Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Apple, iOS 27, iPadOS 27 ve macOS 27 ile Apple Intelligence içinde kullanıcıya yapay zeka modeli seçme imkânı sunmaya hazırlanıyor. Bloomberg’den Mark Gurman’a göre şirket, 2026 sonbaharında çıkacak işletim sistemlerinde üçüncü taraf sohbet botlarını sistem geneline açmayı planlıyor. Bu değişiklik Siri’nin yanında Yazma Araçları ve Image Playground gibi özellikleri de kapsayacak. iPhone, iPad ve Mac kullananlar, Apple’ın kendi modelleri dışında farklı seçeneklere yönelebilecek.
Gurman’ın aktardığı bilgilere göre Apple, bu destek için “Extensions” adını kullanıyor. Uyumlu yapay zeka sağlayıcıları, gerekli desteği App Store’daki uygulamalarına eklediğinde kullanıcılar bu modelleri Ayarlar üzerinden tercih edebilecek. Böylece ChatGPT, Google Gemini veya Anthropic’in modelleri Apple Intelligence içinde daha geniş görevlerde rol alabilecek. Apple bugün yalnızca ChatGPT’yi üçüncü taraf model olarak sunuyor.
Mevcut Apple Intelligence deneyiminde ChatGPT, Siri ve Yazma Araçları ile bağlantılı çalışıyor. Apple Destek sayfası, kullanıcıların Apple Intelligence ve Siri ayarlarından ChatGPT entegrasyonunu açabildiğini gösteriyor. OpenAI da kendi yardım sayfasında ChatGPT’nin Siri ile çalıştığını, ayrıca metin üretme ve düzenleme tarafında Yazma Araçları’na katkı verdiğini anlatıyor. Yeni plan hayata geçerse Apple, bu alanı tek bir dış sağlayıcıyla sınırlamayacak.
Bunun yanı sıra Apple, farklı yapay zeka modelleri için farklı Siri sesleri sunmayı da planlıyor. Gurman’a göre Apple’ın kendi modeliyle çalışan Siri yanıtları bir ses kullanabilirken, ChatGPT ya da başka bir modelin ürettiği Siri yanıtları farklı bir sesle gelebilecek. Bu ayrım, hangi modelin yanıt verdiğini anlamayı kolaylaştırabilir. Siri’nin ses tarafındaki bu tercih, Apple Intelligence ayarlarında daha görünür bir rol oynayabilir.
Apple üçüncü taraf modelleri Siri dışına taşıyacak
Apple’ın planı yalnızca Siri ile sınırlı kalmıyor. Gurman, üçüncü taraf yapay zeka modellerinin Writing Tools ve Image Playground gibi Apple Intelligence özelliklerinde de çalışabileceğini belirtiyor. Bu, metin yazma, özet çıkarma, yeniden ifade etme ve görsel üretme gibi günlük işlerde farklı modellerin devreye girmesini sağlayacak. Özellikle Google ve Anthropic tarafındaki testler, Apple’ın bu alanı birden fazla sağlayıcıyla genişletmek istediğini gösteriyor.
Reuters’ın aktardığı haberde Apple’ın Google ve Anthropic modelleriyle dahili denemeler yürüttüğü bilgisi de yer alıyor. Google modellerinin, Apple’ın yaklaşan Siri yenilemesinde temel bileşenlerden biri olacağı iddiası daha önce gündeme gelmişti. Bu bilgi, Apple’ın yalnızca ChatGPT ile ilerlemek istemediğini gösteren en güçlü işaretlerden biri sayılabilir. Microsoft ve Google, yapay zeka araçlarını kendi servislerine daha hızlı eklerken Apple daha kontrollü bir yol izliyor.
Kullanıcı tarafında en somut değişiklik Ayarlar uygulamasında görülecek. Uyumlu bir yapay zeka uygulaması yüklendiğinde kullanıcı, Apple Intelligence için tercih ettiği modeli buradan seçebilecek. App Store uygulaması üzerinden destek ekleme şartı, Apple’ın dağıtımı kontrol altında tutmasını sağlayacak. Bu tercih ekranı, iPhone’da yapay zeka modeli seçme deneyimini ilk kez sistem düzeyine taşıyacak.
The Verge’ün Bloomberg haberine dayandırdığı bilgilere göre bu seçenekler, iOS 27 ailesiyle birlikte Apple ekosistemine girecek. Apple, iOS 18 ile başlattığı Apple Intelligence hamlesini iOS 27’de daha esnek bir modele taşıyacak. Şirket henüz desteklenen sağlayıcıları, ülkeleri ve cihazları resmen açıklamadı. Resmî duyuru geldiğinde Apple Intelligence model seçimi, Siri’nin yeni sürümü ve App Store şartları daha netleşecek.







