Teknoloji

Stephen Hawking: Yapay zekâ uygarlığın sonunu getirebilir

stephen hawking
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

stephen hawkingPortekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenen bir konferansta konuşan ünlü bilim insanı Stephen Hawking, yapay zekânın ortaya çıkışının insanlığın başına gelen en kötü şey olabileceğini dile getirdi. Hawking genellikle kötü ihtimalleri dillendirmeyi tercih ettiği için yapay zekâ ile sözleri kulağa pek şaşırtıcı gelmiyor.

Hatta ünlü bilim insanının Lizbon’daki konuşmasında yapay zekânın pozitif yönlerinin üzerinde durması biraz daha fazla ilgi uyandırıyor. Verimli bir yapay zekâ yaratmanın insanlık tarihindeki en büyük olay olabileceğini söyleyen Hawking, bu ihtimalinin tersinin de gerçekleşebileceğinin unutulmamasını istiyor. Hawking, “Yapay zekâ tarafından yardım mı göreceğiz, görmezden mi gelineceğiz, kenara mı atılacağız, yoksa tamamen yok mu edileceğiz? Bu soruların cevabını bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Yine de, Hawking yapay zekâ konusunda genel karamsarlığından biraz sıyrılmış gibi görünüyor. Dünyanın iyiliği için çalışacak bir yapay zekânın oluşabileceğine inandığını söyleyen Hawking, bu konuda iyimser olduğunu belirtti. Yapay zekânın insanlarla uyum içinde hareket edebileceğini dile getiren ünlü fizikçi, sadece tehlikelere karşı tetikte olunması gerektiğinin altını çizdi.

Stephen Hawking: Otonom silahlar insanları baskı altına almak için kullanılabilir

Stephen Hawking, yapay zekâ yüzünden oluşabileceğini belirttiği yeni tehditleri örneklendirmeyi ihmal etmedi. Güçlü, otonom silahları listenin ilk sırasına koyan Hawking, bu silahların insanları baskı altına almakta kullanılabileceğini belirtti. Hawking, yapay zekânın ekonomi üzerinde yıkıcı etkilerinin olabileceğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER