Teknoloji

Intel yol haritası 10 nm. mimarisine geçiş için 2020’yi işaret ediyor

intel 7nm

intel2018’in Intel için iyi gitmediğini söylemek yanlış olmayacaktır. En büyük rakiplerinden biri olan AMD’nin sahalara geri dönüşüyle uğraşmak zorunda kalan şirket, daha öncesinde de Spectre ve Meltdown’ın “yıkıcı” etkisini yaşamıştı.

Uzun süredir beklenen 10 nm. mimarisiyle üretilmiş yongalarının çıkışını da 2019’a bırakan işlemci devi, yol haritasında bir değişiklik yapmış gibi görünüyor. 2019’da 10 nm. mimarisine doğru küçük bir adım atmayı planlayan Intel, 10 nm. mimarisini taşıyan işlemcilerin çıkışı için 2020’yi işaret etti.

İşlemci üretiminde 14 nm. mimarisinden 10 nm. mimarisine geçmek, bir boyut değişikliğinden daha fazlasını ifade ediyor. Mimarinin küçülmesi genellikle bir tür pazarlama taktiği olarak öne çıkarılsa da, üretim ve performans konusunda da ilerlemeyi beraberinde getiriyor. Bu yıl çıkaracağı Cascade Lake ve 2019’da çıkaracağı Cooper Lake-SP’de 14 nm. mimarisinden vazgeçmeyecek olan Intel, yeni planı çerçevesinde 2020’de çıkaracağı Ice Lake ile 10 nm. mimarisine geçiş yapacak.

Tabii ki, bu takvimin uygulanabilmesi her şeyin planlandığı şekilde gitmesine bağlı. Ancak Intel olası bir gecikmenin yaşanması durumunda 14 nm. Cooper Lake-SP platformunun 10 nm. mimarisiyle uyumlu olacağını ve kullanıcıların rahatlıkla geçiş yapabileceğinin sözünü verdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER