Teknoloji

Intel 7. ve 8. nesil Core işlemciler için Spectre yamalarını yayınladı

intel 7nm
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

intel spectre meltdownIntel Kaby Lake, Coffee Lake ve Skylake tabanlı işlemci aileleri için yeni bir Spectre yaması yayınladı. Güncellemelerle birlikte şirketin altıncı, yedinci ve sekizinci nesil Intel Core işlemci serileri, aynı zamanda X serisi işlemci ailesi de kapsam altına alınmış oluyor. Veri merkezi sistemlerine özel Xeon Scalable ve Intel Xeon D işlemcileri de koruma altına alınacak. Güncellemeler OEM’lerin sunacağı yeni bellenimlerle birlikte dağıtılacak.

Intel daha önce de Spectre sorununu çözen bir yama çıkarmıştı. Ancak daha sonra kullanıcılara bu yamayı uygulamamalarını söylemişti. Çünkü, bu yama bilgisayarların bazı zamanlarda rastgele yeniden başlatılmasına neden oluyordu. Intel’in idari başkan yardımcısı Navin Shenoy o zamanlar, kullanıcıların daha iyi bir versiyon çıkıncaya kadar yamaları yüklememeleri tavsiyesinde bulunmuştu. Yöneticinin işaret ettiği de bu yama olsa gerek. Shenoy, yeni yamanın kapsamlı biçimde test edildiğine de dikkat çekiyor.

Her ne olursa olsun, bu yama CPU açıklarının kamuoyuna açıklanmasından neredeyse iki ay, Intel’in durumdan haberdar edilmesinden ise dokuz ay sonra çıkabildi. Şirket başlangıçta bu açıkları önemsiz olarak nitelendirmiş; standart bir bilgisayar kullanıcısı için bunların önemli olmadığını ve zamanla tedbirlerin alınmış olacağını söylemişti. Ayrıca Spectre ve Meltdown halka açıklandığından sonraki bir hafta içinde de bir yamanın sözünü vermişti.

İLGİLİ HABERLER