İncelemelerManşetler

Huawei P Smart İncelemesi

huawei p smart inceleme

Huawei üst sınıf P serisinin en yeni üyelerini; P20 ve P20 Pro’yu geçtiğimiz ayın sonunda düzenlediği bir etkinlikte tanıttı. Buna ek olarak, P20 Lite da Türkiye’de satışa çıkmak üzere. Ancak Çinli şirket, bu telefonlardan kısa bir süre önce, P serisi içinde yer alan, biraz daha orta segmente hitap eden bir Android telefonu, Huawei P Smart’ı Türkiye’de satışa sunmuştu. 18:9 görüntü oranlı ekranıyla günümüzün yükselen bir değerini yansıtan P Smart’ın bir süredir deneyimliyoruz. Huawei P Smart inceleme yazısında bu Android telefonla ilgili izlenimlerimizi ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei P Smart inceleme: Tasarım

Huawei P Smart, tasarım açısından doğal olarak P10 serisi telefonların çizgisinden gidiyor. Yekpare alüminyum gövde, ön bölümde ekran camıyla buluşuyor. Bununla birlikte kenarları ve arka yüzü üst ve alt kenarlara yakın bölümlerde anten çizgileri kesiyor. Bu açıdan biraz da iPhone 6’yı anımsattığını söyleyebiliriz. Alüminyum yüzey pürüzsüz, iyi bir kullanım hissi veriyor. Her ne kadar mat kaplama olsa da, yüzeyin kiri ve parmak izlerini tutma konusunda biraz cömert davrandığını görüyoruz.

Huawei P Smart’ın önünde yer alan 5.65 inç IPS LCD ekranın etrafını ince bir ekran çerçevesi çevreliyor. Üstelik ekran 18:9 görüntü oranına sahip. Sonuç olarak telefonun yüzey alanı, normale göre daha düşük değere sahip. Telefonun 7.5 milimetre gibi, ince olarak nitelendirebileceğimiz kenar profilini de hesaba kattığımızda, P Smart’ın fazlasıyla ergonomik bir telefon olduğunu görüyoruz. P Smart’ı tek elle bile tutup rahatlıkla kullanabilirsiniz. 165 gr. ağırlığı da optimum değerlerde, uzun süreli kullanımda da elde yorgunluk hissi yaratmıyor.

5.65 inç ekran, ön yüzün yüzde 76’lık kısmını işgal ediyor. Geriye kalan çerçeve alanı epey küçük. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörünün yanı sıra çevresel ışık sensörü ve 8 megapiksel kamera yer alıyor. Alt kenarda ise sadece Huawei logosunu görüyoruz. Uzun kenarları saran çerçevelerde çok küçük alanlara sahip. Kısacası, önden bakıldığında Huawei P Smart gayet şık ve narin bir cihaz görünümüne sahip.

Alt kenarda microUSB portu yer alıyor. USB-C portunun giderek yaygınlaşmaya başladığı bir ortamda, P Smart gibi orta segment bir telefonda da bu portu görmeyi tercih ederdik. Hoparlör, mikrofon ve 3.5 mm. kulaklık jakı da alt kenarda sıralanan diğer bileşenler olarak yer alıyor. Üst kenarda sadece ikinci mikrofonu görüyoruz. Sağ kenarda ses ve güç tuşları üst kısma yakın biçimde yerleştirilmiş. Bu tuşlar yeterli hareket mesafesine sahip, tek elle kullanımda da rahatlıkla erişilebilecek noktada bulunuyor. Ses tuşlarına karşı gelecek biçimde, diğer tarafta da microSD ve nanoSIM kartın yerleştirildiği tepsiyi görüyoruz.

Telefonun arkasını çevirdiğimizde dikkat çeken ilk ayrıntı parmak izi okuyucusu oluyor. Sağ veya sol işaret parmaklarının zahmetsiz biçimde erişebileceği noktaya yerleştirilen bu sensör gayet hızlı biçimde çalışıyor. Ekran kapalıyken tek bir dokunuşta hızlı şekilde kilitli ekranı geçebilir ve ana ekrana erişebilirsiniz. Sol üst köşede de 13 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü çift kamera sistemi ve LED flaş bulunuyor.

