İncelemelerManşetler

Huawei P30 İncelemesi

huawei p30 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei P30
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Huawei P30 serisi farklı zevklere ve bütçelere hitap eden üç farklı versiyonuyla şu sıralar piyasada. Ne güzel ki, Türkiye’de üç farklı versiyonun da satıldığını görüyoruz. En tepe seviyedeki özelliklerle çok fazla ilgilenmeyen, ancak çok da “lite” telefon kullanmayı arzulamayanlar için P30 serisi içindeki en isabetli model Huawei P30. Huawei P30 Pro ile aynı anda 5000 TL seviyesindeki bir fiyattan piyasaya giren bu akıllı telefon, özellikle Samsung Galaxy S10e modeliyle kıyasıya bir rekabet içinde. Son birkaç gündür Huawei P30 ile vakit geçiriyoruz ve epey bir izlenim elde ettik. Huawei P30 inceleme yazısında ve videosunda bu Android telefon ile ilgili detaylara ve elde ettiğimiz izlenimlere yer veriyoruz.

NOT: Huawei’nin Android lisansıyla ilgili yaşanan tartışmalardan dolayı, bu dönem içinde inceleyeceğimiz Huawei akıllı telefonlarında Yazılım puanlaması yapmayacağız.

Huawei P30 inceleme: Tasarım

Huawei P30, tasarım ve şıklık anlamında büyük kardeşi P30 Pro’dan geri kalmıyor. Bu telefon daha yetenekli ve donanımlı kardeşine göre daha düz hatlara sahip ve daha küçük boyutlarda. Hatta büyüklük bakımından P30 lite’ın bile gerisinde bulunuyor. 7.6 milimetre kalınlığa ve 165 gr. ağırlığa sahip olan gövdesiyle, Huawei P30’u kullanmak ve taşımak hem rahat hem de çok zevkli. Üstelik malzeme kalitesi bakımından da P30 Pro’nun gerisinde kalmıyor. Bu telefonun da önünü ve arkasını sağlam camlar kaplıyor. Arka taraftaki cam uzun kenarlara doğru hafif kavis yapıyor. Tek elle kullanım da “Pro” kardeşine göre daha iyi seviyede.

huawei p30 inceleme

P30’un suya ve toza dayanıklılık seviyesi P30 Pro modeline göre daha düşük seviyede bulunuyor. İkinci model IP68 sertifikasına sahipken bu modelde IP53 sertifikası var. Yani toza ve sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı. Denizde veya havuzda su sıçramaları çok büyük dert oluşturmayabilir. Ancak suya düşürmemeye dikkat etmenizde fayda var.

Android telefonun ön yüzünde yer alan 6.1 inç ekran, yüzde 85.8 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına sahip. Ekran çerçevesi P30 Pro’dakine göre daha kalın ve dikkat çekecek seviyede. Yine de Huawei, çerçeveyi mümkün olduğu kadar ince tutmayı başarmış. Telefonun sağ kenarında yer alan ses tuşları ve güç butonu zahmetsiz biçimde erişilebilecek konumlara yerleştirilmiş. Tuşların çıkıntısı iyi, fazla sert değil. Böylelikle telefonu tek elle kullanırken bile rahatlıkla kullanmak mümkün oluyor. Karşı kenarda ise nanoSIM ve NM kart yuvası bulunuyor. Üst kısımda sadece mikrofonu görüyoruz. P30 Pro’daki gibi kızıl ötesi portu yok. Yani bu telefonu evinizdeki veya iş yerinizdeki cihazları kontrol etmek için uzaktan kumanda olarak kullanamıyorsunuz.

huawei p30 inceleme

Alt kenarda çoğu kullanıcıyı memnun edecek bir bileşen; 3.5mm kulaklık jakı bulunuyor. Böylelikle Bluetooth kulaklık ya da USB-C kulaklık adaptörü gibi aksesuarlara ihtiyaç duymadan, istediğiniz kulaklıkla müzik dinleyebilirsiniz. Ana mikrofon, USB-C portu ve hoparlör de telefonda mevcut durumda.

Arka tarafa baktığımızda, P30 Pro’da olduğu gibi üç kameranın sol üst köşeye, düşey doğrultuda yerleştirildiğini görüyoruz. Tabii ki, Huawei akıllı telefonlarının arkasına bir fotoğraf makinesi görünümü kazandırmayı sevdiği için, Huawei logosu ve diğer yazılar yatay eksende konumlandırılmış. Üç kamera bir küme hâlinde, dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor. Bunun yanında çift renkli çift LED flaş ve sensörler bulunuyor.

Huawei P30 için P30 Pro’dakiyle aynı renk seçeneklerini sunuyor. Elimizdeki siyah renk de hoş görünüyor, ancak gradyan renk tonlarını daha iyi yansıtan Aurora veya Breathing Crystal gibi renkler daha etkileyici görünüyor.

Bu arada Huawei, P30’un ekranına bir ekran koruyucu filmi en baştan yerleştirmiş. Böylelikle ek bir masrafa girmeden ekranı korumanız mümkün. Telefonu incelemediğimiz süre boyunca filmi yerinden çıkarmadık. Bunun da görsel deneyime olumsuz bir etkide bulunmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu koruyucu film çiziklere karşı çok sağlam sayılmaz. Bir süre sonra bunu değiştirme ihtiyacı hissedebilirsiniz.

Huawei P30 inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P30’un 6.1 inç ekranı da P30 Pro’daki gibi 19.5:9 görüntü oranına, 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe ve OLED teknolojisine sahip. Ne var ki, kenarları kavisli değil, karşımızda düz bir ekran var. Ekran alanı daha küçük olduğu için piksel yoğunluğu biraz daha yüksek. Ekranın parlaklığı, renk canlılığı çok memnun edici seviyelerde, P30 Pro’yu aratmıyor. Üstelik üst kısımda, sadece selfie kamerasının yerleştirildiği küçük bir damla çentik var. Bu da tam ekranda oyun veya video deneyiminde kesintinin çok az seviyede olduğunu gösteriyor. Huawei P30’un ekranının web sitelerini görüntüleme, video izleme veya oyun gibi işler için gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Dış ortamda görülebilirlik iyi seviyede. Fotoğraf çekerken veya harita uygulamasını kullanırken herhangi bir sıkıntı yaşamadık.

P30’un ekranı görüntü teknolojileri bakımından da P30 Pro’nun ekranında geri kalmıyor. DCI-P3 renk yelpazesi destekleniyor. Bu da çekeceğiniz fotoğrafları cihazın ekranında görüntülerken gerçek renklerine çok yakın biçimde görüntüleyebileceğiniz anlamına geliyor. Üstelik renk canlılığını da daha üst seviyelere çıkarıyor. Ekranın HDR10 desteğini sunması da bir başka önemli artılardan. Böylelikle özellikle YouTube’daki desteklenen videoları izlemek daha keyifli hâle geliyor.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda da Huawei P30’un pek aşağı seviyede kalmadığına tanık oluyoruz. Bu Android telefonda da Huawei’nin Kirin 980 yonga seti bulunuyor. 7nm tabanlı yonga sete 6 GB RAM eşlik ediyor. Telefonda 128 GB dahili hafıza var ve yeterli görünüyor. Eğer isterseniz, Huawei’nin geliştirdiği NM kartlarda daha fazla depolama alanı imkanı da bulunuyor. Bu arada P30 da çift hat destekli, hem iş hem de özel hattınızı tek bir telefonda kullanma imkanınız bulunuyor.

huawei p30 inceleme
AnTuTu Benchmark sonuçları: En sağdaki sonuç, “Performans modu” açık durumdayken yapılan testle alınmıştır.

Huawei P30, performans tarafında bir amiral gemisi telefon seviyesinde grafik sergiliyor. Telefonun kullanıcı arayüzünde ve menülerinde akıcı biçimde gezinmek mümkün. Oyunlar ve uygulamalar hızlı biçimde açılıyor. 6 GB RAM ile P30 Pro’dan biraz daha aşağıda kalsa da, çoklu görev performansının da iyi seviyede olduğunu gözlemledik. Telefon aşırı yük altında ısınma konusunda da makul sınırlar içinde hareket ediyor. Benchmark testlerindeki sonuçlar da P30’un P30 Pro ile yakın sonuçlar aldığını bize gösteriyor. Bu arada bir duruma dikkat çekmekte fayda var. Huawei P30 Pro’da olduğu gibi, P30’da da Pil ayarları altında bulunan Performans modu açıldığında benchmark test puanları daha yüksek çıkıyor. Eğer oyun oynayacaksanız, bu modu etkinleştirmenizi tavsiye ederiz. Tabii ki, bu mod pil tüketimini artıracaktır.

Pil kapasitesi bakımından P30, daha küçük yüzey alanı nedeniyle daha düşük kapasitede bir pil barındırıyor. Yine de, 3650 mAh ile ortalamanın biraz üstünde kapasiteye sahip bir pilin bulunduğunu görüyoruz. Ve bu pil, P30 Pro ile hemen hemen aynı seviyede bir grafik sergiliyor. P30 da normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla aşan, ikinci gün de uzun bir süre kullanıma izin veren bir pil performansını sunuyor. Hızlı şarj desteği de var, 22.5W güç çıkışı destekleniyor. Kutudan çıkan şarj adaptörüyle yarım saatte sıfırdan yüzde 60 doluluğa ulaşılabiliyor. Bu da bir günü rahatlıkla çıkarmaya izin veriyor. 80-90 dakika arası bir sürede de telefonun pili tamamen şarj edilebiliyor. Ne var ki, P30 Pro’da gördüğümüz kablosuz şarj veya ters kablosuz şarj gibi pratik işlevler P30’da bulunmuyor.

Huawei P30’un ekranı da P30 Pro’nun ekranı gibi parmak izi okuyucusunu barındırıyor. Ekranın alt kısmına doğru yerleştirilmiş parmak izi okuyucusu genel olarak hızlı şekilde işliyor. Ancak nadiren de olsa sorun çıkardığını söylemek gerekiyor. Yüz tanıma özelliği de var. Her ne kadar güvenlik seviyesi parmak izi okuyucusundan daha düşük seviyede olsa da, ondan daha pratik ve kullanışlı. Biz telefonu kullanırken ikisini de ayarladık. Böylelikle işimize hangisi daha kolay geldiyse onu kullandık. Size de aynısını tavsiye ederiz.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, P30’un alt kenarında hoparlör var ve telefonun tek hoparlörü bu. Ses çıkış seviyesinin epey yüksek seviyede olduğunu görüyoruz. P30 Pro’nun tek hoparlörüyle karşılaştırdığımızda, maksimum ses şiddeti daha yüksek. Ne var ki, dolgunluk ve hacim bakımından P30 Pro’nun hoparlörü daha iyi, baslar ve orta frekanslar daha güçlü. P30’un hoparlöründe ise tiz seviyesi daha yüksek gibi geliyor. Her ne olursa olsun, video izlerken veya müzik dinlerken harici hoparlör ihtiyacı hissetmeksizin, Huawei P30’un tek hoparlörüyle tatmin edici bir ses deneyimi elde edebilirsiniz.

Huawei P30 inceleme: Yazılım

Huawei P30’da Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üstünde de Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü EMUI 9.1 bulunuyor. Herkes Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünü güzel bulmuyor, ancak biz bu tasarıma iyice alıştık ve kullanmak da çok zahmetli gelmiyor. Saptanmış ayarlara göre uygulama çekmecesi yok, uygulama kısayolları tıpkı iPhone’larda olduğu gibi Ana ekrana yerleştirilmiş. Görsel bileşenlerle uygulama kısayollarının bulunduğu bir ana ekran düzeni kurabilir, böylelikle Huawei P30’u kullanım alışkanlıklarınıza en uygun hâle getirebilirsiniz. Tema desteği sayesinde görünümü farklılaştırmak da imkan dahilinde bulunuyor.

Birçok farklı uygulama da geliyor. Huawei telefonlarında Araçlar klasörünü görmeye alışkınız. Bu klasör içinde Hava Durumu, Hesap Makinesi, Ayna, Kayıt Cihazı, Pusula gibi daha önceki Huawei telefonlarında da gördüğümüz birçok araç mevcut. Ne var ki, arkada P30 Pro’daki gibi bir ToF (uçuş süresi) kamerası olmadığı için, artırılmış gerçeklik destekli ölçüm uygulaması AR Ölçüm eksik. Araçlar klasörü dışında Not Defteri, İpuçları, Sağlık, Takvim gibi birçok özelleştirilmiş uygulama da mevcut durumda. Ayrıca Tarayıcı adı verilen Huawei’ye özel internet tarayıcısı da tıpkı P30 Pro’da olduğu gibi, karşımıza çıkıyor. Yine de, Chrome hâlâ ön planda.

Chrome demişken, sözü Google uygulamalarına getirelim. Gündemi yakın takip edenler bilirler, ABD yönetiminin aldığı bir karar doğrultusunda Google, Huawei’nin Android lisansını askıya aldı. Bu nedenle Huawei telefonları Google sertifikası alamayacak. Sonuç olarak, Google Play Store erişimi veya Google’ın Gmail, YouTube, Haritalar gibi uygulamalarının yüklü olarak sunulması ya da Google tarafından sağlanan güvenlik güncellemelerinin dağıtımı sıkıntıya girecek. Ancak hem Huawei hem de Google’dan gelen açıklamalar, mevcut cihazların durumdan etkilenmeyeceği şeklinde. Yani, eğer bir Huawei P30 satın aldıysanız, Google Play’e ve Google uygulamalarına, aynı zamanda güvenlik güncellemelerine erişmeye devam edebileceksiniz. Muhtemelen bir sonraki Android Q sürümünü alma konusunda da Huawei P30 sorun yaşamaz. Ancak uzun vadede durum ne olur, şu an için bilinmiyor.

Sonuç olarak şu anda Huawei P30’da Google’ın uygulamaları var. Google Play Store’dan oyun ve uygulama da indirebilirsiniz. Aynı zamanda Google’ın sunduğu güvenlik güncellemelerine erişim de var. Kısa veya orta vadede Huawei P30 sahiplerini herhangi bir sıkıntı beklemiyor gibi görünüyor. Ancak ileride Huawei P30’unuzu satmak isterseniz, değerinin ne olacağı konusunda bir yorum yapmak şu an için zor olabilir. Tabii ki, Huawei’nin de boş durmadığını ve Android’e alternatif olacak bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını belirtelim. Bu işletim sistemi Android’in açığını kapatabilir. Belki de Huawei ile ABD yönetimi anlaşabilir ve durum normale de dönebilir. Yani, uzun vadedeki durum için şu anda net bir tablo çizmek mümkün görünmüyor.

Huawei P30 inceleme: Kamera

Huawei P30 Pro’nun arkasında dört adet kamera olunca, arkada üç adet kamera barındıran P30 biraz daha sönük kalıyormuş hissi uyandırıyor. Ancak durum hiç de öyle değil. Daha en baştan Huawei P30’un kamera konusunda oldukça güçlü olduğunu ve fiyat segmenti içinde en güçlü kamera sistemine sahip telefonlardan biri olduğunu söyleyelim. Bu telefonda da Leica teknolojisinde yararlanılıyor.

Ana kamera 40 megapiksel çözünürlük, f/1.8 gibi özelliklere sahip. P30 Pro’nun ana kamerasına göre daha dar bir diyafram açıklığa sahip. Aynı zamanda optik görüntü sabitleme sistemi yok. Ancak lazer otomatik odak sistemini barındırıyor. Telefoto lens ise P30 Pro’daki gibi periskop yapısına sahip değil. 8 megapiksel çözünürlüklü ve f/2.4 diyafram açıklıklı kamera 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sunuyor. Ancak bu lens optik görüntü sabitleme desteğine sahip. Geniş açılı kamera ise 16 megapiksel, f/2.2 diyafram gibi özelliklere sahip.

Huawei P30, ışık koşullarının ideal olduğu ortamlarda gayet canlı ve tatmin edici sonuçlar veriyor. Üstelik çekim sonrası otomatik olarak yapılan yazılım müdahaleleriyle çekimler daha da memnun edici hâle getirilebiliyor. Kirin 980 işlemcisinin katkılarıyla sunulan, yapay zekâ tabanlı sahne tanıma modu mevcut. İsteğe göre açabileceğiniz bu mod birçok farklı sahne için kullanılabiliyor. Öyle ki, “Kedi” modu bile var ve oldukça iyi sonuçlar veriyor. Arka tarafta P30 Pro’daki gibi alan derinliği sağlayan uçuş süresi kamerası yok. Portre fotoğrafların çekiminde yazılımdan destek alınıyor. Portre fotoğraflarda öndeki nesneye odaklanma ve arka planı bulanıklaştırma iyi biçimde yapılıyor. Ancak sınırlara baktığımızda burada bulanıklaştırmanın özenli olmadığına rastlayabiliyoruz. Öte yandan bazen ön planda duran başka nesnelerin bulanıklaştırılmasında da sorunlar olabiliyor.

Düşük ışıkta çekim konusunda P30 iyi işler çıkarıyor. Karşılaştırmak amacıyla aynı ortamda P30 ve P30 Pro ile çekimler yaptık. Fotoğraf karelerinin arasındaki farkların göz ardı edilebilecek derecede olduğuna rastlıyoruz. P30 da gürültü seviyesi düşük ve bulanıklığı az fotoğraflar yakalayabiliyor. Aydınlık ortamlarda çektiğimiz fotoğraflarda ise sonuçlar karışık. Bazı sahnelerde P30 daha canlı, P30 Pro daha mat ve renksiz fotoğraflar çekerken, bazı sahnelerde de tam tersi oluyor.

Yakınlaştırma konusunda ise Huawei P30, P30 Pro’nun gerisinde kalıyor. Sadece 3 kat yakınlaştırma yapılabiliyor, P30 Pro’daki gibi daha fazla yakınlaştırıp daha net fotoğraflar çekmek mümkün olmuyor. Aslına bakarsanız, P30 sahipleri de 3 kat yakınlaştırma yeteneğinden fazlasıyla memnun kalacaklardır.

Önde ise Huawei P30 Pro’da olduğu gibi 32 megapiksel selfie kamera bulunuyor. Bu kamera f/2.0 diyafram açıklığına sahip. Düşük ışıkta da tatmin edici fotoğraflar çekilebiliyor, ancak bazı durumlarda hareket kaynaklı bulanıklığın etkisi fazla hissediliyor. Siz siz olun, düşük ışıklı ortamlarda selfie fotoğraf çekerken P30’u mümkün olduğu kadar sabit tutmaya bakın. Bu arada P30 Pro’nun selfie kamerasına göre daha aydınlık fotoğraflar çekildiğini görmek bizi biraz olsun şaşırttı.

Video tarafında ise 4K video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitleme olmadığı için hareket kaynaklı titreşimlerin etkisi biraz daha fazla hissediliyor. Video çekimi sırasında ses kaydının kalitesi de fena sayılmaz. Ancak dışarıdaysanız, rüzgar uğultusunun sesini hissedilir biçimde duyabilirsiniz. Parlak güneş ışığı altında çekeceğiniz videolarda hafif solgunluk söz konusu olabilir. 4K video çekimi sırasında bile kameralar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Huawei P30 inceleme: Sonuç

Ne yazık Huawei P30, P3o Pro ile aynı anda piyasaya çıkmanın şanssızlığını yaşıyor. Her iki telefon karşılaştırıldığında tasarım, ekran, kamera ve pil gibi unsurlar bakımından geride kalıyor. Ne var ki, kendi başına değerlendirildiğinde Huawei P30, bir amiral gemisi telefondan beklentileri fazlasıyla karşılayabilecek nitelikleri bünyesinde barındırıyor.

huawei p30 inceleme

Tasarım ve malzeme kalitesi bakımından Huawei P30, büyük kardeşi P30 ile aynı seviyede. Ekranı daha küçük, ancak genel olarak görsel deneyim bakımından arada çok büyük fark yok. OLED, ekran içi parmak izi okuyucu gibi teknolojileri bünyesinde barındırıyor. Kirin 980 işlemci ile amiral gemisi telefon seviyesinde performans P30’dan da elde edilebiliyor. Pil kapasitesi küçük olsa da, performans bakımından P30 Pro seviyesini yakalamayı başarıyor, kullanıcılarını tatmin ediyor. Arkada bir kamera eksik olsa da, genel olarak tatmin edici bir fotoğraf ve video çekim deneyimi sunuluyor. Özel günleriniz için yapacağınız fotoğraf ve video çekimleriniz için Huawei P30’u rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Google’ın Android lisansının askıya alınması, Huawei P30 satın almayı düşünenlerin duraklamasına neden olabilir. Ancak şu an için Huawei P30’u olumsuz etkileyecek bir durum yok gibi görünüyor. Eğer satın alacağınız telefonu ileride satmayı şimdiden düşünmüyorsanız, satın alma kararınızı Huawei P30 yönünde verebilirsiniz.

Huawei P30
GittiGidiyor’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER