Huawei P Smart Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
Huawei, akıllı telefon pazarının son zamanlardaki yükselen yıldızlarından biri. Çinli üretici, ABD’nin yaptırımları nedeniyle kendisi için zorlu geçen 2019’u bile büyüyerek tamamlamayı başardı. Şirket, geçtiğimiz yıl içinde portföyüne çok sayıda akıllı telefon ekledi. Bu telefonlardan birisi de yılın son günlerinde resmiyet kazanan P Smart Pro idi. Huawei P Smart Pro inceleme yazımızda bu telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Huawei P Smart Pro inceleme: Tasarım
Huawei P Smart Pro’ya önden bakıldığında akıllara şirketin aynı yıl içinde çıkardığı bir diğer telefon olan Y9 Prime 2019 oluyor. Gerçekten de P Smart Pro ve Y9 Prime 2019, birkaç küçük fark dışında hemen hemen aynı tasarıma sahip. İki telefon arasında donanımsal bakımdan başka farklar da mevcut. Ancak bu farklara incelememizin ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.
Huawei P Smart Pro’nun sol kenarında herhangi bir tuş veya giriş bulunmuyor. Sağ kenarda ise parmak izi tarayıcısı olarak da işleyen güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Parmak izi tarayıcısının işleyişinden de yazının ilerleyen bölümlerinde bahsedeceğiz.
Huawei P Smart Pro’nun arka paneli ise oldukça göz alıcı. Şirketin “Breathing Crystal” olarak adlandırdığı gök mavisi tonlarındaki arka panel, ışığa ve gölgeye göre farklı bir görünüm kazanıyor. Plastik ve camdan oluşan arka panel kaplamasının P Smart Pro’ya üst sınıf cihazlara yakın bir hava kattığı söylenebilir.
Huawei P Smart Pro’nun malzeme kalitesinin oldukça iyi olduğunu söylemek gerekiyor. Ele rahatlıkla oturan telefon, bir ağırlık hissi yaratmıyor. Büyük ekran üzerinde tek elle gezinme konusunda bir sorun yaşanmıyor.
Huawei P Smart Pro inceleme: Ekran
Huawei P Smart Pro, daha önce belirttiğimiz gibi 6.59 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Görüntü oranı 19.5:9 olan bu IPS LCD panel, 2340 x 1080 piksel çözünürlük sunuyor. Ekranın üzerinde herhangi bir çentik bulunmuyor.
Huawei P Smart Pro’da maksimum ekran çözünürlüğü 2340 x 1080 piksel olsa da, kullanıcıların bu ayarda değişiklik yapması mümkün. Pil tüketimini aşağıya çekmek isteyenler, ekran çözünürlüğünü de HD+ (1560 x 720 piksel) olarak değiştirilebiliyor. Bu değişiklik, “akıllı çözünürlük” özelliğinin aktif hâle getirilmesi konusunda otomatik olarak yapılıyor.
Ön panelin yüzde 84.7’lik kısmını kaplayan çentiksiz ekran, multimedya içeriklerin yanında oyun deneyimi için de önemli bir avantaj sağlıyor. Ekranın üzerinde herhangi bir kesintinin bulunmaması, Huawei P Smart Pro kullanıcılarının oyunlara konsantre olmalarını kolaylaştırıyor.
Huawei P Smart Pro’da ekranının parlaklık seviyesi, ortamın aydınlığına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Göz konforu özelliği ise artık her telefonda bulunan mavi ışık filtresini aktif hâle getirmek veya zamanlamak için kullanılabiliyor.
Huawei P Smart inceleme: Donanım ve Performans
Huawei P Smart Pro’nun kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 710F işlemci bulunuyor. P Smart Pro’nun ikizi olarak tanımlayabileceğimiz Y9 Prime 2019’da da aynı işlemci bulunuyordu. Kirin 710F’e 6 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.
Bu alanın yaklaşık 15 GB’lık kısmını Android işletim sistemi işgal ediyor. Kullanıcılar da 113 GB’lık bir alandan yararlanabiliyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 512 GB daha eklemek mümkün. Ancak standart olarak sunulan depolama alanı da ortalama bir kullanıcının ihtiyaçlarını karşılama konusunda oldukça yeterli görünüyor.
6 GB RAM’in varlığı sayesinde telefon, çoklu görev operasyonunu rahatlıkla yürütüyor. Arayüzün pürüzsüz şekilde işlediği telefonda uygulamaların başlatılması konusunda da bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor. Telefon, pil ayarları üzerinden performans moduna geçirildiğinde işler daha da hızlanıyor. Ancak yüksek performans, tahmin edilebileceği üzere, pil ömrünü aşağıya çekiyor. Bu etkiye yazımızın ilerleyen bölümlerinde ayrıca değineceğiz.
Huawei P Smart Pro’da biyometrik doğrulama çözümü olarak güç butonuna entegre edilmiş parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Bu parmak izi tarayıcısının performansının fazlasıyla iyi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Her iki elin parmaklarıyla da rahatlıkla ulaşılabilen tarayıcı, parmak izini algıladıktan sonra telefonun ekran kilidini çok kısa bir süre içinde açıyor. Birden fazla parmağı tanıyabilen sensör, her parmakta aynı sürati göstermeyi başarıyor.
Huawei P Smart Pro inceleme: Pil
Huawei P Smart Pro, enerjisini 4000 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Bu pil, akıllı telefonun bir günü şarj olmadan geçirmesi için fazlasıyla yeterli oluyor. Hatta ekranın oldukça uzun süre boyunca açık kaldığı senaryolarda bile yaklaşık 1,5 gün boyunca telefonu şarj etmeye ihtiyaç duyulmuyor.
Bu durumun ortaya çıkmasında Huawei’nin donanımsal ve yazılımsal tercihlerinin etkili olduğunu söylemek çok yanlış bir önerme olmayacaktır. Kirin 710F işlemcinin en önemli özelliklerinden birisi de oldukça verimli biçimde çalışması. Buna ek olarak, Huawei’nin EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü de sistemin tıkanmadan performans göstermesine ve pil tüketiminin makul bir seviyede kalmasına yardımcı oluyor.
Huawei’nin verdiği değerlere göre; 4000 mAh kapasiteli pil, sayesinde telefonla 40 saat boyunca arama yapmak, 80 saat boyunca müzik dinlemek ve 9 saat boyunca video izlemek mümkün oluyor. Aktüel kullanımda da, Huawei’nin işaret ettiğine yakın bir tabloyla karşılaştık. Spotify’da müzik dinlemek, sosyal medya uygulamalarında dolaşmak, internette gezinmek, e-posta kontrol etmek, birkaç telefon görüşmesi yapmak, YouTube ve Netflix üzerinden video izlemek, oyun oynamak gibi eylemlerin bulunduğu hareketli bir senaryoda bile; P Smart Pro günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta ertesi günün bir kısmına yetecek kadar enerji ayırmayı da başarıyor.
Huawei P Smart Pro’da kullanıcılara pil yönetimi konusunda daha fazla imkan tanıyan farklı modlar da mevcut. Örneğin, performans moduna geçildiğinde telefon daha hızlı çalışıyor. Ancak, pil ömrü de, yüzde 100 doluluk seviyesinde, yaklaşık iki saat kısalıyor. Aynı koşullarda güç tasarrufu modu 5 saate yakın bir artış sağlıyor. Sadece temel ihtiyaçların karşılandığı süper güç tasarrufu modunda ise 140 saate varan bir pil ömrü vadediliyor.
Huawei P Smart Pro inceleme: Yazılım
Huawei’nin diğer telefonlarına aşina olanları, P Smart Pro’da da tanıdık bir yazılım deneyimi bekliyor. Akıllı telefon kutusundan Android 9 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Huawei’nin EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor.
EMUI standart Android deneyiminin üstüne oldukça yoğun biçimde yorum katsa da; bu durum kullanıcılar için ortaya zor bir durum çıkarmıyor.
Huawei P Smart Pro’nun standart başlangıç ekranı ayarında tüm uygulamalar burada gösteriliyor. Bu durumu düzensiz bulanlar, ayarlar menüsündeki “Başlangıç ekranı stili” bölümü üzerinden çekmece görünümünü aktif hâle getirebiliyor.
Huawei P Smart Pro’da, daha önce şirketin başka telefonlarında da gördüğümüz, basit mod seçeneği de mevcut. Bu mod sayesinde yaşı ilerlemiş kişilerin telefonu kullanması biraz daha kolaylaşıyor. Basit mod aktif hâle getirildiğinde ekrandaki simgeler ve yazılar büyüyor; arayüz ise sadeleşiyor. Böylelikle bir kafa karışıklığı yaşama ihtimali aşağıya çekilmiş oluyor.
Huawei ve Google arasındaki ilişkinin durumu hâlâ “karışık” olarak tanımlanabilir. Çinli üretici kendi mobil servis ekosistemini oluşturma yolunda önemli adımlar atmış olsa da, P Smart Pro şirketin tam Android deneyimini sunduğu telefonlar arasında bulunuyor. Kısacası hem Google’ın Android uygulamaları hem de Play Store, Huawei P Smart Pro’da mevcut.
Huawei’nin büyük yatırım yaptığı uygulama mağazası App Gallery de P Smart Pro’da mevcut. Çinli üreticinin buradaki uygulama sayısını da düzenli olarak artırdığını belirtmekte fayda var.
Artık hemen hemen tüm Android telefonların standart bir parçası hâline gelen İkiz Uygulama özelliği de P Smart Pro’nun parçalarından biri. Kullanıcılar, bu özellik sayesinde çoklu hesap desteği olmayan uygulamaların bir kopyasını oluşturup ikinci hesaplarını da telefon üzerinde aktif hâle getirebiliyor.
Huawei P Smart Pro’da kullanıcılara cihazlarının depolama alanını yönetmelerinde yardımcı olan bir araç da mevcut. Ayarlar menüsü içindeki Depolama sekmesinde cihazda hangi içerik kategorisinin ne kadar alan kapladığı gösteriliyor. Sayfanın altındaki Temizle seçeneğine dokunulduğunda ise kullanıcılar cihazdan silebilecekleri şeyler konusunda öneriler bulabiliyor ve bu önerileri tek bir dokunuşla uygulamaya koyabiliyor.
Huawei P Smart Pro inceleme: Kamera
Huawei P Smart Pro’nun arkasında üç sensörlü bir kamera sistemi mevcut. Bu sistemde ana kamera görevini 48 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. Bu sensöre 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel çözünürlüklü derinlik sensörü eşlik ediyor. Ana kamera sensörü dışındaki sensörlerin Huawei P Smart Pro’ya bir hayli benzeyen Y9 Prime 2019’daki sensörlerle aynı teknik özelliklere sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
12 megapiksel fotoğraflar ile 48 megapiksel fotoğraflar arasında detay yoğunluğu bakımdan hissedilir bir fark bulunmuyor. Ancak 48 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafların dosya boyutları, ikiye veya üçe katlanıyor. Bu nedenle 48 megapiksel çözünürlüklü fotoğrafların standart tercih olması, gereksiz bir alan kaybına yol açıyor.
Ortam koşullarının kötüleşmesi, Huawei P Smart Pro’nun kamera performansını da etkiliyor. Gün batımında veya akşamları, standart modda çekilen fotoğraflarda gürültü etkisi yoğun biçimde hissediliyor. Huawei P Smart Pro’nun kamerasındaki özel gece modu, karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflardaki detay miktarını biraz daha artırmayı sağlıyor. Ancak bu fotoğraflarda da daha karanlıkta kalan bölgelerdeki gürültünün fazlalığı yine gözden kaçmıyor.
Huawei P Smart Pro’nun ultra geniş açılı kamera sensörü ise başka telefonlardan da tanıdık gelebilecek bazı problemler barındırıyor. Beyaz dengesinin farklılığı, otomatik odaklamanın olmaması, iç mekanda ve düşük ışıklı ortamlarda performansın düşmesi önemli sorunlar olarak göze çarpıyor. Ancak yine iyi ışık koşullarının bulunduğu bir ortamda çekim yapıldığı takdirde bir sorunla karşılaşılmıyor.
P Smart Pro’nun yapay zekâ ile desteklenen portre modunun performansında belirgin bir sorun görülmüyor. P Smart Pro’nun kamerasının yapay zekâ modu da farklı sahneleri başarılı şekilde algılayabiliyor ve çekilen fotoğrafta sahneye göre uygun optimizasyonları yapabiliyor.
Huawei P Smart Pro’nun arka kamera sistemiyle 1080p video kaydı yapılabiliyor. Süper geniş 1080p video kaydı da kameranın yetenekleri arasında bulunuyor. Elektronik sabitleştirme sistemi iyi işleyen kameranın genel video kalitesinin ortalama seviyede olduğu söylenebilir.
Huawei P Smart Pro inceleme: Sonuç
Huawei son yıllarda amiral gemisi akıllı telefonlarıyla adından fazlasıyla söz ettirse de, orta segment telefonlar da şirketin stratejisinde önemli bir yere sahip. Bu gruba eklenen en güncel üyelerden biri olan P Smart Pro, günümüz standartlarına göre uygun bir fiyat karşılığında oldukça tatmin edici bir deneyim yaşatıyor.
Kirin 710F ve 6 GB RAM ikilisi, P Smart Pro’nun günlük standart görevleri rahatlıkla yerine getirmesine yardımcı oluyor. Çoklu görev deneyiminde herhangi bir sıkıntı yaşamayan telefonda, ana ekran geçişleri ve uygulama başlangıçları da sorunsuz şekilde gerçekleştiriliyor.
4000 mAh kapasiteli pile sahip olması da Huawei P Smart Pro’nun önemli avantajlarından biri olarak değerlendirilebilir. P Smart Pro, yoğun bir kullanım senaryosunda bile bir günden uzun bir süre boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Güç butonuna entegre edilen parmak izi tarayıcısının da oldukça hızlı şekilde çalıştığını belirtmekte fayda var.
Huawei P Smart Pro büyük ekranı, günlük işleri sorunsuzca halletmeyi sağlayan teknik donanımı ve uzun pil ömrüyle yeni bir telefon arayanların değerlendirebileceği seçenekler arasında bulunuyor.
Huawei P Smart Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
P smart pro 2020 model telefon aldım sağ elle tutup sallayınca çıt çıt ses geliyor sim kart bölgesinden şüphelendim bu ses neden geliyor olabilir yardım ederseniz sevinirim teşekkürler
Bende de o smart pro var ve sen deyince denedim gerçekten ses geliyor bence sim yuvasından