Huawei P Smart’ın herhangi bir çıkarılabilir parçası yok, arka kapak da sabit. Sonuç olarak pil de kullanıcılar tarafından değiştirilemiyor. Bu durum telefonun sağlamlığına önemli katkıda bulunuyor. Sonuç olarak Huawei P Smart, bir orta segment telefona göre fazlasıyla şık görünen ve sağlamlık hissini de tatmin edici biçimde veren bir Android telefonu.

Huawei P Smart inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P Smart’ın 5.65 inç LCD ekranı, 18:9 görüntü oranıyla günümüzün yükselen ekran değerlerinden bir tanesini orta segmente getiriyor. İnce ve uzun görünümlü bu ekran HD+, yani 1080 x 2160 piksel çözünürlük desteğine sahip. Yani, karşımızda standart, 16:9 Full HD ekranla aynı piksel yoğunluk değerini sunan bir ekran var. Bu da yeteri kadar keskin ve net görüntülerin sunulmasına olanak sağlıyor. Yazılar da fazlasıyla okunaklı. IPS teknolojisine sahip olan ekran geniş görüş açılarına sahip. Renkler canlı, eğer arzu ederseniz, görüntü ayarlarından renk ayarını dilediğiniz biçimde değiştirebilirsiniz.

Ekranın parlaklık seviyesi de aynı segmentteki diğer ürünlere göre gayet iyi bir noktada bulunuyor. Dışarıda, parlak güneş ışığı altında da yeterli görüş sunuyor. 5.65 inç ekran, ister internette gezinirken, ister fotoğraflara bakarken, ister video izlerken yeterli alanı sunuyor, büyük ekran deneyimini yaşatmayı başarıyor.

P Smart’ın alt kısmında yer alan tek hoparlör bir akıllı telefon için yeterli denilebilecek seviyede ses çıkışı sunuyor. Ses çıkış şiddeti gayet memnun edici seviyede. Bas etkisi fazla hissedilmiyor, ancak tizlerde aşırıya kaçılmıyor. Belki müzik keyfini bulunduğunuz ortamdaki diğer insanlarla paylaşmak için harici bir hoparlörün ihtiyacını hissedebilirsiniz, ancak çoğu durumda hoparlörün ihtiyaçlarınızı karşılayacağını söyleyebiliriz.

Android telefonda Huawei’nin kendi geliştirdiği HiSilicon Kirin 659 yongaset bulunuyor. 2.36 GHz ve 1.7 GHz’lik çalışma frekanslarına sahip dörtlü gruplarla, toplam sekiz adet Cortex-A53 çekirdek barındıran bu işlemci Mali-T830 MP2 grafik işlemci birimi de eşlik ediyor. Elimizdeki versiyonda 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza yer alıyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor.

P Smart AnTuTu benchmark testinde 90 bine yakın bir puan elde ediyor. Bu da onu Snapdragon 600 serisi işlemciye sahip olan telefonlarla hemen hemen aynı seviyeye oturtuyor. Pratikteki duruma baktığımızda P Smart’ın günlük ihtiyaçlara rahatlıkla cevap verdiğini görüyoruz. Kullanıcı arayüzünde gezinti gayet rahat ve akıcı biçimde gerçekleştiriliyor. Oyun performansı da iyi, yüksek donanım gereksinimlerine sahip olmayan oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Aynı zamanda sözünü ettiğimiz oyunlarda da, özel olarak gelen performans modu sayesinde biraz daha iyi sonuç elde etmek mümkün oluyor. P Smart’ın ısınma konusunda da optimum aralıkta kaldığını, aşırı ısınmanın söz konusu olmadığını belirtmek gerekiyor.

Pil tarafına baktığımızda, Huawei P Smart’ın 3000 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta ikinci günün de yarısını geçirmenize imkan tanıyor. Eğer gerekli tedbirleri alırsanız, tek şarjla iki güne varan bir çalışma imkanı yakalamanız mümkün olacaktır.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS ve BDS destekli GPS gibi özellikler bulunuyor. FM radyo da mevcut. P Smart’ın kablosuz bağlantı performansı iyi seviyede, ister Wi-Fi ister 4.5G ile kullanım olsun, veri bağlantısı konusunda bir sıkıntı çekmedik. Telefonun Kategori 6 LTE desteğine sahip olduğunu belirtelim. Yani, saniyede 300 megabite varan indirme hızlarına ulaşması mümkün olabilir. Bu da günümüzde, 4.5G şebekelerinin sunduğu yüksek hızlara rahatlıkla erişebileceği anlamına geliyor.

Huawei P Smart inceleme: Yazılım

Huawei P Smart’ın en güzel yanlarından bir tanesi, Android 8.0 Oreo ile yüklü olarak gelmesi. Huawei bunun üzerinden Emotion UI kullanıcı arayüzünü sunuyor. Android arayüzleri konusunda kullanıcılar arasında farklı zevkler bulunuyor, bazıları saf Android’i, bazıları ise özelleştirilmiş arayüzleri seviyor.

Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzünün kendine has özellikleri var. Bunların başında başlangıç ekranı stili geliyor. Varsayılan düzende uygulama çekmecesi bulunmuyor, tüm uygulama kısayolları ana ekran panellerinde, bileşenlerle birlikte sıralanıyor. Eğer isterseniz, klasik Android’in uygulama çekmeceli görünümünü de geri getirebilirsiniz. Bunun dışında diğer telefonlarda da sıklıkla görmeye başladığımız uygulama klonlama özelliği P Smart’ta da mevcut. Böylelikle Facebook, Snapchat gibi uygulamaların kopyalarını oluşturabilir, tek telefonda iki farklı hesabı kullanabilirsiniz.

Bir Huawei kimliği oluşturarak Huawei’nin sunduğu hizmetlere erişebilir, P Smart’ın yedeklemesini bulut üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ayarlar uygulaması kategorilendirilmiş yapısı ve kategorilerin altında yer alan açıklamalarıyla telefonun tüm ayarlarına rahatlıkla erişim imkanı sunuyor. Öte yandan Temalar uygulaması da telefonun kullanıcı arayüzünü farklı seçeneklerin yardımıyla farklıklaştırmaya izin veriyor.

Telefonda çeşitli uygulamalar yüklü olarak geliyor. Araçlar klasörü altında Hava Durumu, Ses Kaydedici El feneri, Pusula, Ayna gibi, daha önce gördüğümüz Huawei telefonundan bildiğimiz klasik uygulamalar bulunuyor. Aynı zamanda Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları da yüklü olarak geliyor.

Game Suite adı verilen uygulama ise telefona yüklediğiniz oyunları ekleyebileceğiniz bir bölüm. Ayrıca burada oyun oynarken performansı daha da yükseltmenize olanak sağlayan Oyun modu özelliğine erişim de bulunuyor. Güç tasarruf modu ve Akıllı mod gibi farklı performans modlarına da buradan geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca Game Suite içinde Kesintisiz oyun adı verilen bir mod da bulunuyor. Bunun sayesinde bildirimleri sessize alarak oyun keyfinizin bölünmesini engelleyebilirsiniz.

İlginçtir ki, Game Suite’in dışında, Oyunlar adı verilen bir klasörün altında da Spider-Man, Kingdoms, Dragon Mania, Puzzle Pets, Asphalt Nitro gibi oyunlar da yüklü olarak sunuluyor.

Huawei P Smart inceleme: Kamera

Huawei P Smart’ın arkasında 13 megapiksel ve 2 megapiksel çözünürlüklü ikili kamera sistemi bulunuyor. Önde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerasının yer aldığını görüyoruz. Kamera paketinin, orta segment bir telefon için gayet yeterli seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kamera uygulamasını açtığımızda bir tarafta çekim tuşu, Galeri uygulamasına kısayol gibi araçların yer aldığını, diğer tarafta da, ince bir çubuk üstünde kamera değiştirici, hareket modu, portre modu, geniş açıklık ve flaş gibi araçların yerleştirildiğini görüyoruz. Huawei, P Smart’ın kamerasına has özellikleri kamera uygulamasında ön plana çıkarmayı tercih etmiş. Doğrusu, ilk kullanımda kamera ayarlarına ve çekim modlarına nasıl erişilebileceğini görme konusunda sıkıntı çektik. Ancak bunun için parmağınızı ekran üstünde sağa veya sola sürüklemek yeterli oluyor.

P Smart’ın otomatik modunun yanı sıra ISO, deklanşör hızı, beyaz dengesi gibi ayarları elle yapmayı sağlayan profesyonel fotoğraf ve video modları bulunuyor. HDR moduna da sahne modları içinden erişiliyor. HDR işini iyi şekilde yapıyor, özellikle aydınlık ve gölgeli alanların bir arada bulunduğu sahnelerde ışığı dengeleyerek daha iyi sonuçlarına elde edilmesine izin veriyor. Ayarlara baktığımızda da, hepsinin gayet anlaşılır ve rahatlıkla kontrol edilebilir biçimde sıralandığını görüyoruz. Nesne izleme gibi, hareketli nesneleri sürekli odakta tutma gibi özelliklere de kamera ayarları içinden erişilebiliyor.

P Smart ile, aydınlık ortamlarda, parlak gün ışığı altında çekilen fotoğraflara baktığımızda, tam görünümde gayet keskin ve net, renkler bakımından doyurucu, parlaklığın da iyi seviyede göründüğü sonuçları elde ediyoruz. Fotoğraflara yakından bakıldığında, detayların kaybolduğunu, hafif de gürültünün bulunduğunu görüyoruz. Portre modu ile yapılan çekimlerde ise arka planı bulanıklaştırma efektinin beklendiği gibi verildiğini görüyoruz. Sınırların belirlenmesi konusunda performansı fena sayılmaz. Ancak bazı çekimlerde dikkatli baktığımızda arka plandaki bazı alanların net kaldığı dikkatimizden kaçmıyor. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde netlik ve detaylar azalıyor, gürültü etkisi de az da olsa hissediliyor. Yine de, düşük ışıkta veya gece manzara çekimlerinde elde edilen sonuçların memnun edici seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Önde yer alan 8 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklıklı kamera aydınlık ortamlarda gayet keskin ve net selfie fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Düşük ışık performansı için de, arka kamera için söylediklerimizin aynısını tekrarlayabiliriz. Yüz güzelleştirme aracı sayesinde yüzdeki sivilce, leke gibi kusurları kapatmak, daha kusursuz portre fotoğraflar elde etmek mümkün oluyor.

Video tarafında ise P Smart, en fazla 1080p Full HD video kayıt imkanı sunuyor. Çekim sırasındaki hareket ve el titremelerinin etkisini videolarda hissetmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra odaklama konusunda ekrana dokunarak çekim yapılan alanı netleştirmeniz gerekebilir. Ses kaydı bakımından ise P Smart’ı fazlasıyla beğendiğimizi söylemeliyiz. İkili mikrofonun yardımıyla ortamdaki sesleri stereo olarak, kaliteli biçimde kaydedebilirsiniz. Sosyal medyada paylaşmak istediğiniz videolar veya gün içinde karşınıza çıkan manzaraları veya olayları kaydetmek için P Smart’ın kamerasının, her şeye rağmen ihtiyaçlara cevap vermekte başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Huawei P Smart inceleme: Sonuç

Huawei P Smart, 18:9 görüntü oranlı ekran ve Android 8.0 Oreo gibi güncel özellikleri üst sınıf Android telefonlarına göre çok daha makul bir fiyat noktasından elde etme imkanını kullanıcılara sunuyor. Aynı zamanda telefonun malzeme kalitesi ve tasarım bakımından da üst sınıf telefonları aratmadığını, segmentinin ötesinde bir performans sergilediğini görüyoruz. 18:9, Full HD+ ekran da nispeten kompakt gövdede büyük ekran deneyimini elde etmeye olanak sağlıyor.

Telefonun sahip olduğu donanım paketi, sergilediği performans ve aynı zamanda kamera özellikleri ve yetenekleri de fiyatından beklenen seviyeyi sunuyor. P Smart, günlük ihtiyaçlarınıza rahatlıkla cevap veren bir telefon olmayı başarıyor. Eğer bütçenizi fazla zorlamak istemiyor, buna rağmen işinizi her açıdan görecek, tatmin edecek bir telefon arıyorsanız, Huawei P Smart’ı seçenekleriniz arasına ekleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER