Teknoloji

Intel’in Spectre yaması eski işlemcilerde soruna neden oluyor

intel çip

intel kaby lake

Intel yongalarını, geçtiğimiz hafta içinde ortaya çıkarılan ve çok önemli sayılan Meltdown ve Spectre açıklarına karşı korumaya çalışırken bazı problemler yaşıyor. Wall Street Journal‘ın haberine göre şirket, müşterilerini son yayınlanan bellenim güncellemesindeki üç hataya karşı uyardı ve onlara yamayı yüklememelerini önerdi. Intel ise daha sonra yaptığı açıklamada, sorunun daha eski olan Haswell yongalarını çalıştıran sistemlerde yeniden başlatma sorunlarına neden olabileceğini kaydetti.

Intel geçtiğimiz haziran ayından beri Spectre ile ilgili sorunlardan haberdar, ancak hassasiyete çözüm olacak işlemci belleniminin yeniden yazılması büyük bir mücadele gerektiriyordu. Şirket son beş yıl içinde ürettiği CPU’ların yüzde 90’ını kısa sürede koruma altına almaya söz vermiş, yamaların 15 Ocak itibarıyla çıkacağını söylemişti. Ancak teknik arızalar bu yamaların genele yayılmasını geciktirecek gibi görünmüyor. Bu haftanın başlarında da Microsoft, AMD işlemcili cihazlar için Spectre yamalarının dağıtımını durdurmuştu. Çünkü yama bazı sistemlerde başlatılamama problemine neden olmuştu.

CPU bellenimini yamalamak Spectre’a karşı önlem almanın teknik açıdan en zor parçası olarak nitelendiriliyor. Bunun geçen hafta içinde çıkarılan işletim sistemi ya da internet tarayıcısı yamalarından çok daha zorlu olduğu belirtiliyor. Ayrıca işlemci için çıkan yamalar bilgisayarları yavaşlatacak yama olacak gibi görünüyor. Ancak ne oranda bir performans yavaşlamasının hissedileceği şu an için bilinmiyor. Intel’in gerçekleştirdiği son benchmark testleri son zamanlarda çıkan işlemcilerde performans düşüşünün yüzde 5’in altında olduğunu göstermişti. Ancak söz konusu testler, en son sorunun etkilediği belirtilen Haswell işlemcileri kapsamıyor.

İLGİLİ HABERLER