Manşetler

Intel Arc GPU’larının ilk ürünleri çıkıyor, daha fazlası yazın gelecek

intel arc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel, çarşamba akşamı düzenlediği bir etkinlikte yeni Arc A-Serisi GPU’larını tanıttı. Intel A-Serisi GPU’lar dizüstü bilgisayarları, masaüstü bilgisayarları ve iş istasyonlarını hedefleyecek, ancak Intel, başlangıçta dizüstü bilgisayar seçeneklerine odaklanıyor.

Intel’in tanıttığı başlıca iki ürün, ultra ince tasarımları hedefleyen A350M ile, ince ve hafif tasarımlarda daha fazla performansa odaklanan A370M oldu. Her ikisi de “Arc 3” kategorisine giriyor. Arc 5 ve Arc 7 serisi dizüstü bilgisayarlar GPU’ları ise yaz başında geliyor. Ayrıca şirket, bu yaz çıkması beklenen masaüstü GPU’sunun bir tanıtım videosunu da paylaştı.

Intel, Arc 3 serisi grafik işlemcilerinin gelişmiş 1080p oyun ve içerik oluşturma yeteneklerini sunacağını söylüyor. Özellikle A370M için Intel, “bir dizi popüler oyunda” 1080p’de saniyede 60 kareden (fps) daha fazlasını sunabileceğini söylüyor.

Üstelik Intel, Arc grafikli ilk dizüstü bilgisayarların çoğunun Intel Evo tasarımları olacağını söylüyor. Bilmeyenler için Evo, Intel’in geliştirdiği bir tür sertifika programıdır. ‘Evo’ etiketini taşıyan dizüstü bilgisayarlar, Intel tarafından belirlenen hafiflik ve mükemmel pil ömrü gibi çeşitli performans ve donanım kriterlerini karşılar.

intel arc

Intel’in yeni ayrık GPU’ları, Direct X 12 ve özel ışın izleme donanımı için destek getiriyor, ancak Intel tarafından açıklanan ilk grup GPU, şirketin entegre Xe grafiklerinin yalnızca iki katı kadar grafik gücü sunuyor.

Yine de, şimdi gördüklerimiz birçok GPU’nun yalnızca ilkleri niteliğini taşıyor. Muhtemelen daha fazla grafik çekirdeği, ışın izleme birimi, bellek ve güç sunacak olan Arc 5 ve 7 donanımları, bu yaz piyasaya çıktığında, bunlar üst düzey oyuncular için daha çekici olacaktır.

intel arc

Ayrıca Intel, oyunları anında daha yüksek çözünürlüklere yükseltebilen yapay zekâ (AI) tabanlı “XeSS” süper örnekleme sistemini de sergiledi. Ne yazık ki, bu teknoloji henüz mevcut değil ama yaz başında gelecek. Ayrıca, Intel’in söylediklerine dayanarak, XeSS en iyi sonuçları elde etmek için, bu teknolojiyi destekleyen geliştiricilere de bağlı olacak gibi görünüyor.

Öte yandan, The Verge sitesinin işaret ettiği gibi Intel, Arc ürünlerini AMD, Nvidia ve Apple gibi diğer şirketlerin donanımlarıyla karşılaştırmaktan büyük ölçüde kaçınıyor. Bu nedenle, bu ürünlerin rekabette nasıl bir performans sergilediğini görmek için incelemeleri beklememiz gerekiyor.

intel arc

Yine de, Intel’in teknolojilerinin bir kısmı bir avantaj sağlamaya yardımcı olacak gibi görünüyor. Örneğin, hem Intel CPU’ları hem de GPU’ları kullanan sistemlerin güç paylaşımını optimize ederek donanıma bir görevi tamamlaması için ihtiyaç duyduğu gücü vermesini sağlayan “Deep Link” var.

Sonuç olarak, bu ilk gösterim potansiyelin mevcut olduğunu gösteriyor, ancak çoğu insan gerçek hayattan testleri ve Intel’in yaz için planladığı diğer seçenekleri görmeyi bekleyecektir.

İLGİLİ HABERLER