sahip. f/1.8 diyafram, dual-pixel faz algılamalı otomatik odak ve optik görüntü sabitleme bu kameranın özellikleri arasında yer alıyor.

Telefoto lensin ise geçen yılın modeline göre biraz daha iyi hâle geldiğini görüyoruz. Diyafram açıklığı f/2.0 ile daha iyi bir değere taşınmış. Optik görüntü sabitleme telefoto lenste korunuyor. Ultra geniş açılı lens ise f/2.4 diyafram değerine sahip.

Ultra geniş açılı lensin gelmesiyle birlikte özellikle manzara fotoğraflarında veya grup çekimlerinde daha fazla süjeyi sahneye sığdırmak mümkün oluyor. Ultra geniş açılı lens renk doğruluğu ve parlaklık bakımından geniş açılı ve telefoto lensle tutarlı görünüyor. Kamera uygulaması da, yenilenen arayüzü sayesinde ultra geniş açılı lens ile çalışmayı kolaylaştırıyor. Ana lens ile çekim yaparken, çerçevenin sağında ve solunda kalan alanın hafif şeffaf olduğunu farkedeceksiniz. Böylelikle ultra geniş açılı lens için de bir ön gösterim yapılıyor, o lensi seçtiğinizde normalde çerçeve dışında kalan alanları da alabileceğiniz gösteriliyor.

Son zamanlarda üreticilerin öne çıkardığı alanlardan bir tanesi gece çekilen fotoğraflar. 2019 model iPhone’larda yer verdiği Gece modu özelliğiyle Apple, bu eğilime uyum sağladığını gösteriyor. Gece modu, ortamdaki ışığın belirli bir seviyenin altında olduğu algılandığı anda otomatik olarak devreye giriyor. Herhangi bir mod seçmenize veya ayar yapmanıza gerek yok. Kamera uygulamasında sol alt köşede göreceğiniz sarı renkli simge Gece modunun etkinleştirildiğini gösteriyor. Buna tıklattığınızda ise çekim tuşunun hemen yanında bir ayar beliriyor. Bunu sürükleyerek pozlama süresinin ne kadar olacağını belirleyebilirsiniz. Tabii ki, pozlama süresini çok yükselttiğiniz takdirde bir tripod kullanmanız ya da iPhone 11 Pro Max’i mümkün olduğu kadar sabit tutmanız gerekiyor.

Gece modu ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, işini iyi şekilde yaptığını, ortamdaki parlaklığı epey artırdığını görüyoruz. Gürültü seviyesi çok düşük seviyelerde, bunun yanı sıra ortamdaki detaylar iyi şekilde yakalanıyor. iPhone XS Max, iPhone XR gibi geçen yılın telefonlarıyla aynı ortamda yaptığımız çekimlerde, Gece modu etkisinin farkı açık şekilde ortaya çıkıyor. Bu mod sayesinde sosyal medyada epey fazla beğeni toplayacak fotoğraflar paylaşabilirsiniz.

Öte yandan Gece modu, kapkaranlık ortamları da sanki bir öğleden sonra çekim yapılmış gibi aydınlatılmış hâle getiriyor. Üstelik bunu yaparken renklerin doğallığı da korunuyor. Bulanıklık ve gürültü de çok düşük seviyelerde. Sonuç olarak Gece modu hakkını fazlasıyla veriyor.

iphone 11 pro max ile gece modu
Bu fotoğraf iPhone 11 Pro Max ile neredeyse tamamen karanlık bir ortamda çekildi.

Portre çekimlerinde de dikkate değer güncellemeler bulunuyor. Öncelikle telefoto lensin yanında ultra geniş açılı lensin olması sayesinde, şimdi Portre fotoğraflar daha geniş bir açıyla çekilebiliyor. iPhone X veya XS gibi telefonlarla çektiğimiz portre fotoğraflarda kişinin çoğunlukla omuz hizasının yukarısı alınırdı. Şimdi iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max gibi modellerde açıyı daha da genişletmek ve kişinin neredeyse boydan boya fotoğrafını, arka planı bulanıklaştırılmış şekilde oluşturmak mümkün oluyor.

Portre modunda arka planı bulanıklaştırma işi gayet iyi şekilde gerçekleştiriliyor. Ancak saç teli ve benzeri ince detaylarda bulanıklaştırma işleminin daha da iyileştirilmesi gerekiyor. Apple bu konuya eğilmeli ve ilerleyen zamanlarda yazılım güncellemesiyle açığı kapatmalı. iOS 13 ile birlikte eklenen High-Key Mono portre ışığı efektinin iPhone 11 Pro Max ile oldukça etkileyici işler çıkardığını da belirtmeden geçmeyelim.

iphone 11 pro max portre fotoğraf çekimi
iPhone 11 Pro Max ile şimdi daha geniş açılı portre fotoğrafları çekmek mümkün oluyor.

iPhone 11 Pro Max ile çektiğimiz fotoğraflar bizi genel olarak fazlasıyla memnun etti. Akıllı HDR özelliği gayet başarılı şekilde çalışıyor, çektiğimiz fotoğrafların dinamik aralığı yüksek, gölgeli alanlarda bile detaylar seçilebiliyor, aşırı ışıklar ve gölgeli alanların dengesi iyi şekilde kuruluyor. Biz inceleme yazısını hazırlarken iOS 13.2 güncellemesi geldi ve Deep Fusion özelliği de kullanıma sunuldu. Deep Fusion’ın ne gibi imkanlar sunduğunu daha sonra hazırlayacağımız bir başka içeriğe saklayalım, bunun sözünü verelim. Makro çekimlerde de iPhone 11 Pro Max işini iyi şekilde yapıyor.

Ön tarafta yer alan selfie kamerasının da çözünürlüğü 12 megapiksel çıkarılmış. Diyafram f/2.2 ile aynı tutulurken daha geniş açılı bir lens kullanılmış. Böylelikle selfie fotoğraflara daha fazla kişiyi sığdırmak mümkün oluyor. Çekim öncesinde geniş açı ile daha dar açı arasında da seçim yapabilirsiniz. Öte yandan ön kamerayla grup fotoğraflarında Portre modunu da kullanabiliyorsunuz. Sadece sizi değil, arkadaşlarınızı da aynı kare içinde netleştirip arka planı bulanıklaştırmak mümkün oluyor. iPhone 11 Pro Max yüz tespitini hızlı şekilde gerçekleştiriyor. Sonuçlar da başarılı.

Video tarafında iPhone’un oldukça güçlü olduğunu söylemiştik. iPhone 11 Pro Max ile birlikte Apple, çıtayı biraz daha yükseğe taşıyor. Arka kamera ile saniyede 24, 30 ve 60 kare hızlarında 4K; saniyede 30, 60, 120 ve 240 kare hızlarında 1080p Full HD video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitlemenin ana kameranın yanı sıra telefoto lenste de bulunması, yakınlaştırma yaptığınızda görüntünün titremesinin önüne geçiyor. Titreme demişken, Apple iPhone 11 Pro Max’te süper derecede durağan çekimler sunuyor. Yürürken bile video çekimi yaptığınızda, görüntünün fazlasıyla durağan olduğunu, sanki bir aksiyon kamerası ya da video kamerayla çekildiğini düşüneceksiniz. iPhone 11 Pro Max, video çekimiyle uğraşan bizim gibi profesyoneller için epey kullanışlı ve ideal koşulları sağlayan bir aygıt olarak nitelendirilebilir.

Arkadaki kameralarla video çekimi yaparken, yakınlaştırma düğmesini bastırıp yukarı veya aşağı sürükleyerek yakınlaştırma seviyesini ayarlayabilirsiniz. Ultra geniş açılı lense geçip açıyı genişletebilir, ya da telefoto lense geçiş yaparak yakınlaştırmayı görüntü kalitesinden ödün vermeden gerçekleştirebilirsiniz. Yakınlaştırma seviyesini değiştirirken dikkatli bakarsanız, kamera geçişlerini fark edebilirsiniz. Kameralar genel olarak birbiriyle tutarlı beyaz denge seviyelerine sahip, ancak ana kameranın renk sıcaklığı diğerlerine göre biraz daha soğuk ve gerçeğe yakın gibi görünüyor.

Süper durağan, canlı ve parlak video çekimlerine stereo kalitede ses de eşlik ediyor. iPhone’un etrafına yerleştirilmiş mikrofonlar sayesinde video çekimi sırasında 360 derece ses kaydı yapılıyor. Böylelikle ortamın havasını video çekimlerine daha iyi şekilde yansıtma imkanı buluyorsunuz. Kamera uygulamasında da video çekimlerine hızlı şekilde başlamanızı sağlayan bir hareket bulunuyor. Fotoğraf modu açıkken parmağınızı çekim tuşunda basılı tuttuğunuzda video çekimine geçiliyor. Video çekimini devam ettirmek için parmağınızı kayıt düğmesine doğru sürüklemeniz yeterli oluyor. Bu şekilde fotoğraf çekerken birden video kaydı yapmak istediğinizde, Video moduna geçiş yapmadan hızlıca çekime başlayabilirsiniz. Öte yandan iOS 13.2 ile birlikte Kamera uygulamasına video çözünürlüğü ve çerçeve hızını doğrudan uygulama içinden seçme imkanı da getirildi.

Video günlük çekenleri memnun edecek bir özellik de ön kamerada bulunuyor. Ön kamera ile artık 4K video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Daha geniş açısı sayesinde de video çekimlerinde daha fazla manzara unsurunu veya kişiyi sahneye sığdırabilirsiniz. Öte yandan iPhone 11 Pro Max’te ön kamera tarafındaki yeni özelliklerden bir tanesi de “Slofie” oluyor. Apple’ın “Slow Motion”, yani “Ağır Çekim” ve “Selfie” kelimelerini birleştirerek oluşturduğu bu terim, saniyede 120 kare hızında, HD kalitesinde ağır çekim selfie videolar için kullanılıyor. iPhone 11 Pro Max’in ön kamerasını açıp Ağır Çekim moduna geçtiğinizde, görüntünün arka kameraya dönmediğini fark edeceksiniz. Çekim tuşuna basıp hemen çekim yapmaya başlayabilirsiniz. Kaydı durduktan sonra ağır çekim selfie videonuz karşınızda. Düzenle aracını kullanarak ağır çekim efektinin başlangıç ve bitiş noktalarını belirleyebilirsiniz.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Sonuç

iPhone 11 Pro Max için şu anda Apple’ın sunduğu en iyi iPhone modeli nitelendirmesini yapmak yanlış olmayacaktır. iPhone 11 Pro da hemen hemen aynı seviyede, ancak daha küçük ekranı ve buna bağlı olarak nispeten düşük kapasiteli pili nedeniyle 11 Pro Max modelinin bir kademe daha altında kalıyor. Ancak iPhone 11 Pro Max gibi büyük ekranlı telefonu sevmeyenler; daha kompakt ancak bir o kadar da yetenekli bir telefon arayanlar için de iPhone 11 Pro isabetli ve daha ucuza gelecek bir seçim olacaktır.

iphone 11 pro max inceleme

 

iPhone 11 Pro Max’e dönecek olursak, tasarım açısından geçen yılın çizgisini izlese de, yenilenmiş arka yüz tasarımı ve mat yüzey beğenimizi kazanıyor. Elimizdeki uzay grisi renkten dolayı memnunuz, ancak gece yeşili renk biraz daha cazip görünüyor. Üstelik yeni bir iPhone kullandığınızı daha açık şekilde ortaya koyacaktır. Bir amiral gemisi iPhone’dan beklediğimiz kalitede ekranı, hatta daha fazlasıyla iPhone 11 Pro Max’te görüyoruz. Bu ekranda sadece film izlemek veya internette gezinmek değil, üretkenlik ve yaratıcılık sınıfındaki işleri yapmak da oldukça zevkli görünüyor. Tabii ki, Apple A13 Bionic’in sunduğu performans bunların mümkün olmasını sağlıyor. Ses kalitesi de bir akıllı telefonda görebileceğimizin en iyisi seviyesinde bulunuyor. Pil tarafında da Apple’ın gerçekten hissedilir ilerlemeler kaydettiğini görüyoruz. iPhone 11 Pro Max, telefonunu yoğun şekilde kullananları bile kolay kolay yarı yolda bırakmayacak gibi görünüyor.

İnceleme içinde de belirttiğimiz gibi, iPhone 11 Pro Max ve kardeşlerinin fark yarattığı en büyük alan kamera oluyor. Üçlü arka kamera sistemi ve buna bağlı olarak eklenen yeni özellikler sayesinde iPhone 11 Pro Max, profesyonel DSLR makinelerle boy ölçüşebilecek hâle geliyor. iPhone 11 Pro Max ile çektiğimiz fotoğraflar bizi fazlasıyla etkiledi. Video tarafındaki ilerlemeler de bu cihazın birçok video yapımcısının seçimi olmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz.

Tabii ki, saydığımız tüm bu olumlu yanların, imkanların bir bedeli var ve o bedel epey yüksek. iPhone 11 Pro Max’e sahip olmak için epey geniş bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor. Bütçe konusunda herhangi bir çekinceniz yoksa, iPhone 11 Pro Max değerlendirme listenizin başlarında rahatlıkla yer alabilir. Ancak bütçe konusunu da hesaba katarak zorlu bir karar aşamasında bulunuyorsanız, ihtiyaçlarınızı ve istediklerinizi belirleyip ona göre karar vermeniz en iyisi olacaktır. Ancak bir not düşecek olursak, video veya fotoğraf çekimi gibi kreatif işlerle uğraşanların, gerekirse bütçelerini zorlayıp iPhone 11 Pro veya 11 Pro Max’i tercih etmeleri yanlış bir seçim olmayacaktır.

iPhone 11 Pro Max inceleme: Teknik Özellikler

[table id=25 /]

iPhone 11 Pro Max inceleme: Galeri

iPhone 11 Pro Max
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

İLGİLİ HABERLER