İncelemelerManşetler

Infinix Note 30 İncelemesi

infinite note 30 inceleme

Infinix uzun zamandır bildiğimiz, ancak Türkiye piyasasına diğer Çinli oyunculara göre yeni giren markalardan bir tanesi. Diğer şirketler gibi özellikle orta segmente hitap eden modellerle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Birkaç ay önce markanın ülkemizde satışa çıkmış modellerinden biri olan Infinix Note 12 G96’yı incelemiştik. Şimdiyse elimizde, piyasaya yeni çıkmış olan Note 30 modeli var. Büyük ve Full HD+ çözünürlükte ekranı şık bir tasarım, MediaTek Helio G99 işlemci, 64 megapiksel arka kamera gibi dikkat çekici özelliklerle sunan bu Android telefonu birkaç haftadır ana telefonlarımızdan bir tanesi olarak kullanıyoruz. İzlenimlerimiz ve yorumlar Infinix Note 30 inceleme yazısında yer alıyor.

Infinix Note 30 inceleme: Tasarım

Note 30 temel olarak orta segment Android telefonlarda genel olarak gördüğümüz tasarım dilini yansıtıyor. Düz arka panel, düzleştirilmiş kenarlar, hafif kavisli köşelerle yalın bir görünüme sahip. Ancak Infinix, bazı dokunuşlarla bu telefonu çekici hâle getirmeyi başarmış. Örneğin telefonun arka yüzü kumlanmış ve mat bir yüzeye sahip. Hafif pürüzlü yüzey parmak izini kolay kolay tutmuyor. Işığa tutulduğunda sunduğu parıltılarla da hoş bir görsel şölen sunuyor. Ayrıca arkada yer alan kamera modülünün parlak ve ayna görünümlü kaplaması da, ışığa tutulduğunda ortaya çıkan karo desenleriyle ayrı bir tasarım detayını barındırıyor.

infinite note 30 inceleme

Arka yüzü konuşmaya başlamışken oradan devam edelim. Infinix, arkadaki kamera modülüne estetik bir görünüm kazandırmış. Uzaktan baksanız, kamera modülünün tamamının dışa doğru çıkıntı yapan bir ada olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kamera modülü, sadece kaplama ile arka yüzün geri kalanından ayrılıyor. Dışa doğru çıkıntı yapanlar ise kamera lensleri ve LED flaş oluyor. Ana kamera ve 2 megapiksel derinlik kamerası aynı büyüklükte halkalara sahipken VGA kamera biraz daha küçük boyutlu olacak biçimde tasarlanmış, daha doğrusu LED ile aynı büyüklükte. Bu şekilde kamera modülü simetrik ve göze hoş gelen bir görünüm kazanmış.

8.6 milimetrelik profil kalınlığına sahip olan Infinix Note 30’un gövdesi 219 gram ağırlığında. 6.78 inç ekranlı bir telefon için bunun ortalamalarda olduğunu söyleyebiliriz. Cam, plastik ve cam birleşimi yapıya sahip olan bir telefon için bu ağırlığın biraz fazla kaçtığını söyleyebiliriz. Yine de, uzun süreli kullanımda herhangi bir sıkıntı yok. Yukarıda belirttiğimiz gibi, arka yüz parmak izi ve kiri kolay kolay tutmuyor. Ancak Infinix’in kutuya eklediği şeffaf silikon kılıfı kullanarak buna karşı önlem alabilirsiniz. Ayrıca kutudan bir adet ekran koruyucu film de çıkıyor. Telefonun ekranında da bir tane film yapıştırılmış şekilde geliyor. Böylelikle Infinix, kullanıcılarını iki kez masraftan kurtarmış oluyor.

infinite note 30 inceleme

Telefonun büyük ekranını saran çerçeve çok kalın değil, alt tarafında, çene olarak adlandırdığımız bölümde bile kalınlık çok yüksek seviyeye çıkmıyor. Bu da telefonun ergonomisine olumlu katkıda bulunuyor. Telefon büyük, tek elle kullanmak kolay değil, ancak telefon görüşmesi için rakamları tuşlamak ve son aranan kişilere erişmek istediğinizde, bunun için tek eliniz yeterli oluyor. Infinix, kullanıcı arayüzünü tek elle kullanıma göre düzenlemiş. Ekranın üst kısmında, ortalanmış biçimde kamera deliği mevcut. Bunun da görsel deneyime çok büyük olumsuzluğu yok. Bu tarz kamera deliklerine artık alıştığımızı söylesek yanlış olmayacaktır. Ahize hoparlörü de ekranın hemen üstünde, belli belirsiz görülecek ince bir şerit biçimde yerleştirilmiş.

Telefonun alt kenarında USB-C portu, mikrofon, hoparlör ve 3.5mm ses jakı var. Üst kenarda ise ikinci hoparlörü görüyoruz. Sağ kenarda ses tuşları ve parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesi var. Bu iki birim sağ veya sol elle tutuşta rahatça erişilebilecek konumda bulunuyor. Telefonu elinizde yeniden hareket ettirmeniz gerekmiyor. Sol kenarda ise iki adet nano SIM karta ve bir adet microSD karta ev sahipliği yapabilen tepsi mevcut.

infinite note 30 inceleme

Infinix Note 30 inceleme: Ekran, Performans, Pil

Infinix Note 30’da 6.78 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekranın bulunduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu ekran 1080 x 2460 piksel Full HD+ çözünürlüğe sahip. 396 ppi ile fazlasıyla keskin ve net bir ekran var. Yazılar okunaklı, videolar da net ve berrak şekilde görüntüleniyor. IPS LCD ekranın geniş görüş açıları var. 580 nitlik maksimum parlaklık var, ancak bunun ne kadar yeterli olduğu tartışılır. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında otomatik parlaklık seviyeyi maksimuma ayarlıyor ve yeterli bir görüş sağlıyor. Ne var ki, otomatik ekran parlaklığı iç mekanlarda ekranı biraz daha fazla karartıp görüş seviyesini düşürebiliyor. Bu nedenle sıklıkla kontrol panelini açıp ekran parlaklığını maksimuma çıkarma ihtiyacı hissettik. Öte yandan video izlerken ekranın karanlık sahneleri gösterme performansı düşüyor. Yani, video izleme ve dışarıda kullanım konusunda ufak tefek pürüzler olmakla birlikte genel olarak içerik tüketimi için yeterli ve kullanışlı bir ekran var.

infinite note 30 inceleme

Ekranın 120 Hz’lik maksimum yenileme hızı var. Ekran ayarlarından bunu içeriğe göre otomatik olarak değişecek biçimde ayarlayabilirsiniz. Bununla birlikte 90 Hz veya 120 Hz gibi sabit ayarları da tercih edebilirsiniz. Ekranın renk stilini de istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Orijinal renk varsayılan olarak seçili gelirken, daha doygun renkleri sevenler için Parlak renkli profili biraz daha fark yaratıyor, özellikle renk tonlarını biraz daha açıyor. Ekranın renk sıcaklığı dengeli, beyazlar olduğu gibi gösteriliyor. Bununla birlikte renk sıcaklığını da dilediğiniz gibi elle ayarlayabilirsiniz.

Infinix Note 30’un büyük ekranı internette gezinme, sosyal ağ uygulamalarını kullanma, video izleme gibi işler için fazlasıyla elverişli ve kullanışlı. Aynı anda iki uygulamayı kullanmak için de yeterli bir alan sunuyor. Infinix’in bunun için sunduğu çeşitli araçlar var ki, yazılım bölümünde bunlara da değiniyoruz.

Ses tarafına geldiğimizde, Infinix burada ses konusunda uzman bir şirket olan JBL’den aldığı desteğin altını çiziyor. Hem telefonun üst kenarındaki hoparlörün yanında, hem de kutudan çıkan şeffaf kılıfın üzerinde JBL logosunu görüyoruz. Telefonda iki hoparlör var. Alt kenardaki hoparlör biraz daha büyük ve ses çıkış şiddetinin daha fazla olduğu hissediliyor. Yine de, stereoya yakın bir ses çıkışı var. Ses çıkış şiddeti, orta segment bir telefon için fazlasıyla yeterli, hatta ortalamanın bir seviye üzerinde. Bununla birlikte, üst segment telefonlarda gördüğümüz bas etkisi o kadar fazla değil. Çevresel ses etkisi ise içerikten içeriğe değişiklik gösteriyor. Aslında burada, JBL’in sunduğu akıllı ses optimizasyonunun iyi çalıştığı görünüyor. Özellikle bunun farkını film izlerken görüyorsunuz.

infinite note 30 inceleme

Infinix Note 30’da, Netflix’in “Konumsal Ses” özellikli bir içeriğini izlediğimizde, gerçekten de çevresel ses etkisi hissedilen, bir sinema filmi havasını veren ses çıkışı var. Uzun bir filmi, herhangi bir kulaklığa veya harici hoparlöre ihtiyaç duymadan izleyebilirsiniz. Ancak Spotify’da müzik dinlerken, ses çıkışının biraz daha düz ve yalın olduğunu hissettik. Ayarlar içinden Ses profilini Müzik olarak seçip ekolayzır ayarını da Rock olarak belirledik. Buna rağmen baslar çok fazla hissedilmiyor. Eğer Bas, Vokal ve Tiz seçeneklerinden Bas’ı açık hâle getirirsek, bu durumda baslar biraz daha ön plana çıkıyor. Esas olarak fark yaratan bu özel seçenekler oluyor. Müzik dinlerken tercihlerinize göre bunlardan bir tanesini tercih edebilirsiniz.

Her ne kadar stereo ses sistemi bir üst segment akıllı telefonun sunduğu ses deneyiminin seviyesine erişemese de, orta segment bir telefon için JBL’in dokunuşlarının fark yarattığı görülüyor. Infinix, JBL etiketini süs olsun diye kullanmamış. Bu arada, 3.5mm kulaklık jakına yer veren Infinix, bu yetmiyormuş gibi kutuya bir kulaklık ekleyerek de sahiplerini sevindiriyor. Bu kulaklık, sizi ek masraftan kurtaracak ses kalitesini sunmayı başarıyor.

infinite note 30 inceleme

Infinix Note 30’da 6nm mimarisine göre tasarlanmış MediaTek Helio G99 işlemci var. 8 GB RAM’in yanı sıra 8 GB’a kadar sanal RAM desteğinden de yararlanabilirsiniz. Varsayılan olarak 5 GB RAM sanal RAM olarak ayrılabilirken, bunu 8 GB olarak ayarlamanız mümkün. Eğer aynı anda birden fazla uygulamada çalışmanız gerekirse ve aradaki geçişlerde işlerinizin kaybolmasını istemiyorsanız, bu destek biraz olsun işinize yarayacaktır. Ancak bu sanal RAM desteğinden fiziksel RAM performansını beklememek gerekiyor. Note 30’un 128 GB ve 256 GB’lık depolama alanı seçenekleri var. Bizim elimizdeki test ürünü ise 128 GB kapasite ile geliyor. 128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Zaten daha fazla alan isteyenler için microSD kart yuvası da mevcut.

Note 30 genel olarak bir orta segment telefondan beklediğimiz performansı sunmayı başarıyor. Genel olarak kullanıcı arayüzünde akıcı biçimde geziniliyor. Uygulamalar ve oyunlar fazla bekletmeden açılıyor. Uygulamalar arasında geçişte de gözle görülür bir gecikme veya takılma yok. Oyun konusunda da memnun edici bir performans var. Yani, Note 30 performans olarak fiyatının karşılığını veren bir Android telefonu.

Çift SIM desteği, orta segment telefonlarda sıklıkla gördüğümüz özelliklerden ve Note 30’da da mevcut. Böylelikle hem iş hem de özel hattınızı aynı telefonda kullanabilir, hem iki telefon taşıma zahmetinden hem de iki telefon için ayrı maliyete girme durumundan kurtulabilirsiniz.

infinite note 30 inceleme

Pil tarafında ise 5000 mAh kapasiteli bir pilin varlığını görüyoruz. Bu pil normal yoğunlukta ortalama 1-2 gün arası çalışma süresi sunabilir. Yoğun biçimde ekranı kullandığınız, video izlediğiniz veya oyun oynadığınız durumlarda da sabahtan akşama bir günü çıkarması mümkün olacaktır. Telefonda 45W hızlı şarj desteği var. Kutudan çıkan hızlı şarj destekli güç adaptörüyle yaptığımız şarj testiyle, telefon kapalıyken, yaklaşık 10 dakikada yüzde 30 civarında bir doluluğa eriştik. 20 dakikada yüzde 46, yaklaşık 45 dakikada yüzde 79 seviyesine çıkmıştık. Bir saatin altında bir sürede ise pil tamamen doldu. Bu şarj performansı, Infinix Note 30 sahiplerinin prize çok bağlı kalmadan güç ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini gösteriyor.

Infinix Note 30 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Infinix Note 30’da Android 13 yüklü olarak geliyor. Çinli üreticiler genellikle özel olarak isimlendirdikleri kullanıcı arayüzlerini sunuyor ve Infinix için de benzer bir durum var. xOS olarak adlandırılan kullanıcı arayüzü özelleştirilmiş araçlar, duvar kağıtları, widget’lar ve diğer unsurlarla, saf Android’den biraz daha farklı bir kullanıcı deneyimi vadediyor.

infinite note 30 inceleme

Bu kullanıcı deneyiminin iyi ve kötü yanları var. Öncelikle kötü yanından bahsedersek, bu kadar yoğun özelleştirmeler saf Android veya ona yakın bir kullanıcı arayüzü isteyenlerin hoşuna gitmeyebilir. Ayrıca yüklü olarak gelen, biraz fazla bulduğumuz sayıda uygulama var. Hatta farklı bir uygulama mağazası var. İyi tarafı ise, Infinix bunları kaldırmayı veya gizlemeyi mümkün kılıyor. Öte yandan bazı araçlar, kullanışlı ve deneyimde fark yaratabilir. Apple’ın iPhone’undan bildiğimiz bazı widget’lar da dikkatimizden kaçmıyor. Ayrıca büyük ekranla kullanımı kolaylaştıracak çeşitli dokunmatik hareketler ve kontroller var. Örneğin, bir uygulama açıkken ekranda üç parmağınızı aşağıdan yukarı doğru sürükleyerek o uygulamayı küçük bir yüzen pencereye taşıyabilirsiniz. Parmağınızı ekranın sağ veya sol kenarından ortaya doğru sürükleyip bekleterek hızlı erişim penceresini, yani Smart Panel’i açabilirsiniz. Burada sık kullanılan uygulamalar ve araçlar var. Ekran kaydı, ekran görüntüsü alma gibi araçların yanında sıkça kullandığınız uygulamaları buraya ekleyebilirsiniz. Aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerelerde açmak için de bu aracı kullanabilirsiniz.

Ayarlar’da yer alan Ekstra özellikler bölümüne girerseniz, burada Infinix’in Note 30 ve diğer cihazlarında sunduğu birtakım araçları görebilirsiniz. Bunların bir kısmını başka Android telefonlardan zaten biliyoruz. Bazıları ise Infinix’e özel. Örneğin Lightning Çoklu Pencere özelliği, bir önceki paragrafta bahsettiğimiz bazı çoklu görev özelliklerini de içine alan, kapsamlı bir pencere yönetim ve kullanım sistemini sunuyor. Oyun Modu ise oyunlarda deneyimi artıran birtakım performans ayarlamalarını ve araçlarını sunuyor. Hatta oyun bağımlıları için oyun süresini sınırlamaya yarayan Anti-Oyun bağımlılığı gibi bir özellik de var. Oyuna kendinizi kaptırırsanız, Infinix Note 30’un sizi uyarmasını sağlayacak çeşitli anımsatıcıları kurabilirsiniz.

infinite note 30 inceleme

Infinix’in xOS’te sunmuş olduğu yoğun özelleştirmeler, özel uygulamalar ve düzenlemelerin dışında, Google uygulamalarını ve servislerini Note 30’da görüyoruz. Google Play Store’dan dilediğiniz uygulamayı veya oyunu kolaylıkla indirebilirsiniz.

Güvenlik tarafında ise esas iş, sağ kenara yerleştirilmiş parmak izi okuyucusuna düşüyor. Bu birim kolay erişilebilir bir yerde ve kilitli ekranı hızlıca geçmeyi sağlıyor. Ne var ki, biraz hassas ve telefonu tutarken tanıtmadığınız bir parmağınızla tuşa temas ettiğiniz anda telefon titriyor, ekran uyanıyor. Infinix’in buna bir çözüm bulması iyi olacaktır. Öte yandan arzu edenler için daha kolay, ancak daha düşük güvenlik seviyesinde bir çözüm olan yüz tanıma da var.

Infinix Note 30 inceleme: Kamera

Arkada yer alan ve hoş görünümlü kamera modülü üç tane lense ev sahipliği yapıyor. Ana kamera 64 megapiksel çözünürlük, f/1.7 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Onun yanında 2 megapiksel, f/2.4 derinlik kamerası ve QVGA sensör de var. Ön tarafta ise 16 megapiksel, f/2.0 kamera bulunuyor.

infinite note 30 inceleme

Kamera uygulaması, çoğu Android telefonda görmeye alıştığımız bir düzeni barındırıyor. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, ön izleme, kamera çevirici ve Google Lens kontrolleri var. Yine aynı tarafta çekim modlarını görüyoruz. AI Cam, varsayılan fotoğraf çekim modu olurken, Güzellik, Portre, Süper Gece, Video ve Film gibi modlar da hızlı erişilebilecek biçimde ayarlanmış. Hızlandırılmış çekim, wide selfie gibi çekim modları da var, ancak profesyonel fotoğraf veya video çekim modu göremedik. Bu telefonun hedeflediği kitlenin daha çok otomatik ayarları tercih edeceğini düşünecek olursak, bu tercih çok da mantıksız sayılmaz.

Yapay zekâ destekli kamera modu, sahneyi algılama konusunda iyi bir hız sergiliyor, ancak bazı durumlarda algıladığı sahnenin farklı olduğunu da gözlemledik. Her ne olursa olsun, sahneleri zenginleştirme ve renk canlılığı açısından daha iyi noktaya getirme konusunda bu sistemi iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. HDR performansı da fena sayılmaz, ancak güneşin karede olduğu sahnelerde biraz patlama ve renk dağılmaları gözlemledik.

infinite note 30 inceleme

Düşük ışıkta sergilenen performans genel olarak iyi. Renklerin gösterimi, biraz sıcak tarafa kaymakla birlikte başarılı. Bununla birlikte ışık şiddeti azaldıkça görülen gürültü miktarı da artıyor. Süper Gece modunu beğendik, başarılı manzara çekimleri yapılabilir. Portre çekimlerde de ikinci kameranın varlığı, derinliği algılama ve ayarlama konusunda yardımcı oluyor. Makro çekimlerle de iyi sonuçlar elde etmek mümkün. Bir de Infinix Note 30’da, Gökyüzü Mağazası olarak adlandırılan özel bir mod var. Bu mod özellikle gökyüzünün görüldüğü manzara fotoğraflarında etkileyici sonuçlar elde etmeyi sağlıyor. Gökyüzünün görünüşünü değiştirebilir, bulutlu bir gökyüzünü mavi veya yıldızlarla dolu bir gökyüzüne dönüştürebilirsiniz. Ne var ki, bu modda gökyüzünün tüm bölümlerinin algılanması konusunda çok iyi bir performans yok. Galeride görebileceğiniz gibi, tel örgülerin arkasından görünen gökyüzü dilimi Note 30 tarafından algılanmamış ve efekt bu alanlalara düzgün uygulanmamış.

Ön tarafta yer alan selfie kamera ise farklı ışık koşullarında iyi sonuçlar veriyor. Bu kamera ile çekilen fotoğraf ve videolarda parlaklık gayet iyi, renklerin biraz soğuk tarafa kaçtığını gözlemlesek de, genel olarak renk dengesini iyi bulduk.

Video tarafında ise en fazla 2K çözünürlükte, 30fps hızında video kayıtları yapılabiliyor. Arka kamera ile yaptığımız çekimlerde el hareketlerinin görüntüde yol açtığı titreşimler hafif de olsa hissediliyor. Ön kamera ile yaptığımız video çekimleri ise Note 30’un vlog çekimlerinde kullanılabileceğini gösteriyor. Ses kayıt kalitesi ise ortalamalarda görünüyor. Bas ve tiz seviyesi düşük, orta frekanslar daha yoğun bir ses kaydı var.

Infinix Note 30 inceleme: Sonuç

Infinix Note 30, orta segment telefonlarda sıklıkla karşılaştığımız bir tasarıma sahip olsa da, şık görünümlü mat arka yüzeyi ve kamera modülündeki deseniyle fark yaratıyor. Büyük ekranlı ve gövdeli bir telefon olsa da, kullanımı konusunda sıkıntı yok. Ekranı ihtiyaçları iyi şekilde karşılıyor, ancak otomatik parlaklık ayarında bir düzenleme iyi olur. Performans konusunda 6nm tabanlı MediaTek işlemci işini iyi biçimde yapıyor. Bir orta segment telefondan beklenen günlük iş ve oyun performansı sunuluyor. Pil tarafında ise 45W hızlı şarj desteği prizle olan bağı azaltıyor.

  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme
  • infinite note 30 inceleme

Yazılım tarafında Android 13’ün gelmesi büyük bir artı. Bununla birlikte özelleştirmelerle dolu xOS kullanıcı arayüzü herkesin hoşuna gitmeyebilir. Neyse ki, sevmediğiniz unsurları kaldırma veya gizleme imkanınız var. Onun dışında Google uygulamalarına, servislerine ve Google Play Store’a rahatlıkla erişebilirsiniz.

Kamera tarafında 64 megapiksel kamera iyi işler çıkarıyor. Farklı ışık koşullarında iyi çekimler yaptık. Ancak ultra geniş açılı bir lensin varlığı iyi olabilirdi. Video tarafında ise kameranın performansı günlük hayatta karşınıza çıkan bazı ilginç sahneleri ölümsüzleştirmek için yeterli, ancak doğum günü veya düğün gibi özel günlerde kullanma konusunda bir kez daha düşünmenizde fayda olacaktır.

10 bin TL seviyesindeki fiyatına göre Infinix Note 30’un iyi bir deneyim sunduğunu, birçok açıdan fiyatının karşılığını verdiğini söyleyebiliriz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER