Teknoloji

Intel işlemcileri Spectre açığına karşı korunaklı biçimde tasarlanacak

Intel, geçen yıl keşfedilen Spectre CPU açığına karşı geliştirilen, donanım seviyesindeki yeni korumaları tanıttı. Meltdown açığı yazılım güncellemeleriyle birlikte kapatılabilirken, Intel CEO’su Brian Krzanich, şirketin bölmeleme yoluyla işlemciye yeni koruma katmanları getirmek amacıyla işlemcinin parçalarını yeniden tasarladığını, böylelikle Spectre türevlerine karşı koruma sağlanacağını söyledi.

Intel’in Cascade Lake kod adlı gelecek nesil Xeon işlemcileri yeni getirilen kısımlara ayırma yaklaşımını içerecek. Bunun yanı sıra 2018’in ikinci yarısında çıkacak 8. nesil Intel Core işlemcileri de bu yeni uygulamadan yararlanacak.

Kısımlara ayırma normal uygulamalar ile kullanıcı imtiyaz seviyeleri arasında ek koruma duvarı olarak görev yapacak. Yeni CPU’lara sahip olmayan mevcut Intel işlemci sahipleri çıkacak olan bellenim güncellemeleriyle Spectre’a karşı korunmaya devam edecek. Ancak bu durum performansın olumsuz şekilde etkilenmesi ihtimalini de beraberinde taşımayı sürdürecek. Ancak gelecek Intel ürünleri için performans etkilenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacak gibi görünüyor.

Krzanich, piyasaya yeni ürünler getirdikleri zaman, kendilerinden beklenen performans gelişimlerinin sağlanıyor olmasının kritik öneme sahip olduğunu söylüyor. Hedeflerinin sadece en iyi performansı sunmak olmadığını, aynı zamanda en güvenli performansı sunmayı da istediklerini sözlerine ekliyor.

Ayrıca Intel, son beş yılda çıkan tüm ürünlerinin hepsi için bellenim güncellemelerinin yayınlandığını duyurdu. Microsoft da Intel’in Spectre bellenim güncellemelerini Microsoft Update katalogu içinde sunmaya başladı. Böylelikle BT yöneticileri bu güncellemeleri sistemlerine kolaylıkla dağıtabilecekler.

Intel daha önce hatalı bellenim güncellemeleri çıkarmış, bunlar bazı sistemlerde rastgele yeniden başlatmalara neden olmuştu. Microsoft da sistem yöneticilerine Intel’in yamalarını geri almalarını sağlayan acil bir Windows güncellemesi çıkarmak zorunda kalmıştı. Ancak görünüşe göre, Intel’in en son güncellemeleri daha önce görünen sorunlara yol açmıyor. Bu arada Meltdown ve Spectre açıkları nedeniyle Intel’e en az 32 dava açıldı. Şirket bir yandan Google’ın Project Zero ekibinin sorunu ilk kez haber verdiği geçen haziran ayından bu yana güvenlik sorunlarına çözüm bulmaya çalışırken, bir yandan da hukuki zeminde mücadele ediyor. Ayrıca Intel’in Meltdown ve Spectre CPU açıkları hakkında, bu konu ocak ayında kamuoyuna açıklananıncaya kadar Amerikan devletini bilgilendirmediği de ortaya çıkmıştı.

İLGİLİ HABERLER