Teknoloji

Intel Stephen Hawking’in konuşma hızını dakikada on kelimeye çıkarmayı hedefliyor

Intel on yıldan fazla bir süredir Stephen Hawking’in konuşma teknolojisi üzerinde çalışıyor. Motor nöron hastalığından muzdarip bilimadamı şu anda konuşmak için yanaklarını oynatarak sürekli kaydırma yapan bir imleci yönetiyor, böylelikle harfleri tek tek seçiyor. Ne var ki durumu giderek kötüleşen Hawking bu şekilde dakikada sadece bir kelime kurmayı başarabiliyor. Bilimadamı bu durumu biraz daha iyileştirmek için Intel’in kurucularından olan Gordon Moore’dan yardım talebinde bulundu.

stephen-hawking-210113

Scientific American yayın ortanına konuşan Intel CTO’su Justin Rattner şirketinin daha iyisini yapabileceğini düşündüğünü kaydetti. Hawking diğer yüz ifadelerini de yapabiliyor, bu durum konuşma hızını artırmak için kullanılabiliyor. Örneğin iki farklı yüz ifadesiyle Mors alfabesinin kullanılması mümkün olabiliyor. Ne var ki, Intel’in daha da iddialı planları var; şirket şu anda mevcut olan yanak oynatma sistemine ağız ve kaş hareketlerini de eklemeyi ve bunu cümle üretimini hızlandıracak yeni bir seçim arayüzüyle birleştirmeyi amaçlıyor.

Rattner, daha iyi bir kelime tahmincisi içeren yeni ve karakter güdümlü bir arayüz geliştirdiklerini, Intel’in bu yöntem sayesinde Hawking’in konuşma hızını dakikada beş ila on kelime arasına çıkarmayı planladığını dile getirdi. Yetmiş bir yaşındaki Stephen Hawking hastalığına rağmen çalışmalarını sürdürüyor, örneğin 2010 yılında The Grand Design adında bir kitap yayınlamıştı. Teknolojik gelişmeler sayesinde bilimadamının gelecekte üretkenliğini daha da ileri seviyelere taşıması muhtemel gibi görünüyor.

İlgili >> Scientific American

[Görsel – Flickr (nasahqphoto)]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER