Teknoloji

Hubble Uzay Teleskobu’nun iki aracıyla çektiği etkileyici galaksi fotoğrafını görün

hubble ngc 1097
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Hubble Uzay Teleskobu tarafından sunulan ve yukarıda gördüğünüz dikkat çekici fotoğraf, NCG 1097 galaksisine ait. Hubble, bu fotoğrafı çekmek için iki ekipmanını birlikte kullandı.

Bu çubuklu sarmal galaksi, 48 milyon ışık yılı uzaklıkta, Fornax takımyıldızında yer alır. NCG 1097A adlı yakındaki bir yardımcı galaksi ile yerçekimi etkileşimlerinin neden olduğu bükülmüş bir şekle sahiptir.

Bu özel galaksi, son yirmi yılda, yıldızların hayatlarının sonuna geldiklerinde destansı olaylarla patladığı en az üç süpernovanın bölgesi olarak biliniyor. Süpernovalar, gözlem yıllarına göre SN 1992bd, SN 1999eu ve SN 2003B olarak adlandırıldı.

NGC 1097’nin bu görüntüsü, Hubble’ın iki aracı; Geniş Alan Kamerası 3 (WFC3) ve Araştırmalar için Gelişmiş Kamera (ACS) kullanılarak çekildi. Bu tek görüntüyü oluşturmak amacıyla, aynı hedefi gözlemlemek için her iki araç da kullanıldı, ardından görüntüyü oluşturmak için her ikisinden gelen veriler birleştirildi.

Hubble bilim insanları, “İki farklı kameranın tek bir görüntü çekebileceği fikri pek sezgisel değil” diye yorum yaptı. “Ancak, bunun gibi güzel astronomik görüntülerin oluşturulduğuna baktıktan sonra çok daha mantıklı geliyor. Gözlerimiz, her biri bu aralığın sadece bir dilimine duyarlı olan üç tip reseptör kullanarak, yaklaşık 380 ile 750 nanometre arasındaki optik dalga boylarındaki ışık dalgalarını algılayabilir. Beynimiz bu belirli dalga boylarını renkler olarak yorumlar. Buna karşılık, WFC3 veya ACS gibi bir teleskop kamerası, toplanan ışık miktarını en üst düzeye çıkarmak için tek, geniş bir dalga boyu aralığına duyarlıdır. Teleskoplardan alınan ham görüntüler her zaman gri tonlarındadır ve yalnızca tüm bu dalga boylarında yakalanan ışığın miktarını gösterir.”

Hem WFC3 hem de ACS, filtreler kullanılarak kontrol edildiği gibi, galakside belirli dalga boylarında görüntü elde etmek için de kullanıldı. Her filtre, belirli bir renge karşılık gelen belirli bir dalga boyuna bakmak için kullanılır ve gri tonlamalı bir görüntü üretir. Daha sonra, yukarıda görüldüğü şekilde görüntüyü üretmek için bu filtrelenmiş görüntülerin toplam yedi tanesi birleştirilir.

İLGİLİ HABERLER