Teknoloji

Instagram Direct ile mesaj özelliği için bağımsızlığı test ediyor

instagram directFacebook zamanında ana servisi için uyguladığı reçeteyi şimdi de Instagram’ın üstünde test ediyor. Instagram Direct adını verdiği mesajlaşma uygulamasını duyuran şirket, Direct’in hâli hazırda test aşamasında olduğunun altını çizdi. Direct’e ilk etapta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu altı ülkedeki mobil cihaz sahipleri erişebiliyor. Yeni uygulamaya Türkiye dışında İsrail, İtalya, Portekiz, Şili ve Uruguay’dan ulaşılabiliyor.

Direct, Facebook Messenger’a yaptığını Instagram’a yapıyor. Uygulama, Instagram deneyimini iki parçaya ayırıyor. Kullanıcıların gelen kutuları Direct uygulamasına taşınıyor. Instagram deneyiminin omurgasını oluşturan akış ve profil sayfaları ise yine ana uygulamada varlıklarını sürdürüyor. Her iki uygulama içinde de kullanıcılara yerleşik kamera sunuluyor.

Instagram böylelikle mesaj özelliğinin daha fazla kişi tarafından kullanılmasını amaçlıyor. Direct adını verdiği mesaj özelliğini 2013’te kullanıma sunan Instagram, insanların bu araç üzerinden birbirleriyle fotoğraf ve video paylaşmasını hedeflemişti. Direct oldukça işlevsel de olsa, Instagram’ın ana akışının gölgesinden kurtulamamıştı.

Snapchat’in yükselişi, ortaya Instagram’ın hikaye özelliğini çıkarmıştı. Bu özelliğin gelişi, Direct’in işlevselliğini de hatırı sayılır ölçüde artırmıştı. Hikayelere yapılan yorumların doğrudan hikaye sahibinin gelen kutusuna gönderilmesi sayesinde daha çok kişi Instagram’daki gelen kutularını tanımıştı. Direct üzerinden fotoğraf ve yazılı mesaj göndermek hâlâ mümkün olsa da, hikayeler Instagram’da bir sohbet başlatmak için daha etkili bir araç niteliği taşıyor.

Instagram Direct insanları kızdırabilir

Facebook, Messenger’ı ayrı bir uygulamaya dönüştürüp kullanıcılarını bu uygulamayı yüklemeye zorladığında büyük tepki çekmişti. Bu durum Instagram Direct için de geçerli olabilir. Messenger bu zorlamanın da etkisiyle artık Facebook ekosisteminin önemli bir parçasına dönüşmüş durumda. Ancak Instagram’ın mesaj özelliğinin gördüğü ilgide basitliği önemli bir rol oynuyor. Başka bir uygulamaya taşımak, Instagram’ın mesaj özelliğinin mevcut kullanıcı kitlesini de kaybetmesine neden olabilir. Facebook’un bu endişeleri göz önüne alarak Instagram Direct uygulamasını test etiketiyle kullanıcıların karşısına çıkartmış olması muhtemel görünüyor. Uygulamanın Android versiyonu Google Play Store’daki yerini alırken, iOS versiyonu henüz ortaya çıkmış değil.

İLGİLİ HABERLER