Manşetler

iOS uygulamaları Android uygulamalarından daha fazla kullanıcı verisi sızdırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

app-store-iphone-6-080715-2Dünyanın en popüler mobil işletim sistemi Android, saldırılara ve kişisel bilgilerin sızmasına daha yatkın olması iddiasıyla sıklıkla eleştiriliyor. Dijital güvenlik şirketi Zscaler tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, iOS uygulamalarının kullanıcı bilgilerini sızdırma konusunda daha bonkör olduğunu gösteriyor. Ancak bu bilgilerin genellikle “standart” uygulamalardan sızması nedeniyle kullanıcılar için herhangi bir tehlike teşkil etmediği belirtildi.

Zscaler’ın bulut işleminden geçen Android uygulamalarının incelenen senaryoların yüzde 0.3’ünde kullanıcı verilerini sızdırdığı görülüyor. iOS uygulamalarında ise bu oran yüzde 0.5’e yükseliyor. Ancak Zscaler’ın mercek altına aldığı iOS uygulamalarının sayısının daha fazla olduğunu belirtmek gerekiyor. Söz konusu rakamlar çok yüksek değil. Ayrıca paylaşılan ve sızan bilgilerin büyük ölçüde cihaz ve konum verileri olduğuna dikkat çekiliyor.

iOS uygulamaları kişisel veriler konusunda daha korumacı

Sızan verilerin sadece küçük bir kısmının kişilerin kimliğinin tespit edilebilmesinde kullanılabileceği belirtiliyor. Android ve iOS uygulamaları arasındaki fark söz konusu kategoride de açık biçimde görülüyor. iOS uygulamalarının sızdırdığı “kişisel” bilgi oranı yüzde 0.2 olurken, Android’de bu oran yüzde 3’e yükseliyor. Sızıntıya yol açan iOS uygulamalarının büyük kısmının Çin kaynaklı olduğu belirtilirken, Android uygulamalarında sızıntı kaynakları olarak ABD ve Birleşik Krallık işaret ediliyor.

İLGİLİ HABERLER