Teknoloji

Instagram yaş doğrulama için yeni yöntemleri test ediyor

instagram reels

Instagram yaş doğrulama işlemi için yeni yöntemleri test ediyor. Bu yeni yöntemler arasında yapay zekâ yardımıyla yüzü taramak da bulunuyor. Şirket böylelikle yeni kullanıcılarının en az 13 yaşında olduğundan emin olmayı amaçlıyor.

Instagram’ın test ettiği bir diğer yaş doğrulama yöntemi ise “sosyal kefalet” olarak tanımlanabilir. Instagram ilgili kişinin üç takipçisinden kişinin yaşını doğrulamasını istiyor. Doğrulama yapacak kullanıcıların 18 yaşından büyük olması ve üç gün içinde talebe yanıt vermesi gerekiyor. Kimlik kartının fotoğrafıyla yaş doğrulaması yapmak da hâlâ mümkün.

Yapay zekâdan yardım alnan yöntemde kullanıcılar bir “video selfie” kaydediyor ve bu video Instagram tarafından Yoti isimli bir şirketle paylaşılıyor. Yoti’den verilen bilgide şirketle görsel dışında bir bilginin paylaşılmadığı vurgulanıyor.

Instagram’ın konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Yoti’nin teknolojisi yüz özelliklerinizden hareket ederek yaşınızı tahmin ediyor ve bu tahmini bizimle paylaşıyor. İşlemin ardından görüntünüz hem Meta hem de Yoti’nin sunucularından siliniyor. Teknoloji sadece yaşınızı tahmin edebiliyor, kimliğinizi edemiyor.”

Yoti’nin yaş tanıma teknolojisini buraya tıklayarak deneyebilirsiniz. Sistemin yaşımı 4 ila 8 yaş daha yüksek tahmin ettiğini belirtmemde fayda var.

Instagram yaş tanıma konusunda yapay zekâdan yardım alarak 18 yaşından küçüklerin Facebook Dating çöpçatanlık platformuna erişimini engellemeyi hedefliyor. Yetişkinlerin reşit olmayanlara mesaj atmasını engellemek ve reklam gösterimini düzenlemek de hedefler arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER