Manşetler

Intel kullanıcılara Spectre yamasını yüklememelerini söylüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel’in yamalar konusunda sıkıntısı var. Geçen tüm hafta boyunca kullanıcılar, Intel’in Spectre/Meltdown yamasını yükledikten sonra rastgele yeniden başlatma problemleriyle karşılaşmaya başladıklarını rapor ettiler. Intel de bu şikayetlerden yola çıkarak söz konusu yamaların dağıtımını tamamen durdurdu.

Dün konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan Intel’in idari başkan yardımcısı Navin Shenoy, şirketin bazı yeniden başlatma problemlerinin kaynağını bulduğunu ve kullanıcılara yamaları yüklemeyi tamamen bırakmalarını ve daha iyi bir versiyon çıkıncaya kadar beklemelerini tavsiye etti.

Shenoy OEM’lere, bulut servis sağlayıcılarına, sistem üreticilerine, yazılım satıcılarına ve son kullanıcılara, belirli platformlarda yamanın mevcut versiyonlarını kurmalarını bırakmalarını söyledi. Aksi takdirde yeniden başlatmaların veya beklenmedik sistem davranışlarının beklenenin ötesine çıkacağını dile getirdi.

Söz konusu öğüt, Intel’in son birkaç nesil yongalarını içeren işlemcilerle çalışan sistem sahiplerine veriliyor. Broadwell, Haswell, Coffe Lake, Kaby Lake, Skylake ve Ivy Bridge işlemci ailelerine mensup bir işlemci barındıran sistem sahibiyseniz, Intel’in tavsiyesini dikkate almalısınız. Bazı işlemci serilerinin diğerlerinden daha fazla etkilendiği söyleniyor, Ivy Bridge’in sadece veri merkezi veya iş istasyonu odaklı işlemcileri listede bulunuyor. Ancak en azından, Intel’in son kullanıcılara sunduğu bazı en son nesil yongalar söz konusu yama sorunundan etkileniyor.

Intel, Broadwell ve Haswell işlemcilerinde beklenmedik yeniden başlatmaların nedenini bulduğunu söylüyor. Şirket bu soruna neden olmadan açıkları kapatacak bir güncelleme için de çalışıyor. Benzer sorunlar Ivy Bridge, Sandy Bridge, Skylake ve Kaby Lake işlemcilerinde de bulunuyor. Intel, bu platformlar için de aktif bir şekilde çözüm geliştirme çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiriyor.

Meltdown ve Spectre açıkları hızlı şekilde, birçok sayıda yamanın çıkarılmasını gerektiriyor, hem internet tarayıcısı hem de işletim sistemi seviyesinde düzeltmelere ihtiyaç bulunuyor. Ancak işlemciler için gereken yamalar, durumu kurtarmak için yerine getirilmesi gereken görevlerin başında en zorlusu olarak geliyor. Microsoft da, açıkların halka yansımasından kısa bir süre sonra Windows için yamalar çıkarmış, ancak AMD işlemcili bilgisayarlarda yaşanan yeniden başlatma problemleri nedeniyle bu sistemler için yama dağıtımı durdurulmuştu.

İLGİLİ HABERLER