Teknoloji

Instagram’dan yeni kullanıcıları için yeni zorunluluk

instagram
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram, yeni hesap açacak olan tüm kullanıcılarından doğum tarihlerini belirtmelerini istiyor. Sosyal ağın vakit kaybetmeden uygulamaya koyduğu bu politikanın temelinde ise “yaşa uygun deneyimler” oluşturma isteği bulunuyor.

Şirketten yapılan açıklamada, önerilen gizlilik ayarların veya çevrimiçi ortamda güvende kalmaya yönelik yönergelerin yaşa göre değişiklik gösterebildiğine dikkat çekildi. Doğum günlerinin diğer kullanıcılar tarafından görülemeyeceğini belirten sosyal ağ, mevcut kullanıcıların doğum günlerini bildirmek gibi bir zorunluluğunun olmadığını hatırlattı. Instagram’a katılmak için 13 yaşında veya daha büyük olmak gerekiyor.

Instagram’da şimdiye kadar yeni kullanıcıların yaşlarını bildirmesi gibi bir zorunluluk söz konusu değildi. Ancak Facebook ve Instagram’da kullanılan hesapların birleştirilmesi, bu durum için bir istisna teşkil ediyordu. Facebook’un Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü’ne (GDPR) uyum sağlayabilmesi için Avrupa Birliği’nde yaşayan 18 yaş altı kullanıcılardan yaş bilgilerini girmesi isteniyordu.

Instagram’da yapılan tek değişiklik, doğum tarihi girmenin zorunlu hâle gelmesi değil. Bundan böyle sosyal ağın kullanıcıları, takip etmedikleri kişilerden kendilerine mesaj gelmesini tamamen engelleyebilecek. Instagram’da takip edilmeyen kişilerden gelen mesajlar hâlihazırda “mesaj istekleri” bölümüne düşüyor. Ancak dileyen kullanıcılar bu isteklerin gelişini de önleyebilecek.

Instagram gençleri korumaya yönelik bir özellik daha sunuyor

Instagram’daki bir diğer yenilik ise kurumsal ve içerik oluşturucusu hesapların reşit olmayan kullanıcıların paylaşımlarını görmesini engelleyebilecek olması. Böylelikle markalar, 18 yaşın altındaki kullanıcılar için uygun olmayan içeriklerinin erişimini sınırlayabilecek. Instagram’dan konuyla ilgili olarak Reuters’e yapılan açıklamada, kullanıcıların bildirdikleri yaşlar konusunda bir doğrulama yapılmayacağı belirtildi. Sosyal ağ kullanıcılarının bu konuda dürüst olacağını düşünse de, bu konuda yapay zekâdan yardım alınması da sürpriz olmayacaktır.

Instagram, gençlere yönelik yaklaşımları nedeniyle zaman zaman hem yetkililer hem de kullanıcıları tarafından eleştiriliyordu. Yaş doğrulaması sayesinde Instagram’da gençlere yaşlarına daha uygun bir deneyimin sunulması mümkün hâle gelebilir. Bu düşüncenin gerçekte nasıl şekilleneceğini görmek içinse biraz beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER