Teknoloji

iOS 16.4 ile birlikte Ana ekrana eklenen web uygulamaları bildirim gönderebilecek

ios 16.4

Apple’ın yakında çıkacak iOS 16.4 ve iPadOS 16.4 beta sürümleri, ana ekrana eklediğiniz Safari web uygulamalarının size push bildirimleri göndermesine izin verecek. Bu yeniliği WebKit blogunda yayınlanan yeni bir yazı sayesinde öğreniyoruz.

2007’de çıkan birinci nesil iPhone’a kadar, web sitelerini ana ekranınıza uygulama benzeri simgeler olarak gösterilen kısayollar olarak ekleyebiliyorsunuz. Ancak bu web uygulamaları size bildirim gönderemiyor veya bildirim rozetleri gösteremiyor. Ancak iOS ve iPadOS 16.4 ile bu durum değişecek gibi görünüyor.

Brady Eidson ve Jen Simmons tarafından kaleme alınan blog yazısında, push bildirimlerinin nasıl çalışacağı ve bunların yerel uygulamalar gibi nasıl işleyeceğini anlatıyor: “Ana Ekrana eklenen bir web uygulaması, web uygulaması tarafından sağlanan bir “abone ol” düğmesine dokunmak gibi, doğrudan kullanıcı etkileşimine yanıt olduğu sürece anında iletme bildirimleri almak için izin isteyebilir. iOS veya iPadOS, kullanıcıdan web uygulamasına bildirim gönderme izni vermesini ister. Kullanıcı daha sonra bu izinleri, tıpkı iPhone ve iPad’deki diğer tüm uygulamalar gibi Bildirim Ayarları’nda web uygulaması başına yönetebilir.

Web uygulamalarından gelen bildirimler, tam olarak diğer uygulamalardan gelen bildirimler gibi çalışır. Kilit Ekranında, Bildirim Merkezinde ve eşleştirilmiş bir Apple Watch’ta görünürler.”

Ayrıca blog yazısına göre, web uygulamaları bir bildirim rozeti sayısı ayarlayabilecek ve bildirimler Odak modlarını da destekleyecek. Üstelik, ana ekranınızda bir web uygulamasının birden çok sürümü varsa, bunlar farklı ayarlara sahip olabilir. Bu, örneğin kişisel ve iş kullanımını ayırmaya yardımcı olabilir.

Bu web push bildirim değişiklikleri aslında oldukça uzun zaman önce vaat edilmişti. Apple web push bildirimlerinin geri döneceğini geçtiğimiz haziran ayındaki WWDC 2022’de ilk kez duyurmuştu.

Web uygulamalarına yönelik bazı iyileştirmeler alan yalnızca Safari internet tarayıcısı olmayacak. iOS ve iPadOS 16.4’ten başlayarak, üçüncü taraf internet tarayıcılarındaki web sitelerini ve uygulamaları da ana ekranınıza ekleyebileceksiniz.

İLGİLİ HABERLER