Manşetler

iOS 15 Ön İnceleme: iPhone’lara gelecek yeniliklere hızlı bir bakış – Video

ios 15 safari

Apple’ın 7 Haziran Pazartesi akşamı WWDC 2021 açılış konuşması yayınında ön gösterimini yaptığı iOS 15, öncelikle geliştiriciler için denemeye sunuldu. Etkinliğin bitişinin hemen ardından yayınlanan iOS 15’in ilk geliştirici beta sürümünü iPhone 12’ye yükledik. Hazırladığımız ön inceleme videosunda sonbaharda iPhone sahiplerini bekleyen başlıca yeniliklere hızlı bir bakış atıyoruz.

Öncelikle iOS 15’in ilk beta sürümünün olmasına rağmen iPhone 12 üzerinde oldukça düzgün biçimde çalıştığını belirtelim. Telefonun kullanımında herhangi bir sıkıntı yok, akıcılık önceki gibi korunuyor. Kullanıcı arayüzünde de dikkate değer bir eksiklik görmediğimizi belirtmeliyiz.

Videoda WWDC 2021 açılış konuşmasında iOS 15 ile ilgili olarak belirtilen başlıca yeniliklere bakış atıyoruz. FaceTime, sadece yeni özelliklere değil, yeni bir kullanıcı arayüzüne sahip. Bağlantı alma, arka yüzü bulanıklaştırma, SharePlay gibi özellikleri kolaylıkla görmek mümkün oluyor.

Uzun zamandır iOS’te var olan Rahatsız Etme, biraz daha genişleyerek Odak adını alıyor. Ayarlar içinde de bu değişim görülüyor. Rahatsız Etme, ayarlar içinde yine başrolde yer alıyor. Uyku, Çalışma ve Kişisel amaçlı diğer kullanımlar için farklı odak profilleri oluşturabilirsiniz. Ayarlar oldukça basit ve anlaşılır. Bildirimler de bu odak profillerine göre düzenleniyor. Bildirim Merkezi görünümünde de ufak tefek değişiklikler dikkat çekiyor. Baloncuklarda, metin ve sınır arasındaki boşluklar azaltılmış. Benzer bir değişikliği Ayarlar uygulaması içinde de görüyoruz.

Haritalar uygulamasında Türkiye’deki şehirler için çeşitli metin ve görsel değişikliklerinin dışında fazla bir yenilik görünmüyor. Ancak yurt dışında, New York ve benzeri kalabalık şehirlerde üç boyutlu harita görünümü dikkat çekici. Bu şekilde uydu görünümüne benzer bir deneyim elde ediliyor. Üstelik Google’daki Sokak Görünümüne benzer bir görünüm de oldukça verimli bir şekilde kullanılıyor. Hava Durumu uygulamasında da uzun zaman sonra kapsamlı bir görsel yenileme görüyoruz. Saatlik ve günlük hava durumu görünümleri birbirinden net biçimde ayrılıyor, grafikler de daha anlaşılır. Şehir görünümünde, en aşağıda bulunan detaylı Hava Durumu görünümü de göze daha hoş görünecek bir hâle getirilmiş.

Fotoğraflar uygulamasında, Anılar içine eklenen Apple Music bağlantılı yeni özellikler de rahatlıkla anlaşılıyor ve kullanılıyor. Spotlight içine fotoğraf arama özelliğinin eklenmesi de memnun edici. Üstelik sadece Fotoğraflar için değil, diğer uygulamalar için de fotoğraf sonuçları getiriliyor. Yine fotoğraf bağlantılı bir özellik olan Live Text de İngilizce için oldukça iyi çalışıyor gibi görünüyor.

Yaz boyunca geliştiriciler için iOS 15 beta sürümlerini göreceğiz. Ayrıca temmuz ayından itibaren iOS 15 public beta sürümleri de çıkacak. Tüm bu sürümlerin dışında sonbaharda final sürüme kavuşacağız. Yaz boyunca ve sonbaharda iOS 15 ile ilgili içerikleri Teknoblog.com’da ve YouTube kanalımızda bulacaksınız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER