Teknoloji

Intel 12. nesil Alder Lake masaüstü işlemcilerine yenilerini ekledi

intel thunderbolt 5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

CES 2022’de Intel, Alder Lake masaüstü serisinin geri kalanını da duyurdu. 489 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olan Core i9-12900’den 42 dolarlık Celeron G6900’e uzanan 22 yeni yonga, ana akım masaüstü bilgisayarlar, hepsi bir arada bilgisayarlar ve diğer PC tasarımları ile birlikte gelecek.

Intel’in 12. Nesil Alder Lake yongaları geçen sonbaharda masaüstü bilgisayarlar için çıkmaya başladı, ancak o zamanlar ürün yelpazesi oldukça sınırlıydı. Sadece altı yonga ki bu GPU’ları olmayan varyantları ayrı modeller olarak saymazsanız üç eder, neredeyse tamamen yüksek güçlü ve pahalı oyun sistemlerine odaklanıyordu.

Üst sınıf Core i9-12900 gibi, yeni çiplerin bir çoğu Intel’in geçen sonbaharda piyasaya sürmeye başladığı ilk çip dalgası üyelerine son derece benziyor. Ancak genellikle 65W’a kadar çıkan daha düşük güç gereksinimleriyle ve hız aşırtma seçeneği olmadan geliyor. Ek olarak Intel, çiplerinin çoğunun düşük güçlü 35W “T-serisi” sürümleriyle birlikte entegre grafik içermeyen normal “F serisi” çeşitlerini de piyasaya sürüyor.

intel alder lake

Daha güçlü emsallerinde olduğu gibi, yeni Alder Lake yongaları, Intel’in geçen yıl tanıttığı hibrit mimari tasarımın aynısına sahip. Güç ve verimliliği en üst düzeye çıkarmak amacıyla, sayıları işlemciye göre değişiklik gösteren performans ve verimli çekirdeklerinin bir karışımını sunuyor.

intel alder lake

Yeni çiplerle birlikte Intel, anakart ve soğutucu ekosistemini de onunla birlikte genişletiyor. Anakart tarafında, 600 serisi yonga seti için tüketici odaklı üç yeni SKU var. Bunlar; birinci sınıf Z690 anakartlarına katılan H670, B660 ve H610. Yeni modeller, Z690’dan daha az özellik barındırıyor, daha az sayıda PCIe yolu ve USB bağlantı noktası sunuyor, yine de Wi-Fi 6E ve PCIe 4.0 gibi önemli yeni özellikleri destekliyor.

intel 600 serisi

Ayrıca Intel, yongalarının daha güçlü olan 65W sürümleriyle birlikte paket hâlinde sunacağı üç soğutucu sistemi de var: RGB aydınlatmaya sahip ve i9 modellerine dahil edilecek Intel Laminar RH1; Core i7, Core i5 ve Core i3 yongaları için Intel Laminar RM1; Pentium ve Celeron yongaları için Intel Laminar RS1.

Masaüstü bilgisayarlar için yeni 65W ve 35W 12. Nesil Alder Lake yongaları çarşamba gününden itibaren yurt dışında satışa sunulmaya başlandı.

İLGİLİ HABERLER