Ulaşım

Hyundai ve Kia TikTok hırsızlığını engellemek için yazılım güncellemesi hazırladı

hyundai ve kia

TikTok’ta başlatılan bir “challenge” Hyundai ve Kia markalı otomobillerin nasıl “hack” edileceğini izleyicilere gösteriyor. Hyundai bu challenge’ı başlatan açığın kapatılması için hazırladığı yazılım güncellemesini dağıtıma çıkardı. Şimdilik sadece 1 milyon otomobile ulaştırılan bu güncellemenin toplamda 4 milyon araca ulaştırılması gerekiyor.

“Kia Challenge” adıyla anılan bu challenge’ın TikTok’taki geçmişi mayıs ayına kadar uzanıyor. Bu başlıkla paylaşılan videolarda USB kablolarıyla otomobillere nasıl düz kontak yapılabileceği gösteriliyor. Söz konusu videoların yayılmasının ardından otomobil hırsızlıkları artarken, araç sahipleri bu güvenlik açığından Kia ve Hyundai’yi sorumlu tutarak şirkete grup davası açmıştı.

Bu açıktan etkilenen otomobiller arasında 2017-2020 arasında üretilen Hyundai Elantra, 2015-2019 arasında üretilen Hyundai Sonata ve 2020-2021 üretimi Kia Venue modellerini kapsıyor. Hyundai’den verilen bilgiye göre, bu otomobillerin sahipleri şehirlerindeki bayilere giderek hırsızlık önleyici güncellemeyi otomobillerine yükletebilecek.

Hyundai ve Kia ABD’de direksiyon kilidi dağıtıyor

Güncellemeyle birlikte otomobili çalıştırmak için fiziksel bir anahtara ihtiyaç duyulacak. Alarmın uzatılması ve hırsızları önlemeye yönelik bir çıkartmanın otomobile yapıştırılması da planlar arasında bulunuyor. Açığın etkilediği diğer otomobillerin ise güncelleme için haziran ayını beklemek gerekiyor.

Hyundai ve Kia ABD’de Ulusal Otoyol ve Trafik Güvenliği Dairesi (NHTSA) ile birlikte hırsızlığı engellemek amacıyla 26 bin direksiyon kilidi dağıtımı gerçekleştirdi. NHTSA bu sürece 8 ölümle sonuçlanan 14 kazanın meydana gelmesinin ardından dahil olmuş ve konunun kamu emniyeti için bir tehdit hâline geldiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER