Ulaşım

Hyundai 45 elektrikli otomobil geçmiş ve geleceği birleştiriyor

hyundai 45

Hyundai, tam elektrikli yeni konsept otomobilini Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gözler önüne çıkardı. Hyundai 45 adını taşıyan otomobil bir yanıyla gelecekten gelmiş gibi görünürken, diğer taraftan da geçmişin izlerini taşıyor.

Hyundai’den yapılan basın açıklamasında da bu izlere dikkat çekiliyor. Şirket, Hyundai 45’in ilhamını 1970’lerde çıkan Hyundai’nin ilk otomobillerinden aldığını belirtiyor. Güney Koreli otomotiv devi, 45’in gelecekteki elektrikli otomobil tasarımı için de sembolik bir kilometre taşı olduğunun altını çiziyor.

Hyundai’nin otomobil için 45 ismini seçmesinin ise birden fazla nedeni var. Şirket, 45 sayısının otomobilin önünde ve arkasındaki 45 derecelik açılara yönelik bir referans olduğunu belirtiyor. Buna ek olarak, Hyundai’nin 45 yıl önce otomotiv sektörüne adım atmasına da bir gönderme yapılıyor.

Gerçekten de Hyundai 45’in tasarımı, Hyundai’nin 1974 çıkışlı Pony Coupe modeline benziyor. Şirketin geniş ölçekte ürettiği ilk otomobil olan Pony Coupe, aynı zamanda Güney Kore dışına satılan ilk Hyundai modeli unvanının sahibi.

hyundai 45Hyundai 45’teki “modern” dokunuşlar ise çıplak gözle hemen fark edilmiyor. Örneğin, sürücü tarafındaki kapının alt kısmında otomobilin bataryasının doluluk seviyesini gösteren bir ışıklandırma sistemi bulunuyor. Araçta yan aynalar yerine kameralar kullanılıyor. Otomobilin içinde ise konsol boyunca uzanan bir ekran yer alıyor. Hyundai’den yapılan açıklamada, bu ekranın “projeksiyon ışınlı arayüz” ile kontrol edilebiliyor. Ana ekran, konsola yerleştirilen daha küçük başka ekranlarla da destekleniyor.

Hyundai 45 otonom sürüş deneyimi sunmayacak

Hyundai 45’in içi, otonom bir geleceği işaret ediyor. Şirket, alan genişliğiyle bir oturma odasının rahatlığını vermeyi amaçlamış gibi görünüyor. Buna rağmen, Hyundai 45’in, en azından ilk etapta, otonom sürüş deneyimi sağlamayacağı şimdiden açıklanmış durumda. Ancak Güney Koreli şirket, otomobilin gelecekte sürücüsüz hâle getirilmesi fikrine açık olduğunu vurguluyor.

Hyundai 45, üretildiği takdirde, şirketin ilk elektrikli otomobili Kona Electric’ten farklı bir çizgiyi temsil edecek gibi görünüyor. SUV formatında bir araç olan Kona Electric, 2018’de yollara çıkmıştı. Hyundai bir taraftan da Hırvatistan merkezli Rimac isimli şirketin teknolojisini kullanarak elektrikli bir “süper otomobil” geliştirmek için çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER