Teknoloji

iMac Pro ve MacBook Pro tamirlerinde dikkat çeken önemli detay

apple macbook pro 2018

Apple’ın geçtiğimiz yaz çıkardığı MacBook Pro dizüstü bilgisayarlar veya iMac Pro’daki belirli tamir işlemlerini kendi başınıza gerçekleştiremiyorsunuz. MacRumors ve Motherboard tarafından verilen haberlere göre, Apple lojik devre kartını veya flaş belleği değiştirme gibi önemli tamirlerin sonrasında makinede bir tanı yazılımının çalıştırılmasını şart koşuyor.

Konunun can alıcı noktası, söz konusu tanı yazılımının sadece Apple personeline veya yetkili servislerde bulunması. Haberlere göre bu yazılım çalıştırılmadan tamir edilmiş sistemlerin işlemesi mümkün olmuyor.

MacRumors’a ulaşan bir Apple dokümanında, Apple tanı macOS uygulamasının tamirlerden sonra çalıştırılmasının gerekli olduğu belirtiliyor. Eğer tanılama çalıştırılmazsa, bu durumda sistem işlemiyor ve tamir işlemi tamamlanmamış oluyor.

2018 model MacBook Pro için, tanı yazılımının çalıştırılması neredeyse tüm tamir işlerini kapsıyor. Ekran, lojik devre kartı, Touch ID, pil, klavye, izleme dörtgeni ve hoparlörler de bu kapsama dahil durumda. iMac Pro için ise sadece lojik devre veya flaş depolama birimi tamirlerinin sonrasında tanı yazılımının çalıştırılması gerekiyor.

Sistem tanı yazılımı internetten indirebileceğiniz bir uygulama değil. Bu uygulamanın kullanımı Apple Store’lar ve yetkili Apple servisleriyle sınırlı tutuluyor.

Motherboard sitesinin elde ettiği bir eğitim sunumunda da Apple Servis Araç Takımı ve Apple Servis Araç Takımı 2’nin sadece Apple tarafından yetkilendirilmiş servis kuruluşlarında çalışan kişiler tarafından kullanılabileceği belirtiliyor.

MacRumors, bu noktada yeni T2 yongasını sorumlu tutuyor. Söz konusu gereksinimin T2 yongasının bir sonucu olduğunu, bunun daha önce birbirinden bağımsız olan sistem yönetim kontrol birimi, görüntü işaret işleyicisi, ses denetim birimi ve SSD denetim birimi gibi bileşenleri entegre ettiğini kaydediyor.

Aynı zamanda güvenli başlatma, şifrelenmiş depolama ve Touch ID kimlik doğrulaması gibi işlemler için de Secure Enclave yardımcı işlemcisine sahip olduğunu da hatırlatıyor.

Yakınlarında yetkili bir Apple servisi veya Apple Store bulunanlar için bu durum çok da sıkıntı yaratmayacaktır. Ancak Mac bilgisayarını mahalledeki bir servise verip onarmayı düşünenlerin bunu gerçekleştiremeyeceğini anlıyoruz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER