Teknoloji

iPhone 11 Pro için hangi ülke vatandaşı kaç gün çalışmalı?

iphone 11 pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple’ın 2019 model iPhone’ları; iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modelleri 18 Ekim tarihinde Türkiye’de piyasaya sunuluyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye fiyatları da açıklandı. Picodi adlı indirim sitesi, hazırladığı bir çalışmayla hangi ülke vatandaşının bir iPhone 11 Pro satın alması için kaç gün çalışması gerektiğini hesaplamış.

Yeni Apple akıllı telefonlarının 10 Eylül’deki tanıtımından sonra Picodi ekibi, iPhone 11 Pro (64 GB) alabilmek için çalışılması gereken gün sayılarını hesaplamaya girişti. Bunun için, seçilmiş ülkelerdeki ortalama maaş miktarını ve seçilen telefon modelinin fiyatlarını karşılaştırdı.

64 GB kapasiteli iPhone 11 Pro modelinin fiyatı Türkiye’de 10 bin 999 TL olacak. Numbeo’ya göre Türkiye’deki ortalama maaşın 2 bin 593 TL olduğu göz önüne alındı. Buna bağlı olarak ortalama bir Türk’ün bu yılın iPhone’unu alabilmek için 89,1 gün çalışması gerektiği ortaya çıkarıldı.

Site, Türkiye’de 2014 yılından bu yana resmi bir veri bulamadığı için son 12 ayda 2028 farklı iştirakçının girdisi ile oluşturulan Numbeo verilerini kullandığının altını çiziyor ve geçim masraflarını hesaba almadığını dile getiriyor. Gün sayısının geçen yıla göre 6,7 gün azaldığını kaydetti.

iphone 11 pro çalışma günü endeksi

Sıralamanın başında yeni iPhone’un fiyatının ortalama maaşa oranının en iyi olduğu İsviçre, ABD ve Lüksemburg bulunuyor. Ortalama bir İsviçreli 11 Pro için 4,8 günde, ABD’li 5,8 günde ve Lüksemburglu ise 6,7 günde para biriktirebiliyor.

Listenin diğer ucunda ise Ukrayna bulunuyor. Bu ülkenin ortalama bir vatandaşı yeni Apple akıllı telefonunu satın alabilmek için 96,7 iş gününü feda etmesini gerekiyor. Kolombiya ve Türkiye ise bu ülkenin arkasından geliyor.

Picodi, bu sıralamayı hazırlarken yerel Apple mağazaları ve diğer yetkili satıcı web sitelerinde açıklanan iPhone 11 Pro (64 GB) fiyatlarını temel aldığını belirtti. Ortalama maaşlar da ülkelerin resmi birimlerinden ya da istatistik sayfalarından alındı. Ortalama günlük maaşları hesaplamak için aylık ortalama ücreti 21 ile, yani bir aydaki ortalama iş günü ile bölündü.

İLGİLİ HABERLER