Teknoloji

Insta360 One R: Aksiyon kamerasına modüler yaklaşım

Insta360, One R adını taşıyan ve dünyanın ilk modüler aksiyon kamerası olarak nitelenen yeni cihazını CES 2020‘de görücüye çıkardı. Insta360’ın “uyarlanabilir aksiyon kamerası” şeklinde tanımladığı One R ile geniş açılı 4K veya 5.7K çözünürlüklü 360 derece video kaydetmek mümkün oluyor. Aksiyon kameralarına farklı bir açıdan yaklaşan One R, aksiyon kameraları ve 360 derece kameralar arasındaki çizgiyi de inceltiyor.

Pil, Insta360 One R’da sistem için baz işlevi görüyor. Insta360, pil hücresini korumak için parlak kırmızı renkli bir kaplamayı tercih etmiş. Bu pil, yaklaşık bir saatlik kullanım süresi sağlıyor. Tripod ile birlikte pil ömrünü iki katına çıkaran ekstra bir batarya da sunuluyor.

Kullanıcıların sistemi kurmaları için bir tarafında dokunmatik ekranın bulunduğu ve tuşların üstüne yerleştirildiği işlemci modülünü ve üç kamera modülünden birini bataryayla birleştirmeleri gerekiyor.

Insta360 One R’ın temel kitinde kullanıcılara geniş açılı 4K ve 360 derece kayıt yapabilen lensler sunuluyor. Geniş açılı 4K lens ile 4K 60fps video kaydı gerçekleştirmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, 8x ağır çekim desteği de lensin özellikleri arasında göze çarpıyor. Color Plus, HDR video ve Night Shot (gece çekimi) gibi yeteneklerle de lens destekleniyor.

İkinci parça olan çift modlu 360 derecelik modül ise farklı yönlere bakabilen lenslerle 5.7K video kaydı yapabiliyor. Insta360, bu modülde de geniş açılı 4K modüldeki renk yakalama özelliklerinin bulunduğunu belirtiyor. Bu modül ile dokunmatik ekranda canlı bir ön izleme yapmak da mümkün oluyor.

Insta360’ın Leica ile birlikte geliştirdiği 1 inçlik geniş açılı modül ise neredeyse tüm ışık koşullarında 5.3K çözünürlüklü videolar çekmeyi ve 19 megapiksellik fotoğraflar yakalamayı mümkün kılıyor. Burada en büyük pay ise modülün oldukça büyük ve belirgin lensine ait.

Insta360’tan verilen bilgiye göre, One R’ın kasası 5 metre derinliğe kadar suya dayanıyor. Hareket sabitleme özelliğinin varlığı, videolardaki titreme etkisini minimuma indiriyor. Cihazın üzerinde mikrofon bağlantısı için bir USB girişi de bulunuyor.

Insta360 One R için ne kadar ödemek gerekecek?

Ancak lensler hikayenin sadece yarısını anlatıyor. Insta360, asıl sihrin yazılımda olduğunu belirtiyor. Şirketin güncellenmiş masaüstü ve mobil yazılımı Can, yapay zekânın da yardımıyla nesneleri otomatik olarak tespit ve takip edebiliyor.

Bütün bu özellikler ucuza gelmiyor. Insta360 One R sahibi olmak için en az 479.99 dolar ödemek gerekecek. Bu meblağı ödeyenler kameranın geniş açılı 4K ve 360 derece modüllerine de sahip olacak. Leica ile birlikte hazırlanan 1 inç modülün bulunduğu versiyon ise 549.99 dolar karşılığında satılacak. Bu modülün yanına diğer iki seçeneği eklemek isteyenler ise bunu 299.99 dolar daha ödeyerek gerçekleştirebilecek.

Insta360 One R, yurt dışında ocak ayı içinde satışa sunulacak.

İLGİLİ HABERLER