Manşetler

Intel en son işlemcileri için Meltdown ve Spectre yamalarını bu ay yayınlayacak

Intel CEO’su Brian Krzanich, CES 2018 kapsamında Las Vegas’ta düzenlenen etkinlikte sahne aldı. CEO’nun konuşması tam da, özellikle Intel’in son yıllarda çıkardığı işlemcilerini büyük oranda etkilediği keşfedilen Meltdown ve Spectre güvenlik açıklarının duyurulmasının hemen ardından gerçekleşti.

Krzanich, Meltdown ve Spectre’ın etkilediği, son beş yıl içinde çıkarılmış tüm işlemcilerin yüzde 90’ını kapsayan bölüm için yapmaların bu hafta içinde çıkacağını kaydetti. Geri kalan yüzde 10’luk kısım için güncellemeler de ocak ayı sonuna kadar çıkacak.

Konuya yabancı kalanlar için özetleyecek olursak, Meltdown ve Spectre modern işlemci yongalarının çoğunun mimarilerinde keşfedilen ve duyurusu geçen hafta yapılan iki büyük güvenlik açığı. Bunlar şifreler veya güvenli verilerin çalınması için kullanılabiliyor. Meltdown çoğunlukla sadece Intel CPU’larını etkilerken, Spectre sadece Intel’in değil, AMD ve hatta ARM gibi üreticilerin yongalarını da etkiliyor. İkinci açık için yazılım geliştiricilerinin yazılımlarını yamalamaları gerekiyor. Tabii ki, kullanıcıların da çıkarılan güncellemeleri sistemlerine yüklemeleri şart.

Krzanich, Meltdown veya Spectre açıklarının kullanıldığı herhangi bir saldırının şimdiye kadar rapor edilmediğine dikkat çekti. Ne var ki, bu açıklar sadece işlemci seviyesindeki düzeltmelerden fazlasını gerektiriyor. Bu nedenle Intel gerekli yamaları çıkarsa bile, önümüzdeki haftalarda veya aylarda bile bu açıkların tehlikesi sürebilir, kötü niyetli kişiler hassas bilgileri çalmak için bu açıklardan yararlanabilir.

Etkilenen işlemciler için yamaların çıkarılacak olması, Intel’in bu yongaları geri çağırmayacağı anlamına geliyor ki, bu da şirket için sevindirici bir gelişme sayılır.

Eğer sisteminizin emniyette kalmasını istiyorsanız, bilgisayarlarınız için çıkarılmış güncellemeleri yakından takip edin ve gerekli güncellemeleri uygulayın. Öte yandan sık kullandığınız uygulamalar için de aynısını yapın ve onları güncel tutmaya çalışın.

İLGİLİ HABERLER