Teknoloji

Instagram anketi intiharla bitti

instagram anketi

Malezya‘da 16 yaşındaki bir genç kız, Instagram‘ın hikaye özelliğini kullanarak hayatına son verip vermemesi yönünde bir anket yaptı. Genç kız, Instagram anketi üzerinden gelen yanıtların ardından intihar etti.

Malezya’nın Sarawak eyaletinin başkenti olan Kuching şehrinde yaşayan genç kız, Instagram’ın hikaye bölümünde “Gerçekten önemli, karar vermeme yardım edin, Ö/Y” şeklinde bir mesaj paylaştı. Söz konusu mesajda Ö’nün “öl”, Y’nin ise “yaşa” anlamına geldiği ifade edildi. Polisin yerel basına verdiği bilgiye göre, ankete katılanların yüzde 69’u genç kızın hayatına son vermesi yönünde oy kullandı.

Kuching şehrinin polis şefi Aidil Bolhassan ise yaptığı açıklamada, genç kızın depresyona meyilli olduğunu belirtti. Bolhassan, ölümde başka etkenlerin olup olmadığının ortaya çıkarılması amacıyla otopsi yapıldığını ifade etti. Instagram’ın Asya-Pasifik sorumlusu Ching Yee Wong ise genç kızın hesabının incelendiği ve 24 saat açık kalan ankette yüzde 88 oranında genç kızın yaşaması için oy kullanıldığı ifade edildi. Aidil Bolhassan ise anketin sonucunun genç kızın ölümünün ardından değiştirilebilmiş olabileceğini belirtti.

Malezya kanunlarında bir çocuğu intihara teşvik etmek ölüme veya 20 yıl hapse kadar uzanan cezalarla karşılaşabiliyor. Ülkedeki siyasiler de olayın derinlemesine incelenmesini ve gerekli cezaların verilmesini istiyor. Milletvekili Ramkarpal Singh soruşturma çağrısı yaparken, “İnternet kullanıcılarının çoğu hayatına son vermesini engellemeye çalışsaydı genç kız hâlâ yaşıyor olur muydu?” ifadesini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Syed Saddık ise konuyla ilgili olarak Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Malezya’daki gençlerin ruh sağlığı konusunda “samimi endişeleri” olduğunu belirtti. Saddık, bu meselenin ülke çapında konuşulması gerektiğinin altını çizdi.

Instagram anketi sonucu üzerine hayatına son veren genç kızla ilgili olarak Instagram’dan da bir açıklama geldi. Genç kızın ailesine başsağlığı dileyen sosyal ağın Asya-Pasifik sorumlusu Wong, sorumluluklarının bilincinde olduklarını dile getirdi. Wong, “Bu çabalar kapsamında, insanların hayatını tehlikeye atan bir durumla karşılaşmaları halinde kullanıcılarımıza platforma bildirimde bulunmalarını ve acil yardım ekiplerine haber vermelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER