Teknoloji

Intel’in 14. Nesil işlemcilerinde fark yaratan gelişmiş bir özellik: Uygulama optimizasyonu

intel 14. nesil

Intel’in yeni 14. nesil işlemcileri için karşı konulamaz özelliği olan ve 6 GHz’e ulaşabilen Intel Uygulama Optimizasyonu (APO), kurumsal tanıtımlarda çok fazla yer almamasına rağmen desteklenen oyunlarda performansı hissedilir biçimde artırabiliyor. Bu ilginç özelliği öne çıkarmamasının nedeni olarak, APO’nun çıkışta yalnızca iki eski oyunu desteklemesi gösteriliyor: Rainbow Six Siege (2015) ve Metro Exodus (2019).

İlgi çekici bir örnek olarak, Reddit kullanıcısı u/LightMoisture, Intel’in i9-14900K modelini kullandığı sistemle Metro Exodus’un kare hızını 273 FPS’den 339 FPS’ye çıkararak %24’lük bir artış kaydetti. Rainbow Six Siege ise 659 FPS’den 867 FPS’ye çıkarak neredeyse %32’lik bir artış yaşadı.

Ne yazık ki, APO’nun sadece iki oyunu desteklemesi ve özelliğin kurulumunun zor olması gibi bazı sorunları da bulunuyor. Ancak, gelecekteki kurulumlar daha kolay hale gelir ve Intel yeni oyun desteği düzenli olarak eklerse, bu özellik yeni işlemcilerinin en önemli özelliği olabilir.

intel 14. nesil

Microsoft Store’dan APO uygulamasını bulmak mümkün oluyor. Bu uygulama, ayarları yönetmenizi ve hızlıca geçiş yapmanızı sağlıyor. Görevi daha da keyifli hale getiren bir başka unsur, birkaç Redditor’un Microsoft Store’a dış bağlantıları takip ederek erişimin mümkün olmadığını ve Intel APO’yu manuel olarak aramanız gerektiğini belirtmiş olmasıdır. Ayrıca, gerekli tüm sürücüleri kurmadıysanız, uygulamanın kurulumu başarısız olacaktır. Ancak, bir kez kurulduktan sonra, bu özellik uyumlu oyunları başlattığınızda otomatik olarak algılayacaktır. Umarız gelecekte daha fazla oyun desteklenir.

Eğer gelecekteki kurulumlar daha kolay olur ve Intel düzenli olarak yeni oyun desteği eklerse, bu özellik yeni çiplerin en önemli cazibe noktası olarak 6 GHz’i geride bırakabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER