Teknoloji

Intel yamaların Meltdown ve Spectre’ye karşı “bağışıklık” kazandıracağına inanıyor

intel çip

intel meltdownIntel Meltdown ve Spectre isimleriyle anılan CPU açıklarından korunmak için gerekli güvenlik yamalarının yayınlanması konusunda iş ortaklarıyla birlikte önemli mesafe katettiğini açıkladı. Google’ın Project Zero ekibi tarafından hafta içinde ortaya çıkarılan CPU açıkları, teknoloji dünyasının gündeminde en tepeye yerleşmişti.

Kapsama alanları oldukça geniş olan açıkların ortaya çıkmasıyla birlikte cihaz üreticileri, yazılım geliştiricileri ve bulut servis sağlayıcıları kullanıcılarını korumaya almak için harekete geçmişti. Son 20 yıldır üretilen neredeyse tüm cihazları etkileme potansiyeli bulunan Meltdown ve Spectre, internet tarayıcısında çalışan bir JavaScript koduyla cihazların belleğine erişilmesini mümkün kılıyor. Cihazların belleklerinde şifreler, vuruşlar ve diğer önemli belgeler saklanabiliyor.

Intel’den yapılan açıklamada, Intel tabanlı tüm cihazlar için gerekli güncellemelerin geliştirildiği ve bu güncellemelerin dağıtıma çıkarıldığı belirtildi. Şirket, geliştirilen güncellemelerin cihazlara hem Meltdown hem de Spectre’ye karşı bağışıklık kazandıracağının altını çizdi.

Intel’in açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Intel geçtiğimiz beş yıl içinde üretilen işlemci ürünlerinin büyük kısmı için gerekli güncellemeleri yayınladı. Önümüzdeki haftanın sonu itibarıyla söz konusu gruptaki cihazların yüzde 90’ından fazlasına gerekli güncellemeleri ulaştırmış olmayı bekliyoruz.”

Intel Meltdown ve Spectre’ye karşı koruma önlemlerinin cihazları yavaşlattığına inanmıyor

Intel Meltdown ve Spectre’ye karşı koruma için yayınlanan güncellemelerin cihazları yavaşlattığı iddiasına ise katılmıyor. Şirket, bu güncellemelerin performansa olan etkisinin iş yüküyle bağlantılı olduğunu ve ortalama kullanıcılar için ortada bir sorun bulunmadığını savundu. Bazı iş yüklerinde bu etkinin daha yoğun hissedilebileceğini kabul eden Intel, yazılım güncellemelerinin geliştirilmesiyle bu etkinin de kırılacağını belirtti.

İLGİLİ HABERLER