Teknoloji

Spectre uygulaması iPhone’lara uzun pozlamayı getiriyor

spectre

Halide, iOS platformundaki en yetenekli üçüncü taraf kamera uygulamaları arasında bulunuyor. Gelişmiş RAW çekim imkânının yanı sıra başka özellikler de sunan uygulamanın geliştiricileri, Spectre isimli yeni bir fotoğrafçılık uygulaması daha yayınladı. 12,99 TL karşılığında indirilebilen uygulamanın odak noktasında uzun pozlama özelliği bulunuyor.

Uzun pozlama DSLR dünyasında oldukça yoğun kullanılan bir teknik. Bu teknik sayesinde şehirlerde yapılan gece çekimlerinde hareket eden otomobillerin ışıklarıyla uzun şeritler oluşturulabiliyor ve ortaya sanatsal bir görüntü çıkıyor. Uzun pozlama, doğa çekimlerinde de nehirlerin ve şelalelerin gerçekten akıyor gibi görünmesi sağlanıyor. Ancak uzun pozlama telefonlarda ilk günden bu yana görmezden gelinen bir özellik. iPhone veya Google Pixel gibi telefonların yerleşik kamera uygulamalarıyla uzun pozlama yapmak mümkün olmuyor. Samsung ve LG gibi üreticilerin telefonlarında ise manuel çekim modlarıyla uzun pozlama yapılabiliyor.

Spectre’ın sunduğu özellikler sadece uzun deklanşör hızlarıyla sınırlı kalmıyor. Yapay zekâdan da yararlanan uygulama, bu sayede klasik uzun pozlama sorunlarıyla karşılaşılmayan daha gelişmiş karelere ulaşmayı mümkün kılıyor. Örneğin, eğer fotoğrafta insanlar varsa insanlar da karededen çıkarılabiliyor. Aynı işlem otomobiller için de uygulanabiliyor. Uygulama akşam çekilen kareleri otomatik olarak algılayabiliyor.

Spectre uzun pozlamanın temellerine farklı bir açıdan yaklaşıyor. Birkaç saniye içinde yüzlerce kare yakalayan uygulama, sürekli olarak pozlamayı optimize ediyor ve karanlıkta hiçbir şeyin kaçırılmamasını sağlıyor. Sahne tanıma için özdevinimli öğrenmeden yararlanan uygulama, yapay zekâ destekli sabitlemeyle tripoda gerek kalmadan 9 saniyelik pozlama yapmayı mümkün kılıyor.

Spectre ile çekilen bir fotoğraf

Uzun pozlama ile çekilen fotoğraflar, iPhone’un Live Photos (Canlı Fotoğraf) klasörüne kaydediliyor. Böylelikle kullanıcıların diledikleri kareyi seçerek duvar kağıdı yapması mümkün oluyor. Hazırlanan fotoğraflar yine canlı fotoğraf olarak başkalarıyla paylaşılabiliyor.

Spectre hâlihazırda 12,99 TL karşılığında indirilebilse de, bunun kısa süreliğine geçerli bir fırsat olduğunu belirtmekte fayda var. Tanıtım döneminin ardından uygulamanın fiyat etiketinde yazan rakam artacak.

İLGİLİ HABERLER