Teknoloji

Intel’in grafik biriminin yöneticisi şirketten ayrıldı

intel

Intel grafik birimini beş yıldır yöneten Raja Koduri, kendi üretken yapay zekâ girişimini kurmak için şirketten ayrılıyor. Koduri, şirketinin ekran kartı pazarında AMD ve Nvidia’ya rakip olabilmesi için mesai yapmıştı.

Koduri 2017’de AMD’den Intel’e transfer olmuştu. Orada da grafik birimini yöneten Koduri’nin transferi o dönemde büyük ses getirmişti. Şirket Koduri’nin transferiyle bağımsız bir ekran kartı üretme hedefini de ortaya koymuştu. Tecrübeli yönetici daha önce de Apple tarafından yine AMD’den transfer edilmiş, ancak 2013’te AMD’ye geri dönmüştü.

Aradan geçen beş yıllık dönemde Intel, bağımsız ekran kartı pazarında “etkili bir oyuncu” olma hedefine ulaşabilmiş değil. Şirketin ilk ürünlerini satın almak mümkün olmazken, ilk ticari GPU’ları için de “etkileyici ve erken” olarak değerlendirildi. Intel’in ekran kartları 2022’de piyasaya çıktığında ise sürücü sorunları öne çıkmıştı. İyi bir fiyatlandırma politikasıyla varlığını belirgin hâle getirmek için adımlar atan şirket, gelecek için hâlâ umutlu görünüyor. AMD ve Nvidia’nın bu noktaya gelmesi Intel’e kıyasla daha uzun zaman almıştı.

Koduri Intel grafik birimi dışında alanları da yönetiyor

Koduri Intel grafik biriminin yanı sıra başka çalışmalardan da sorumluydu. Kripto çip gibi girişimleri de barındıran “hızlandırılmış bilgi işlem” birimi de Koduri tarafından yönetiliyordu.

İLGİLİ HABERLER